6. 1997 Asya Ekonomik Krizi (1997-1999)
Asya'daki ekonomik kriz öncesinde Güneydoğu Asya ülkeleri yatırımcılar için son derece cazip merkezlerdi. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ASEAN ülkelerinin kısa vadeli faiz oranları yabancı yatırımcılara son derece uygun oranlar sağlıyordu. Sermaye tüm bölgeye hücum etti.
Varlık değerleri yükseldi ve 1990'lı yılların başında büyüme oranları yüzde 12'lerin üzerine çıktı. Ekonomik uzmanları bu ülkelere ' Asya Kaplanları' ve 'Asya Ekonomi Mucizesi' gibi lakaplar taktı.
Aynı zamanda Tayland, GÜney Kore ve Endonezya'da bütçe açığı çok yüksek rakamlara ulaştı. Bahsi geçen ülkeler dışarıdan yüklü miktarda borç aldı ve faiz oranlarını sabit tutmak için çaba harcadı. Fakat bu davranış bahsi geçen ülkelerin yabancı piyasalardaki değişimlere karşı zayıf kalmasına yol açtı.
1990'ların başında yabancı yatırımcılar Asya'dan çekilmeye başladı ve yüksek faiz veren ABD'ye doğru yol aldı. Güneydoğu Asya ülkelerinin ihracat rakamları düşüktü ve ihracat rakamları 1996'nın başında daha da yavaşladı. İhracat pazarındaki tek etkili oyuncu Çin'di.
Önü alınamayan borç ekonomik krize yol açtı. Uluslararası yatırımcılar panikledi ve kredilerini geri çekti. Bölgeyi yabancı yatırımcılar için cazip hale getirmek isteyen ASEAN hükümetleri faiz oranlarını yükseltti ve yabancı rezervleri kullanan aşırı miktarda yerli para satın alındı. Bunun sonucu olarak hükümetlerin merkez bankalarının elinde olan yabancı rezervler tükenmeye başladı ve sermaye bölgeden kaçmayı sürdürdü.
1997'de Tayland Hükümeti para birimi olan bahtı piyasaya sürdü ve Asya Ekonomik Krizi patlak verdi. Bölge ülkelerinin para birimleri hızla değer kaybetti. Bölgedeki tüm ekonomi sektörleri çöktü, insanlar fakirleşti, borsada aşırı değer kayıpları yaşandı, siyasi istikrarsızlık ortaya çıktı ve radikal örgütlerin sayısında artış yaşandı.
Uluslararası Para Fonu IMF, bölgedeki ülkelerin borçlarını kapamaları için kurtarma paketleri oluşturdu. Kurtarma paketlerinin kapsamında hükümet harcamalarının kesilmesi, bankaların batması, faiz oranlarının yükseltilmesi ve daha şeffaf ekonomi anlayışı gibi faktörler yer aldı.
IMF'nin Asya Ekonomik Krizi'ndeki etkisi bugün bile tartışmalıdır. Bazı uzmanlar Asya Ekonomik Krizi sebebiyle ABD'deki emlak krizinin tetiklendiğini öne sürmektedir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:31)