Ana SayfaPiyasaBİST-100 boşluğu doldurur mu---

BİST-100 boşluğu doldurur mu

1 / 3
BİST-100 boşluğu doldurur mu
04 Temmuz 2016 - 07:31 www.borsaningundemi.com

Vatan Gazetesi ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu, Brexit ve Rusya anlaşmaları sonrası BİST-100'de görülen hızlı yükselişi ve piyasaları değerlendirdi. İş Ağaoğlu'nun yazısı...  

Avrupa ve Türkiye, İngiltere’nin AB’den çıkış kararının şokunu çabuk atlattı. Rusya ve İsrail’le barış süreci, ekonominin normalleşme sürecine girmesini sağlayacak.

Avrupa borsaları ve İngiliz poundu hariç, birçok piyasa Brexit öncesine dönmeyi başardı. Hatta bazılarında; Londra Borsası ve altın gibi; yeni yüksekler bile görüldü. Brexit’in tozu dumanı içinde pek fazla yatırımcının dikkatini çekmemiş olsa da; başta bakır olmak üzere endüstriyel metallerde bile yükselişler görüldü. 

Bakırın Haziran ayı başından bugüne kadarki yükselişi yüzde 10’un üzerine çıktı. Çin’deki büyüme endişelerine ve Brexit’e (Oylama sonrası kısa bir şok hariç) rağmen bunun yaşanıyor olması dünya piyasaları açısından önemli.  

Tabii ki tüm bu yükselişlerde Brexit sonrasında Fed başta olmak üzere önemli merkez bankalarının yakın zamanda bir faiz artışına “yeltenemeyecekleri” beklentisi hakim oldu. Nitekim Brexit sonrasında İngiliz Merkez Bankası’nın gerekirse parasal genişlemeyi daha da “genişletebileceklerini” söylemesi Fed’den faiz artışı beklemeyen piyasaların ABD tahvillerine adeta hücum etmeleri bu beklentiyle oldu.   

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1.3840’lara kadar geriledi. Bu seviye 25 Temmuz 2012’de görülen yüzde 1.3790 dibine en yakın seviye oldu. Yeni bir “düşük rekoru” kırılır mı? ABD 30 yıllık tahvil getirisi yüzde 2.19 ile yeni düşük rekoru kırmışken, neden olmasın. 30 yıllıklarda daha önceki rekor 30 Ocak 2015’te görülen yüzde 2.22 seviyesiydi. 

Ha keza Alman devlet tahvili (Bund) getirilerinde de yeni düşük rekorları kırılmaya devam ediyor. 10 yıllıklardaki “eksi getiri yüzde 0.14’e yükselirken” 30 yıllık tahvil getirisinde Cuma günü görülen yüzde 0.344 seviyesi tarihi rekor oldu. 

Yılbaşında Fed 4 faiz artışı yapabilirken; “hiç faiz artışı olmaza” gelindi ve küresel piyasalar da bunu fiyatlıyor. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)