ŞANGHAY BORSASI’NDAKİ KAYIP 3 TRİLYON DOLARA ULAŞTI
Aslına bakılırsa ABD Başkanı Trump’ın Çin ürünlerine ek gümrük vergisi koymasıyla başlayan ticaret savaşma rağmen Çin’in ihracatında artış yaşandı. Ancak bunun ABD’nin daha da artması muhtemel gümrük tarifelerinden kaçınmak için gümrüklere yapılan ön yüklemeden kaynaklandığı belirtiliyor. Ekim ayında yüzde 11 seviyesinde beklenen ihracat artışı eylülde yüzde 14,5’in de üzerine çıkarak yüzde 15,6 oldu.
Trump yönetimi 50 milyar dolar değerinde Çin ürününe koyduğu yüzde 25 ek gümrük tarifesinin yanında ağırlıklı olarak tüketim ürünü olan 200 milyar dolar değerinde mala da yüzde 10 gümrük vergisi getirdi. Ayrıca Çin’i 250 milyar dolar değerinde diğer ürünlere de ek vergi getirmekle tehdit ediyor ki bu da Çin’in ABD’ye yaptığı ihracatın neredeyse tümü demek.
Şiddetlenen ticaret savaşı, üretim cephesinde vites düşürülmesine neden olurken Çin ekonomisinin ABD’ye ihracata aşırı derecede hassas olduğunu savunanların görüşü doğru çıkacağa benziyor. Borsadaki karamsar hava bunun bir göstergesi. Şanghay Borsası endeksinde yılbaşından bu yana yüzde 25’e varan düşüş ekonomi yönetiminde de kaygı yaratıyor. Borsadaki kayıp Paris Borsası’nın toplam piyasa değerine eşit olan toplam 3 trilyon dolara ulaştı.
Bu nedenle düşük büyüme verisinin açıklanmasından kısa bir süre önce üç üst düzey kamu görevlisi-merkez bankası başkanı, menkul değerler düzenleme kurumu başkanı ve bankacılık sektörü sorumlusu- yatırımcıları sakin olmaya çağırdı. Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang, borsadaki normal dışı dalgalanmaların ekonomik göstergeleri yansıtmadığını ve ülkenin istikrarlı bir finansal sisteme sahip olduğunu söyledi.
Ancak Çin ekonomisinin zayıflığı sadece ABD ile ticaret savaşından kaynaklanmıyor. Son 10 yılda pervasız bir şekilde artan banka kredileri ekonominin son zamanlarda savunmasız hale gelmesinin başlıca nedeni... Çin ekonomisi son yıllarda yüksek büyüme hedeflerine bu yoğun kredi enjeksiyonunu kullanarak ulaştı. Fakat kredi büyümesi 2017’den itibaren yavaşlamaya başladı. Bu da Çin ekonomisinin frene basmasının temel nedenlerinden biri oldu.
Aralarında IMF eski başekonomisti Harvard Üniversitesi ekonomi profesörü Kenneth Rogoff’un da bulunduğu birçok ekonomist, Çin’in kaçınılmaz olarak bir durgunluğa gireceğini ve bunun bir finansal krizle daha da şiddetleneceğini savunuyor.
Çin’de küresel ekonomiyi de etkileyecek bir resesyonun yaklaştığını savunanlar, ABD-Çin ticaret savaşı, kredi stokundaki aşırı artış ve milli gelirin yüzde 250’sini aşan yüklü borçlanmanın fitili ateşleyebileceğini vurguluyor. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P geçen ay yayımladığı raporda Çin’in ‘muazzam kredi riski altında dev bir borç buzdağı’ ile yüzyüze kalabileceğini belirterek yerel hükümetler tarafından finanse edilen altyapı projelerinin bilançolarda gösterilmeyen borç yükünün 5,8 trilyon dolara ulaştığım vurguladı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:25)