Halk Yatırım/Tokalı: Para politikasındaki sıkı duruşun yılın ilk yarısında korunacağını tahmin ediyoruz
Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, enflasyonun yılın ilk yarısında %20-22 bandında kalacağını ve para politikasındaki sıkı duruşun da korunacağını tahmin ettiklerini bildirdi.
Banu Kıvcı Tokalı Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin bugün yayımlanan Üç Aylık Enflasyon Raporunda, hem 2019 hem de 2020 enflasyon hedeflerinde aşağı yönlü revizyona gidildiğinin görüldüğünü belirterek, "2019 tahmini %15,2'den %14,6'ya çekilirken
2020 enflasyonu da %9,3'ten %8,2'ye indiriliyor. Tahmin aralığı olarak ise, 2019 için %11,9-17,3 2020 için ise %5,1-11,3 bantları öngörülüyor. Özellikle gıda enflasyonuna yönelik temkinli tutumumuz nedeniyle, sırasıyla %17,5 ve %11,0 seviyelerinde bulunan tahminlerimiz ise, Banka'nın tahmin bantlarının üst kısmında bulunuyor." diye konuştu.
Kıvcı tokalı, enflasyon tahminlerindeki aşağı revizyonda etkili unsurlar olarak, petrol ve ithalat fiyatları ile çıktı açığındaki aşağı yönlü güncellemelerin etkili olduğunun görüldüğünü ifade etti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Petrol fiyatları tahminleri, 2019 ve 2020 için, sırasıyla 80 dolar/varil ve 76,2 dolar/varilden, 63,1 dolar/varil ve 63,8 dolar/varile indiriliyor. Kur ve küresel gelişmeler doğrultusunda, ithalat fiyatları bu yıl için azalış yönüne revize ediliyor. İç talepteki daralma ile de, çıktı açığı daha da belirginleştiriliyor.
Enflasyon tahminlerinde önemli bileşenlerden olan söz konusu varsayımların ulaşılabilirliği makul görünmesine karşın, gıda enflasyonu tahminlerinin 2019 ve 2020 için sırasıyla %13 ve %10 seviyelerinde aynı bırakılması öngörüsüne ihtiyatlı yaklaşmayı ve bu doğrultuda da bu alanda belirgin bir iyileşme gerçekleşene kadar enflasyon tahminlerimizi korumayı tercih ediyoruz. Nitekim, geçen yılın sonunda %25,57 seviyesinde bulunan gıda yıllık enflasyonunun, düşük bazın da etkisiyle bu ay sonunda %30'lu seviyelere ulaşabileceğini yıl sonuna ait %13'lük öngörünün ulaşılabilirliğinin daha fazla sorgulanmasına neden olabileceğini düşünüyoruz. Bu durumda da, üretim planlaması, tedarik zinciri, Hal yasası gibi yapısal önlemlerin sonuçlarının oldukça kritik bir konumda olduğunu görüyoruz.
Diğer taraftan, enflasyonun kalıcı olarak düşmeye başlamasına kadar sıkı duruşundan taviz vermeme kararlılığında olan TCMB, dezenflasyon süreci açısından önemli bir destek unsuru olarak beliriyor. Para politikasında söz konusu kararlılığın korunması, destekleyici talep ve küresel koşullar da göz önüne alındığında, enflasyonu düşürme sürecinde önemli rol oynayacaktır. Nitekim, iç talep koşullarındaki yavaşlamanın belirginleştiği ortamda, net dış talep koşullarının güçlü desteğiyle, ekonomide geçen yılın ikinci çeyreğinde başlayan ve üçüncü çeyrekte de devam eden yeniden dengelenme süreci son çeyrekte belirginleşmiş görünüyor. Söz konusu makro ekonomik ortama aynı zamanda hızlı iyileşen cari denge de eşlik ediyor."
Ancak gerek gıda fiyatlarının baskısı, gerekse de baz etkisi nedeniyle, yıllık enflasyonun yılın ilk yarısında %20-22 bandında kalabileceğini, bu doğrultuda da para politikasındaki sıkı duruşun aynen korunacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Banu Kıvcı Tokalı,
"Söz konusu destekleyici küresel ve iç talep koşullarının devamı halinde ise, enflasyonda kalıcı düşüş sinyallerinin alınabileceği ikinci çeyrek sonuna doğru faiz indirimi seçeneğinin gündeme gelebileceğine dair görüşümüzü koruyoruz. Tüm yıl için faiz indirimi beklentimiz ise 250 baz puan seviyesinde bulunuyor." dedi.
Payami verin payami... Eridi gitti alim gücü
Faizler daha da arttırılmalı. %30 yapılmalı. Hala iş yapmaya çalışan küçük firmalar, konut ve ev almak için bankadan kredi çekmeye çalışan vatandaşlar görüyorum. Ekonominin beli tamamen kırılmalı.
Kaynak bulamazsanız satın hainleri siyonist tohumlarını. hiç olmaz ise millet temizlenmiş olur...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:31)