Ana SayfaPiyasaDünyanın en büyük 8 ekonomik krizi---

Dünyanın en büyük 8 ekonomik krizi

4 / 10
Dünyanın en büyük 8 ekonomik krizi
02 Ağustos 2019 - 16:27 www.borsaningundemi.com

2. ABD Kredi ve Tasarruf Mevduatı Krizi (1986-1989)

ABD Kredi ve Tasarruf Mevduatı Krizi 160.1 milyara, 747 ABD tasarruf mevduatı ve kredi kurumunun batmasına sebep oldu.

ABD Hükümeti, uzun vadeli ve sabit oranlı ipotek senetlerini finanse edebilmek için kısa vadeli teminatlarla fonlanan kredi ve tasarruf mevduatlarını topladı. Kısa vadeli faiz oranları yükseldiğinde kredi ve tasarruf mevduatları, uzun vadeli ipotek senetleri üzerinde değer kaybetmeye başlıyordu. Bu sebeple negatif ipotek senedi faizi ortaya çıktı.

Kredi ve tasarruf mevduatı sektörü, bankaların teminatlarıyla ödeyebileceği faiz oranını kısıtlayan düzenlemenin konusuydu. Faiz masraflarını kontrol altına almak için kredi ve tasarruf mevduatları, 10 ila 20 yıl sabit oranlı ipotek senetlerinden faiz geliri elde edebilmek için tasarruf sahiplerinin fonlarını ev satın alan kişilere kaynak yaratabilmek amaçlı kullandı.

Faiz oranlarındaki kısıtlamalar, piyasa fiyatının altında orana sahip kredi ve tasarruf mevduatlarını işini çinden çıkılamaz hale getirdi.

Dönemin ABD Merkez Bankası FED başkanı Paul Volcker, 1980'li yılların başında stagflasyonla mücadele için doların büyümesini kısıtlama kararı alınca faiz oranları sert yükseldi ve kredi ve tasarruf mevduatları çöktü.

ABD, 1989 tarihli Finansal Kurumlar Reform, Kurtarma ve İcra Yasası uyarınca tasarruf ve şirket güveni için iki yeni kurum kuruldu. Fannie Mae ve Freddie Mac gibi şirketlere de ipotek senedi ihtiyacı olan aileleri desteklemek için yetki verildi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)