Ana SayfaPiyasaBanka karlarında daralma bekleniyor---

Banka karlarında daralma bekleniyor

1 / 4
Banka karlarında daralma bekleniyor
30 Ekim 2018 - 12:12 www.borsaningundemi.com

2018'e 174.965'ten başlayan BİST Bankacılık Endeksi, 26 Ocak'ta 192.443 ile rekor seviyesini test etti. Ancak sonrasında düşüş başladı. BİST Bankacılık Endeksi, 12 Eylül’de gördüğü 93.564 ile 3 Mart 2014’teki 104.960’atan bu yana en düşük seviyesini test etti. Bu süreçte bankalardaki yüksek satışlar, BİST-100 Endeksi’ni de aşağı çeken en temel nedenlerin başında geldi. Nitekim BİST-100 Endeksi’de 29 Ocak’ta rekoru olan 120.45’i gördükten sonra gerileme trendine girdi, 16 Ağustos’ta 87.143’e kadar düştü. BİST-100 Endeksi ise 93.000'lerde hareket ediyor. 

Biz de bankacılık sektöründeki ve hisselerindeki son görünümü analiz ettik. Beş aracı kurumun 2018 üçüncü çeyrek net kar tahminlerini öğrendik, yedi aracı kurumdan banka hisselerindeki öneri ve hedef fiyatlarını aldık. Hedef fiyatlardaki güncellemelere de değindiğimiz haberimizde banka hisselerinin yılbaşından bugüne hisse değerlerindeki değişime de yer verdik.

FITCH VE MOODY'S ETKİLEDİ

Bu süreçte uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türk bankaları için arka arkaya verdiği not düşürme kararları, sektörü ve hisseleri olumsuz etkileyen gelişmelerin başında geldi. Fitch'ten ve Moody's'ten gelen bu haberler, banka hisselerindeki satışları da artırdı. Tabloda da görüleceği gibi, yılbaşından 23 Ekim'e kadarki süreçte Akbank, Albaraka Türk, Garanti, Halkbank, iş Bankası C, TSKB, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası (YKB) hisselerinin tümü yatırımcılarına kaybettirdi. Hisse fiyatlarında yüzde 49'lara varan düşüşler görüldü.

Bankaların kredi faizlerinin belirlenmesinde Fitch ve Moody's gibi kuruluşların verdiği notlar etkili oluyor. Not indirimleri bankaların para kaynağının maliyetinin artması, kredi verirken bu maliyetin yatırımcının alacağı krediye yansıması anlamına geliyor. Not indirimlerinin etkisiyle borçlanma maliyetlerindeki olası yükselişlerin net kârları baskılaması bekleniyor. Takipteki krediler oranında (NPL) yükselişler olması da bu beklentiyi artırıyor. Tüm bunlar, bankalardaki negatif ayrışmanın nedenleri olarak sıralanıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)