2. ABD Kredi ve Tasarruf Mevduatı Krizi (1986-1989)
ABD Kredi ve Tasarruf Mevduatı Krizi 160.1 milyara, 747 ABD tasarruf mevduatı ve kredi kurumunun batmasına sebep oldu.
ABD Hükümeti, uzun vadeli ve sabit oranlı ipotek senetlerini finanse edebilmek için kısa vadeli teminatlarla fonlanan kredi ve tasarruf mevduatlarını topladı. Kısa vadeli faiz oranları yükseldiğinde kredi ve tasarruf mevduatları, uzun vadeli ipotek senetleri üzerinde değer kaybetmeye başlıyordu. Bu sebeple negatif ipotek senedi faizi ortaya çıktı.
Kredi ve tasarruf mevduatı sektörü, bankaların teminatlarıyla ödeyebileceği faiz oranını kısıtlayan düzenlemenin konusuydu. Faiz masraflarını kontrol altına almak için kredi ve tasarruf mevduatları, 10 ila 20 yıl sabit oranlı ipotek senetlerinden faiz geliri elde edebilmek için tasarruf sahiplerinin fonlarını ev satın alan kişilere kaynak yaratabilmek amaçlı kullandı.
Faiz oranlarındaki kısıtlamalar, piyasa fiyatının altında orana sahip kredi ve tasarruf mevduatlarını işini çinden çıkılamaz hale getirdi.
Dönemin ABD Merkez Bankası FED başkanı Paul Volcker, 1980'li yılların başında stagflasyonla mücadele için doların büyümesini kısıtlama kararı alınca faiz oranları sert yükseldi ve kredi ve tasarruf mevduatları çöktü.
ABD, 1989 tarihli Finansal Kurumlar Reform, Kurtarma ve İcra Yasası uyarınca tasarruf ve şirket güveni için iki yeni kurum kuruldu. Fannie Mae ve Freddie Mac gibi şirketlere de ipotek senedi ihtiyacı olan aileleri desteklemek için yetki verildi.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:04)