4. Hollanda Lale Çılgınlığı (1637)
Kayıtlara geçen ilk ekonomik krizin parasal mal, mülk ya da şirketlerle bir ilgisi yoktu. Kayıtlara geçen ilk ekonomik krizin sebebi lale soğanıydı. Lale soğanı 1500'lü yılların ortalarında Osmanlı Devleti'nden Hollanda'ya getirildi. Hollandalılar lale yetiştirmeyi bir tür statü sembolü olarak gördü.
Belli bir virüs tipinden etkilenen laleler daha farklı renk, koku ve desene sahip oluyordu. Bu şekilde ortaya çıkan yeni lale çeşitleri çok büyük ilgi gördü. Virüslü lalelerin çiçek vermesi zaman zaman 12 yıl kadar sürebiliyordu ve virüslü lalelerin satıldığı bir ticaret pazarı oluşturuldu.
Lale ticareti yapan çok sayıda kişi, lalelerin belirtilen süre sonunda çiçek açacağı garantisini kontratlarla teminat altına aldı. Profesyonel lale yetiştiricileri daha popüler laleler için daha çok para ödüyordu. Bazı lale türleri, çalışanların yıllık kazancına eş değerdi.
1630'larda lale ticareti ile beraber aniden zengin olan kişiler, lale piyasasının da sonunu getirdi. Hollanda Hükümeti, Lale Çılgınlığı'nı kontrol altına almak için laleyi konu alan vadeli iş sözleşmelerinin açığa satışını yasakladı. Bu sebeple her bir ticaret için daha düşük oranda ödeme yapılan resmi pazarlar ortaya çıktı.
Lale soğanı fiyatları 1637 yılının ilk aylarına kadar son derece yüksekti. Fakat lale soğanı ticareti yapanlar yüksek fiyattan ürün satacak alıcı bulamadıkları için lale soğanına olan talep çöktü ve fiyatlar inanılmaz oranlarda azaldı.
Lale soğanı spekülatorleri, Hollanda Hükümeti'nden destek istedi. Hükümetse vadeli iş sözleşmelerinin yüzde 10'luk ücretle geçersiz kılınacağı kararını verdi. Çok sayıda vadeli iş sözleşmesi iptal edildi ve lale soğanı tüccarları ellerinde laleleri ile kalakaldı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:04)