Ana SayfaPiyasaMerkez'in hamlesi TL varlıkları destekleyecek---

Merkez'in hamlesi TL varlıkları destekleyecek

2 / 3
Merkez'in hamlesi TL varlıkları destekleyecek
07 Haziran 2018 - 15:04 www.borsaningundemi.com

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Nisan ayından itibaren gerçekleşen ve Mayıs ayı ile birlikte belirginleşen sıkı duruş kararlarının önümüzdeki dönemde hem kur istikrarının tekrar sağlanması hem de iç talep koşullarında yavaşlama yönünde etkilerinin görüleceği görüşünü savundu ve "Mevcut durumda, bu yıla ait büyüme tahminimiz %4  yıl sonu enflasyon beklentimiz ise %12" dedi.

Banu Kıvcı Tokalı yaptığı açıklamada, para politikasında güçlenen sıkı duruş gözlendiğinin altını çizerek, "TCMB bugünkü PPK toplantısında, beklentilerden daha güçlü bir parasal sıkılaşmaya giderek, politika faiz göstergelerinde 125 baz puanlık artışa gitti. Böylece, ana politika faizi haline gelen bir haftalık repo ihale faiz oranı %17,75'e, faiz koridoru da %16,25-19,25 bandına çekildi. Olağan durumların dışında nadiren başvurulabilecek politika aracı durumuna geri getirilen geç likidite penceresi (GLP) faiz oranı da %20,75'e yükseldi. Hatırlanacağı gibi TCMB, sadeleşme öncesinde ana politika aracı haline gelen GLP'de, önceden belirlenmiş 25 Nisan toplantısında 75 baz puanlık ölçülü, 23 Mayıs'taki olağanüstü toplantısında ise 300 baz puanlık sert faiz artırımına gitmiş 28 Mayıs'ta açıkladığı kararıyla da sadeleşmenin son adımını tamamlayarak, politika faizini tekrar bir haftalık repo ihale faiz oranı haline getirmiş ve %8'den %16,50'ye çekmişti. GLP'yi ise, eski dönemde olduğu gibi, olağanüstü durumlarda başvurulacak araç haline getirmişti." diye konuştu. 

Kıvcı Tokalı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"TCMB'nin parasal sıkılaştırmayı güçlendirmesinde ana unsur olarak, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler ve bunun fiyatlama davranışında yarattığı riskler ön plana çıkmaktadır. Her ne kadar kur ve petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak enflasyondaki yükselişte maliyet unsurları öne çıkıyor olsa da, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir eğilim göstermesinin enflasyon görünümü açısından Banka'yı daha temkinli bir duruşa ittiği açıkça görülmektedir. Üstelik, iç talep koşullarının daha ılımlı bir görünüme işaret ettiğine dikkat çekmesine karşın, enflasyon riskleri konusunda endişeli bir tutumun hakim olduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar da para politikasında sıkı duruş korunacak risklerin artması durumunda ise ek sıkılaştırma gündeme gelebilecek.    İçeride artan enflasyon risklerine ek olarak, dışarıda güçlenen normalleşme eğilimi ve gelişen merkez bankalarında oluşmaya başlanan baskısı, para politikasında güçlenen sıkılaşmada etkili ve kalıcı olacağını söyleyebiliriz. Nisan ayından itibaren gerçekleşen ve Mayıs ayı ile birlikte belirginleşen sıkı duruş kararlarının önümüzdeki dönemde hem kur istikrarının tekrar sağlanması hem de iç talep koşullarında yavaşlama yönünde etkilerini göreceğimizi düşünüyoruz. Mevcut durumda, bu yıla ait büyüme tahminimiz %4 yılsonu enflasyon beklentimiz ise %12."

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)