Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAltında yükseliş devam edebilir---

Altında yükseliş devam edebilir

4 / 4
Altında yükseliş devam edebilir
17 Ekim 2017 - 10:13 www.borsaningundemi.com

Siyasi Ve Jeopolitik Riskler Türk Lirasına Değer Kaybettiriyor

Haftaya İşsizlik Oranlarının yükseliş kaydetmesiyle başladık. İşsizlik oranı % 10.2 seviyesinden % 10.7 seviyesine çıkarak işsiz sayısı 3 milyon 443 milyon kişi olarak gerçekleşti. TCMB enflasyon ile mücadele kapsamında faizleri geçici olarak artırarak Geç Likitide Penceresini 12.25 seviyesine çekmişti. Faiz artışları istihdam piyasasını olumsuz etkilerken, enflasyonun yükselmesi ise TCMB’nin enflasyondaki yükseliş sebebiyle faizleri kalıcı olarak artırmasını sağlamış ve halen daha faizleri artırması için baskı oluşturmaya devam etmesine neden olabiliyor. Bunun en büyük nedeni bir türlü yapısal reformların gerçekleşmemesi nedeniyle yükselen enflasyon olurken bir başka nedeni ise FED faiz artırımı ve bilanço küçültmesinin artık yaklaşmasıdır.

Enflasyon üzerinde biraz durursak maliyet enflasyonundan kaynaklanan ÜFE oranlarında çok ciddi bir şekilde bozulmanın görülmesiyle yukarı sıçramasını görüyoruz. Türkiye’de üretilen çoğu malın üretimi için ara malı gerekmektedir. Yurt dışından sağlanan bu ara mallarının alımı döviz ile yapıldığı için kurdaki yükselişten dolayı ÜFE oranlarının 2016 Ocak ayında % 2.84 seviyesinden 2017 yılında % 16.28 seviyelerine çıkıp bu seviyelere oturmuş olduğu görülüyor. Bu fiyatlardaki yükselişi, üreticilerin bir şekilde yansıtması gerekiyor. Üreticilerin bu fiyatları yansıtması da kurdaki yükselişten sebep maliyet enflasyonuyla TÜFE oranlarının % 11.20 seviyesine kadar çıkmasını sağlayıp, kurun yükseliş yönlü hareketi devam ettiği sürece de TÜFE üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesi bekleniyor.

Yurt içinde enflasyon, siyasi ve jeopolitik riskler takip edilirken yurt dışında FED’in sıkı para politikası uygulamaya devam etmesi yakında beklenen ECB tarafından 60 milyar euroluk varlık alım programının bitmesi gelişmekte olan ülkelerin, özellikle cari açık veren ülkeler için sıcak parayla kapanan bu cari açıkların kapanması için daha fazla faiz vermek gerekebilir. Faiz artışları ise büyüme ve işsizlik oranlarında bozulmaya neden olabileceği için Maliye Politikaları ile desteklenmeye devam ediliyor.Yani TCMB sıkı para politikası uygularken Maliye ise genişlemeci para politikası uygulamaya devam ediyor. Bu etkide enflasyon ile mücadelede istenilen etkiyi yapmıyor. Türkiye’de siyasi ve jeopolitik risklerin düşmesi Türk CDS’lerinin düşmesi anlamına geleceği için dünyada en yüksek faiz veren ülkeler arasında yerini alan Türkiye için CDS’lerin düştüğü zaman TL’nin nasıl değer kazandığını son zamanlarda, ABD vize krizi ile CDS’lerin yükselmesinden önce, 3.40 seviyelerine kadar gerileyen paritede görmüştük.



Teknik Analiz

Geçen hafta ABD ile yaşanan gerginlikten sonra sert yükselen parite için düzeltme hareketinin gerçekleşmesini beklemekteydim. Yükselen trend takibi grafikten görüldüğü gibi devam ediliyor. Son yükseliş için 3.6500 seviyesini önemli bulmaktayım. Yükselen trend çizgisinin aşağı yönlü kırılması düşüşleri devam ettirebilir. Bu sebepten dolayı 3.6500 ve 3.6260 fiyatlarına dikkat etmekte fayda var. Bu bölgeler hareketli ortalamalarının geçtiği ve yükselen trend çizgisi bölgesi olduğu için alımların gelmesi beklenirken tutunamazsa satışları da hızlandırabilir. RSI 50 ile 30 seviyesinin arasında sıkışma gösterip alımların ara ara geldiği takip ediliyor. Yükselişlerde takip edilecek direnç fiyatları 3.6500 aşılmasıyla 3.6850 ve 3.7250 seviyeleri test edilebilir. Düşüşlerde ise takip edilecek destek fiyatları 3.6260 kırılmasıyla 3.6100 ve 3.6000 seviyeleri izlenebilir.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)