Ana SayfaKulisDoğusan’dan kaçtım, parayı yaktım---

Doğusan’dan kaçtım, parayı yaktım

5 / 5
Doğusan’dan kaçtım, parayı yaktım
29 Haziran 2012 - 07:44 www.borsagundem.com

YYGYO’DAKİ ‘Y’ NEREYE GİTTİ
-Sizin bir de Yeşil GYO’da Amerikalı ortağınız vardı, Rudolph Younes. Bu ortakla yollarınız ayırdınız mı? Çünkü şirketin ismi YYGYO’ydu. YGYO’ya döndü. Yani Y’nin biri gitti. Younes gittiği için mi Y’yi kaldırdınız?
Yeşil: Younes duruyor. Hala Yeşil GYO’nun ortağı.
Peki Y neden gitti?
Yeşil: Büyük ortak biz olduğumuz için böyle uygun gördük. Younes’in hala Yeşil GYO’da hissesi var.
Yönetimden mi ayrıldı Younes?
Yeşil: Younes’in 125 milyar dolar büyüklüğünde bir fonu vardı. ABD’de kriz çıkmadan önce. Kriz sonrası Rudolph’un işleri biraz bozuldu ve Türkiye’deki bu operasyonlardan ziyade ABD’deki kendi işlerini yönetmesi gerekiyordu. Yani öncelikleri değişti, o yüzden işleri toparlamak için ABD’ye daha fazla zaman ayırmaya başladı. Biz burada yolumuza devam ediyoruz. Sermaye artırımı sonrası payı biraz düştü ama yine hissesi var.
-Florida da bir şirketinize kayyum atandı. InnoVida isimli şirket neden bu duruma geldi?
Yeşil: Florida’daki firma kompozitten panel üreten bir firmaydı. Ben gidip bu firmaya ortak oldum. 9 milyon dolar para yatırdım ve şirketin % 30 ortağı oldum. Ama ben yönetimde değilim sadece hissedardım. Bu şirketin sahibi, benim gibi başkalarından da para almış, toplam 82 milyon dolar para toplamış. Burada amaç işi büyütmek değil birilerinden para almakmış… Ben benzer üretimi burada yapmak istiyordum. Sonra bir hesaplama yaptık ki çok maliyetli. Hemen fabrikayı kapatıp makineleri de geri gönderdim. Ama paramı geri alamadım. Benim bu şirkette 9 milyon dolarım battı. Benim gibi birçok kişinin parası battı. Şirket iflas ertelemeye başvurdu. Şirket battı, bizim paramızda gitti. Bu şirket benim değil ki… Bu arada biz kompozit tuğla işini buradan esinlenerek geliştirdik. Bize bu anlamda büyük faydası dokundu. Şu anda benim yaptığım villalarda kullandığım kompozit ürünler bunun panel sistemi değil, lego olarak yapılmış hali. Biz bu işi bir adım öteye taşıdık. 5 katlı binayı artık 20 günde yapabiliyoruz.
Aynı çocukların legosuna benziyor. Ama çok sağlam ve sağlıklı. Dünyada ilk kez ben bu üründen 5 katlı bina yaptım. İçerisinde 26 daire var. Hastanelerde yemek verilen tepsileri düşünün, kullanılan malzeme hemen hemen aynı. Bu malzeme yanmıyor, katiyen korezyona uğramıyor. Kullanım ömrü 100 yıldan fazla. Şimdi yeni uçakların gövdesi kompozitten yapılıyor. Biz de kompozitten bina yapıyoruz. Uçak teknolojisini inşaat sektörüne taşıdık.
Bu fabrikayı Doğusan ile birleştirecektim hisselerdeki hareket bizim bu planımıza engel oldu.
Angola’da, Irak’ta bunlardan ev yapacağız. Irak’ta 14 kişi bir evde oturuyor. Acayip ev ihtiyacı var. Türkiye’de TOKİ 8 yılda 500 bin konut yaptı. Türkiye inşaatın en önde olduğu ülkelerden biri. Beton fabrikaları var, her türlü inşaat malzemesi var. Buna rağmen 8 yılda 500 bin konut yapıldı. Bahsettiğim ülkelerde bizdeki gibi bir altyapı yok. Zaten kuramazlarda, bizim bu projemizde bunlara ihtiyacı yok.
YARIN: İnşaat sektöründe dengeler nasıl değişecek? Yeşil Kundura ne olacak? Neden çimento şirketlerinin hisselerine yüklendi? Mecnur Çolak için ne dedi? ABD borsasında oynuyor mu? Hisselerinde yaşanan sert fiyat hareketleri...

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)