Ana SayfaPiyasaUzmanlardan ABD verisi için değerlendirme---

Uzmanlardan ABD verisi için değerlendirme

2 / 4
Uzmanlardan ABD verisi için değerlendirme
07 Ekim 2016 - 15:56 www.borsaningundemi.com

İstihdam raporu Fed’e ilişkin bir piyasa kırılımı yaratmaz


Reel Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, ABD'de manşet verilerin beklenti altında kalmasına rağmen, Fed faiz artırım beklentileri üzerinde önemli oynamalara neden olmayacağını belirterek, "Bu nedenden dolayı opsiyon fiyatlamalarındaki eğilimin aynen devam etmesini bekliyoruz." dedi.

Araştırma Uzmanı Enver Erkan Foreks'e yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"ABD’de Eylül ayında tarım dışı istihdam artışı 156 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam artışı 172 bin olan piyasa medyan tahmininin altında gerçekleşirken, Ağustos ayı istihdam artışı ise 167 bine doğru yukarı revize edildi. İşsizlik oranı %5’e yükselirken, bu durum yüksek oranda işgücüne katılım oranının %62,9’a yükselmesinden kaynaklandı. Manşet veriler beklenti altında kalsa da, Fed faiz artırım beklentileri üzerinde önemli oynamalara neden olmayacaktır. Bu nedenden dolayı opsiyon fiyatlamalarındaki eğilimin aynen devam etmesini bekliyoruz.

Fed üyeleri hemen her konuşmalarında tam istihdam seviyesine vurgu yapmaktalar. İşsizlik oranı %5 bandı altında kalmaya devam ettiği sürece de bu söylemlerin korunması mantık dahilinde. Önceki aylarda buna karşılık katılım oranındaki artış neticesinde işgücü havuzunun genişlemeye devam etmesi istihdam artışlarının da yüksek kalmasında önemli etkendi. Eylül ayında da işgücüne olan yeni katılımlar işsizlik oranında 10 baz puan artış olarak yansıma buldu. 

Tam istihdam noktasında yeni işe alımların yavaşlaması rasyonel bir durum. Ancak ortalama haftalık çalışma saatindeki yükseliş dikkate alındığında, tam zamanlı istihdamın yeniden Eylül ayında, çoğu öğrenci olan yarı zamanlı çalışanların önemli bir kısmının okula dönmesiyle ağırlık kazandığını görüyoruz. Kasım ayındaki Başkanlık seçimleri öncesinde Eylül ayındaki işe alımlarda önemli bir yavaşlama olmadı. 

Yine de benzer endişe Ekim ayına ilişkin raporu beklerken de söz konusu olacak. 

Açıkçası burada asıl atıfta bulunmamız gereken en önemli alt kalem ücret artışları olmalı. Piyasa beklentisi olan aylık %0,3’lük bir artış yıllık ücret enflasyonunu %2,5 bandı üzerinde tutacak ve %2,7 seviyesine getirecekti. Ücret artışları bu beklentinin bir kademe altında kaldı. Eylül ayında maaşlar, bir önceki aya göre %0,2 artış gösterdi ve yıllık ücret artış oranı da böylece %2,6’ya geldi. Bu da ücret enflasyonunun 0,3 puan artması demek. Çok kötü değil.

Tabii gelirlerdeki artış kadar bunun ne kadarının tasarrufa, ne kadarının harcamaya gittiği de önemli. Bu bağlamda son gelen PCE verilerinin iyi bir görüntü çizdiğini söyleyemeyiz. ABD’de hane halkları hali hazırdaki ücret seviyeleriyle temel ihtiyaçlarını karşılayıp gerisini tasarrufa dönüştürüyor. Yıllık ücret artışlarının %3’e yakınsaması lazım ki, harcama ve tüketim eğilimlerinde belirgin bir artış görebilelim. Kısacası, insanların cebine daha çok para girmeli ki daha çok harcayabilsinler. ABD bir talep ekonomisi, GSYH’nin önemli bir kısmını da tüketim ve harcamalar oluşturmakta. 

Ekonomide istenen canlılığın sağlanmasında bu kalemler, bu yüzden bu kadar önemli.

Sonuç olarak veriler ortada geldi diyebiliriz. Şahinler de, güvercinler de kendilerini ifade edebilecek bazı argümanlar bulabiliyorlar. Bu nedenden dolayı piyasa için en iyi senaryo gerçekleşti diyebiliriz. Beklentinin üzerinde olmaması DXY’ye aşırı bir değerlenme getirmemesi bakımından, çok düşük gelmemesi de ABD ekonomisine ilişkin büyüme endişelerini büyütmemesi bakımından olumlu. Fed Kasım’da faiz artırmaz, bizim beklentimiz Aralık FOMC’sinde kredibilite düşünülerek bir faiz artışı yapılacağı yönünde.    

USD fiyatlamasında ise aşırı bir düşüş beklememekle beraber, veri ile biraz köpüğün alındığını söyleyebiliriz. Bazı döviz çiftlerinde tekrar USD lehine fiyatlama görülmesi muhtemel. FOMC üyeleri piyasaya şekil vermeye devam eder. Bir yandan da Donald Trump’ın popülaritesi ne derecede, onu gözlemleriz. " 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)