-FED, bu yıl ne yapar?
-ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz politikasına dikkat etmek gerekiyor. Genel olarak tüm beklentiler, FED'in önümüzdeki dönemde 5-6 kez faiz artırabileceği yönünde. Ancak bu artırımların 3-4 adedinin 2018 yılına kalabileceği yönünde bir beklenti de mevcut. Bu yıl, artışların hazirandan sonra gerçekleşmesi durumunda TL açısından risk azalacaktır. Ancak tersi bir senaryoda TL baskı altında kalabilir. 2017 yılının ilk yarısında enflasyonun yüksek seyretmesi zaten beklentiler dahilinde. İkinci yarıda bu durum tersine dönebilir ve bu da TL'yi rahatlatabilir.
-Euro/TL ve Euro/dolar paritesi için beklentiniz nedir?
-İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından, diğer ülkelerin de bunu takip edebileceği beklentisi, AB'nin ortak para birimi olan Euro'nun arkasındaki siyasi birliği zayıflatıyor. Bu doğrultuda Euro/dolar parkesinin de orta vadede 1,0 seviyelerine doğru gelmesi olası. Ayrıca ABD'nin ekonomi politikalarının global piyasalarda doların anavatanına dönmesiyle sonuçlanacak olması da dolara değer kazandıracak bir başka gelişme.
-Altın gram/TL bazında yükseliş eğiliminde. Ons/dolar ve gram/TL bazında beklentiniz nedir? Yatırımcı ne yapmalı?
-Altın genel olarak belirsizlik dönemlerinin favori enstrümanı. FED'in bilançosunu büyüttüğü dönemde para birimleri açısından oluşan belirsizlikler, altına yukarı yön vermişti. Şu anda bu belirsizliklerin azaldığı söylenebilir. Bu doğrultuda altın da eski gücünde olmayacak. Ancak yatay yönlü bir seyir izlenebilir. Altın ayrıca belli bir nakit akımı da içermeyen bir enstrüman. Bu doğrultuda altın eski cazibesinde olmayabilir.
-Gösterge faizde beklentiniz nedir? Merkez Bankası, nasıl hareket eder? TL faiz tarafında hangi yatırım aracı öne çıkar?
-İki yıllık gösterge faiz seviyesi ocak ayı ortalarından itibaren 5 yıllık ve 10 yıllık faiz seviyesinin üzerine çıkmış durumda. Doğal olarak kısa vadeli enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmiş olması, verim eğrisinin kısa tarafında yükselişe yol açtı. Zira TCMB'nin aldığı tedbirlerle fonlama maliyeti de arttı. Ancak bu durum, döviz üzerindeki baskıyı da azaltmış durumda. Yılın ikinci yarısında enflasyon verilerinin iyileşmesiyle birlikte verim eğrisinin de pozitif eğime dönmesi beklenmeli.
“DÜNYADA RÜZGAR DOLARDAN YANA”
AB'DE ÇIKIŞLAR İZLENECEK
Avrupa'da seçimler ve AB'den olası yeni çıkışlar daha büyük risk yaratacak faktörler olarak dikkat çekiyor. Bu kapsamda Fransa, Hollanda ve Avusturya yakından takip edilmeli.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:13)