-Yılın ilk iki ayını değerlendirir misiniz? Piyasalar yıla nasıl girdi? Hangi faktörler, para ve sermaye piyasalarını etkiledi?
-2017 yılına girdiğimizde gelişmekte olan piyasalar, gelişmiş piyasalara oranla 2015 yılından bu yana bir miktar da olsa geri kalmıştı. 2016 yılında ise ABD seçimlerine kadar gelişmekte olan piyasaların daha iyi bir performans gösterdiği görüldü. Seçim sonrasında ise ABD başta olmak üzere yıl sonuna kadar devam eden gelişmiş piyasa rallisi yaşandı. 2017 yılına geldiğimizde gelişmekte olan piyasalara tekrar bir ilgi olduğunu gördük. Gelinen noktada ABD'den başlamak üzere hisse piyasalarının önemli fırsatlar sunduğunu söyleyebiliriz.
-BİST-100 dolar bazında rakip borsalara göre ne kadar iskontolu?
-Dolar bazında TR MSCI Endeksi 2015 yılındaki yaklaşık yüzde 19'luk kaybın ardından, 2016 yılında da yüzde 5'e yakın kayıp yaşadı. Diğer yükselen piyasalar endeksi ise 2015 yılında TR Endeksi'ne benzer şekilde düşüş gösterirken 2016 yılında yaklaşık yüzde 8 artış kaydetti. Dolayısıyla 2017'ye girerken fiyatlama anlamında avantajlı durumdaydık. Bu nedenle 2017 yılı başından itibaren yaşanan global ralliye de katılmış olduk. Fiyatlama anlamında halen avantajımız bulunuyor.
-Türkiye hisse senedi piyasasında, yılın ilk yarısında nasıl hareket bekliyorsunuz?
-Faiz tarafında yatay bir seyir izlenebilir. Daha fazla düşüş için elbette enflasyonun daha makul seviyelere gerilemesi gerekir. Ancak hisse tarafı fiyatlama yönünden halen cazip fırsatlar sunuyor. 2017 genelinde bu durumun devam edeceğini düşünüyoruz.
-Hisse senedi yatırımcısına ne tavsiye ediyorsunuz?
Volatilite ihtimali olmakla birlikte otomotiv, finans, çimento gibi sektörlerin 2017 yılı içinde cazip getiriler sunacağını düşünüyoruz. Volatilitenin devam etmesi olasılığına karşı yatırımcılar mutlaka belirli bir "zarar durdurma" disipliniyle ve hedge anlayışıyla hareket etmeli. Zaten borsa endeksinde 70.000 seviyelerinden gelen hareket, belli bir getiriye işaret ediyor. O nedenle yukarı yönlü hareketlerden faydalanırken volatilite seviyeleri mutlaka izlenmeli.
-Dolar/TL'de yaşanan yüksek volatilite sonrası, gevşeme var. Kur ne olur?
-Kur cephesinde gerek yurt dışı piyasalarda yükselen ekonomilere olan ilgi, gerekse Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aldığı tedbirlerle sakin bir seyir izleniyor. Zira makroekonomik açıdan baktığımızda TL'nin aslında değer kazanma potansiyeli olan bir noktada olduğu ortaya çıkıyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:10)