ÇİN'DE BİR KONOMİK DURGUNLUĞU TETİKLEYECEK VE DERİNLEŞTİRECEK UNSURLAR
*Kalıcı finansal riskler: Finansal yasal düzenleme hamlesi devam ederken yasal olarak kontrol altına alman eski gölge ekonomi unsurlarının yerine yenileri çıkıveriyor. Diğer yandan gayrimenkul fiyatları yükselmeye devam ediyor.
*Parasal dengesizlikler: Parasal likiditeyi finansal sistemi desteklemek için kullanma stratejisi yeni yasal düzenlemelerin tam ortasında uygulanırken FED’in parasal sıkılaştırması ile yuan’ın değer kaybı ve sermaye kontrollerinin yeniden gündeme gelmesi süreçleri de aynı anda sürüyor. Hükümet ve merkez bankası finansal likiditeyi artırmak için çeşitli önlemler uyguluyor. Bunlar arasında hane halkına vergi muafiyetleri ve ihracatçılara finansal destek yer alsa da ekonomide belirgin bir ivmelendirme yaratamadı.
*Jeopolitik durum: Trump’ın başkanlığından önce de Çin ve ABD ciddi anlamda rakip küresel güç olmayı sürdürüyordu. Çin’in değer zincirini büyütmesi ve alternatif bir model öne sürmesi çekişmeyi tırmandırıyor.
*Sosyal huzursuzluk: Halka düşük büyüme ile birlikte reel gelir kaybını ve yüksek iflas riskini kabul ettirmek oldukça zor olacak. Eskiden Çinli yöneticiler sosyal istikrar için yüzde sekiz büyüme gerektiğini öngörüyordu.
*Yabancı yatırımcının azalması: Sermaye kontrollerinden kaçınılacağı konusundaki açıklamalara rağmen yuan kullanmayı kabul ederek Çin’e yatırım yapmayı planlayan yabancı yatırımcı sayısı giderek düşüyor.
*Sosyal yeniden yapılanma: Ağır bir resesyonun ardından dev Çin ekonomisini yeniden dengeye oturtmak, iç tüketimi canlandırmak, hizmetler ve imalat sanayini yeniden yapılandırmak, kamu kuruluşlarında reform yapmak ve sermaye piyasalarına derinlik kazandırmak yıllar alabilir.
Bir başka önemli sorun ise Çin Yuanı’nın dolar karşısında hızlanan değer kaybı. Ticaret savaşları, FED’in faiz artırımı ve Çin Merkez Bankası’nın yavaşlayan ekonomik büyümeyi hızlandırmak için faiz indirimine gideceği beklentisi yuanın değer kaybetmesine neden oluyor. 19 Kasım itibarıyla Çin Yuanı dolar karşısında son 10 yılın en düşük seviyesini görerek 6,94’e indi. Yuan yılbaşından bu yana yüzde 6,5 değer yitirmiş oldu. Ekim sonunda 6,97’ye kadar düşen yuan’ın kritik yedi seviyesinin de altına ineceği tahmin ediliyor.
Yatırım bankası Goldman Sachs, yuanın önümüzdeki altı ayda daha da zayıflayacağını tahmin ediyor. Goldman Sachs’ın Asya makro araştırma bölümü eş başkanı Timothy Moe, yuanın dolar karşısında psikolojik sınır olan yedi seviyesinin altına inerek 7,1’e düşmesini beklediklerini vurguladı. Yuanın değerinde keskin bir düşüş veya bir devalüasyon, kısa vadede Çinli ihracatçıların işine yarasa da küresel ekonomiyi deflasyonist bir kargaşaya sürüklemesi ihtimali oldukça kuvvetli...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:17)