Ana SayfaMakro EkonomiCari açıkta düşüş eğilimi devam ediyor---

Cari açıkta düşüş eğilimi devam ediyor

1 / 2
Cari açıkta düşüş eğilimi devam ediyor
30 Haziran 2014 - 11:41 www.borsaningundemi.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analiz raporu:
   
"Mayıs ayında ihracatta görülen kısmı hız kaybına karşın ithalattaki düşüşün de ivmelenmesiyle ile dış ticaret açığı yıllık bazda gerilemeye devam etti. Mayıs’ta dış ticaret açığı piyasa beklentilerine paralel 7,1 milyar $ olarak gerçekleşirken, 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı aylık  bazda 2,9 milyar $ düşüş ile 89,4 milyar $’a geriledi. 2013 sonunda dış ticaret açığı 100 milyar $’a ulaşmıştı. Görülen düşüşte altın ticaretinin etkisi hala belirgin olmakla beraber azalış gösteriyor.  İhracat, AB öncülüğünde ivmelenmeye devam ediyor. Mayıs’ta toplam ihracat artışı yıllık bazda %7,6 olarak gerçekleşirken, AB’ye yapılan ihracat artışı %20’ye ulaştı. İthalat tarafında ise Mayıs ayında tüketim ve sermaye malı ithalatı gerilese de son dönemde açıklanan öncü göstergeler ithalatın, önümüzdeki aylarda kısmı artış gösterbileceğinin sinyallerini veriyor. 

Ocak-Mayıs döneminde ihracat (67 milyar $) yıllık bazda %7,4 oranında artarken ithalat (99 milyar $)  ise %5,6’lık düşüş gösterdi. Nisan ayına kıyasla bakıldığında yıllık bazda ihracatın yavaşladığı, ithalatın ise daralmaya devam ettiği görülüyor.    

Dış ticaret açığındaki daralmada altın ticaretinin etkisi azalıyor.  2014’ün ilk çeyreğinde dış ticaret açığında görülen 4,5 milyar $’lık daralmanın 3,2 milyar $’ı altın ticaretinden kaynaklanırken, Nisan-Mayıs döneminde görülen 6 milyar $’lık düşüşün  3 milyar $’ı altın ticaretinden kaynaklandı.   

Ocak-Mayıs döneminde altın hariç ithalat yıllık bazda sadece %0,3 oranında daralırken, altın hariç ihracat artışı ise %6,8 seviyesinde gerçekleşti.   

AB’ye yapılan ihracat Mayıs ayında da ivmelenmeye devam etti. Mayıs’ta AB’ye yapılan yıllık ihracat artışı %20’ye ulaşırken, ilk beş aydaki artış da %14’e ulaştı. Aynı dönemde MENA bölgesinde görülen yıllık artış ise %0,2 ile oldukça sınırlı. 
   
Tüketim malları ithalatındaki düşüş Mayıs’ta ivmelendi. Tüketim malları ithalatı Mayıs’da yıllık bazda %8 oranında daralırken (Nisan: -%4), Mart-Nisan döneminde toparlanma sinyalleri veren yatırım malları ithalatında da düşüşler görülüyor. Altının da içinde yer aldığı ara malları ithalatı ise Şubat ayından bu yana daralmaya devam ediyor. Öncü göstergelerin (beyaz eşya ve otomobil satışları, tüketici güven endeksi, tüketici kredileri, reel kesim güven endeksinin alt kalemleri gibi)iç talepte toparlanma sinyalleri vermesiyle önümüzdeki ay ithalatta kısmı ivmelenmeler görülebilir.

İthalattaki yavaşlama ile 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı aylık bazda 2,9 milyar $ düşüş ile Mayıs sonu itibariyle 89,4 milyar $’a geriledi. Ancak altın hariç dış ise 1,7 milyar $ düşüş ile 86,3 milyar $’a geriledi. "


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)