Ana SayfaPiyasaUzmanlar faiz kararını değerlendirdi---

Uzmanlar faiz kararını değerlendirdi

4 / 4
Uzmanlar faiz kararını değerlendirdi
25 Nisan 2018 - 14:51 www.borsaningundemi.com

TCMB beklentilerin ötesine geçti…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklentilerin ötesine geçerek 25 Nisan toplantısında geç likidite penceresinde (GLP) 75 baz puanlık bir artırım yaptı. Böylece, Merkez Bankası piyasaların önünden giderek son günlerde öne çıkardığı ilave sıkılaştırmayı yaptı, sıkı para politikası duruşunu değiştirmedi ve enflasyona odaklı olmaya devam etti.

Merkez Bankası aslına bakıldığında enflasyon söyleminden vazgeçmiyor ve politika açıklamasında belirttiği üzere, faiz artırımını “Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmesine” dayandırıyor. Bu da TL’deki değer kaybının sürekli hale gelmesinin enflasyon beklentileri üzerinde yapabileceği bozulmayı dikkate aldığını görüyoruz. TCMB, Sn. Murat Çetinkaya’nın son konuşmalarındaki “ilave sıkılaştırma” söylemini de politika açıklamasında bulundurarak fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerine etkilerini yakından izleyeceğinin de sinyalini vermiş oldu.

Tabii bu noktada, fiyatlama davranışından da biraz ortaya çıkartıyoruz ki 50 baz puanlık artırım piyasa fiyatlama mekanizmasına dahil olmuştu. Dolayısıyla ilave olan 25 baz puanlık kısım, yeterli bir hamle gibi görülmemiş olabilir. Faiz koridoru halen aynı yerinde bırakılıyor ve GLP, kağıt üstünde politika faizi olan seviyelerden gitgide uzaklaşıyor. GLP’nin, para politikasındaki mevcut duruşa geçilmeden önceki fonksiyonun hatırlayacak olursak; TCMB’nin gün sonu ödeme sistemlerinde oluşabilecek sorunların önüne geçmek amacıyla bankalara verdiği limitsiz vadeli TL borçlanma imkanı ve aynı koşullarda TL borç verme imkanıdır. Gün sonunda olduğu için de, daha yüksek faizden TCMB’nin borç vermesi normaldir. İşte biz bu faizi 2017 başından beri Merkez Bankası faizi olarak kullanıyoruz. Politika faizimiz kağıt üzerinde %8, ancak pratikte %13,50.

Bu noktada, Merkez Bankası’nın yaptığı 75 baz puanlık artırımla reel faizi takviye ettiğini söylemek mümkün olacaktır. Şu anda cari enflasyon – MB faizi farklarını kıyasladığımızda biraz diğer gelişen ülkelerin seviyelerine çıkabilmiş bir görüntüdeyiz. Yine de bazı hedge fonlar faiz artışına rağmen TL short pozisyon almaya devam ediyorlar. Yabancının odaklandığı nokta kur seviyesinden ziyade cari işlemler dengesindeki gelişmeler… Faiz artışının cari işlemler açığına pozitif katkı sağlamayacağını düşünüyorlar...

Her ne kadar USDTRY görünümü değişememiş olsa da, Merkez Bankası kısa vadede TL’yi desteklemek adına bir adım atmış oldu. Bu noktadan sonra, TL’de değer kaybı sürekli hale gelirse yine enflasyon beklentileri açısından ortaya olumlu bir resim çıkmaz. Bir sonraki Merkez Bankası toplantısı 7 Haziran’da, yani seçimlerden önce… Kur oynaklığı ithalat maliyetlerini artırmaya devam ederse, yaz aylarında enflasyonda zirveleri görebiliriz, bu bakımdan Merkez Bankası’nın eğer TL’deki değer kaybı görüntüsü değişmezse bir faiz adımı daha atması beklenebilir. Tabii Merkez Bankası faizlerle oynayarak tek başına enflasyonu düşüremez, bir noktadan sora yapısal sorunlar da enflasyon konusunda devreye giriyor. Ancak kur hareketinden kaynaklı ithalat maliyetlerindeki marjinal etkiyi fiyat istikrarı sağlayarak sınırlayabilir.

Piyasa tarafındaki yansımanın, her ne kadar TCMB beklentileri aşmış olsa da, kurun ilk reaksiyondan sonra 4,09 – 4,10’larda dengelenme eğilimine girdiğini, borsadaki hareketin halen %0,50 negatif olduğunu görüyoruz. Faiz hamlesine borsanın daha pozitif tepki vermesini beklerdik. TL’de de değer kazancı sınırlı kaldı. 50 baz puan beklenti dahilinde olduğuna göre, 25 baz puanlık ekstra artırım genele yayılan bir TL değerlenmesi yaratmamış gibi oldu. Ancak TCMB, kısa vadede TL’ye destek olacak hamleyi yapmış gibi görünüyor. Gelen piyasa tepkimesi dahilinde, mevcut şartlarla TL’nin değersizleşme trendini bozmadığını söyleyebiliriz. Siyasi kulis haberleri çok yoğun ve gündemde de öne çıkıyor.

Enver Erkan - GCM Menkul

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)