Ana SayfaTeknik AnalizDolar ve borsada beklentiler---

Dolar ve borsada beklentiler

3 / 3
Dolar ve borsada beklentiler
09 Kasım 2015 - 09:18 www.borsagundem.com

Normalleşme beklentileri güçlendi

 

Geçtiğimiz hafta FED yetkililerinden gelen açıklamalar ve pozitif ABD verileri ile Aralık ayında bir faiz artırımı gelme olasılığı daha da güçlendi. FED Başkanı Janet Yellen’in Kongre’de yaptığı konuşmada, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşma konusunda ilerleme kaydedilmesi halinde, Aralık ayında faiz artırımın canlı bir olasılık olduğunu belirtmesi ve diğer FED yetkililerinin de Yellen’i destekleyen mesajları ile güçlenen normalleşme beklentileri, hafta boyunca açıklanan ekonomik verilerin pozitif gelmesiyle daha da güçlendi. ADP özel sektör istihdamının 182 bin ile beklentilere paralel gelmesi ve ISM imalat dışı istihdam endeksinin Ekim ayında 58,3 seviyesinden 59,2’ye yükselmesi, işgücü piyasasındaki iyileşmenin Ekim ayında da devam ettiğini gösterirken; Cuma günü açıklanan istihdam verilerinin beklenenden güçlü gelmesi söz konusu iyileşmeyi teyit etti. Ekim ayında tarım dışı istihdam artışı 271 bin ile beklenti olan 185 binin oldukça üzerinde geldi. Böylece Ocak-Ekim döneminde ortalama tarım dışı istihdam artışı 206 bin oldu. İşsizlik oranı ise %5,1’den %5,0’a gerilerken, enflasyon görünümü adına önemli bir gösterge olan ortalama saatlik kazançlarda ise yıllık bazda %2,5’lik güçlü artış yaşandı (Eylül’de %2,3 artış yaşanmıştı).

 

Özetle, ABD’de gerek istihdam gerekse de enflasyon göstergeleri adına pozitif gelişim gösteren verilerin, FED’in para politikasında normalleşmeye başlamak için 15-16 Aralık toplantısını seçme olasılığını güçlendirdiğini görüyoruz. Bloomberg tahminlerine göre Aralık toplantısında bir faiz artırımına verilen olasılık, istihdam verileri açıklanmadan önce %56 iken, verilerden sonra %70’e yükseldi. Gerek 2016 Görünüm Raporumuzda gerekse de geçtiğimiz hafta yayımladığımız haftalık ve günlük bültenlerimizde belirttiğimiz gibi, ABD ekonomisinin dünyanın geri kalanına nazaran güçlü kalması nedeniyle, para politikasında normalleşme sürecinin daha fazla ötelemeye maruz kalmayacağı görüşümüzü koruyoruz. FED’in 27-28 Ekim toplantısında dış dinamikler konusunda daha rahat bir duruş sergilemesi, daha da önemlisi içi dinamikler konusunda desteklenen ‘pozitif’ görünüm nedeniyle, Aralık toplantısında faiz artırımının güçlü bir olasılık olduğunu düşünüyoruz. Artan normalleşme beklentilerinin yine 2016 Görünüm Raporumuzda bahsettiğimiz gibi gelişen ülkeler açısından ilk tepki olarak ‘negatif’ algılamaya neden olduğunu görürken, sonraki süreçte ise küresel büyüme endişelerini azaltıcı yönde etkide bulunacağı beklentimize paralel olarak ‘rahatlama’ etkisi yaratacağını düşünüyoruz.

 

ABD ve Euro bölgesinde bugün için beklenen önemli bir veri bulunmuyor Yurt içinde ise saat 10:00’da Eylül ayına ait sanayi üretimi verisini takip edeceğiz. Sanayi üretiminin yıllık değişimindeki dalgalanma Ağustos ayında da devam etmiş, beklentilerin oldukça üzerinde %8,5’lik bir yükseliş gerçekleşmişti. Üretimin, son dönemdeki gelişiminin kalıcı bir trend niteliği taşımadığını düşünüyor ve dalgalanmanın devam etmesini bekliyoruz. Bu doğrultuda, Eylül’de sanayi üretiminin arındırılmamış verilerde yıllık %2,2 gerileyeceğini tahmin ediyoruz.

Halk Yatırım

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)