Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, son yaşanan kur hareketinin de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) duruşundan bir miktar bağımsız olduğunu görmek gerektiğinin altını çizerek, TCMB'den bugün gelen önlemlerin gerekli olduğunu fakat 'yeterli mi?' diye bakıldığında bunun bir soru işareti olduğunu söyledi.
Gizem Öztok Altınsaç Foreks'e yaptığı açıklamada, reeskont kredi uygulamasının benzerinin bu yıl Şubat ayında görüldüğünü ve kurun 3.53’ten fikslendiğini, sonuçta TCMB rezervlerinde de bu destek kaynaklı düşüş görüldüğünü anımsattı.
Bu yıl Kasım ve Aralık ayında yaklaşık 3 milyar dolara yakın bir reeskont kredi dönüşü olduğuna değinerek, bunlar TL olarak yapılacak ise ve buna ek ROK’tan da 1.4 milyar dolarlık bir likidite sağlanması bekleniyor ise, toplamda Kasım ve Aralık ayı için 4.5 milyar dolarlık bir destek anlamına geldiğini vurgulayan Öztok Altınsaç, bunun yeterli olup olmayacağı sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:
"Piyasada ilk aşamada olumlu yansıdı ve kurda gevşeme görüyoruz. Bu tarz önlemlerin elbette ki etkisi oluyor fakat orta vadede duruma bakmak gerekirse TR genelde kur şoku yaşar bu tarz önlemler gelir ve ardından en son aşama faiz artırımı görürüz. Bu yıl başında da benzer süreç oldu.
Şu an yaşadığımız dönemin en önemli farkı ise daha önce TL şok yer, ardından faiz artırımı gerçekleşir, işler yoluna girer ve bir dönem sonra faizde gevşeme görürüz. Lakin bu sefer faizlerde bir gevşeme imkanı olamadan bu tarz bir risk belirmiş durumda. Arka arkaya gelen kur şoku manasına gelir bu. Halihazırda enflasyon görünümü bir tur daha bozulmuş durumda. Global faiz ortamı bundan sonra çok lehimize değil ve bununla birlikte son dönemde TL’nin daha fazla satılmasının sebebi önceki dönemlerin aksine TCMB’nin yeterince sıkı durmamasından da kaynaklanmıyor üstelik. Faiz elbette yüksek. Para politikasından tamamen bağımsız bambaşka gündem maddeleri ve artan jeopolitik/diplomatik tansiyonla risk priminin arttığına şahit oluyoruz."
Öte yandan TCMB’den önlemin gelmesini pozitif bir gelişme olarak değerlendiren Ekonomist Öztok Altınsaç, "Fakat fonlama maliyetinin 6 ay önceki %12 ile aynı kalması, var olan ortamda görece gevşek TCMB demek. Haziran civarına baktığımızda, kur sakinlemiş ve enflasyonda düşecek idi ve TCMB %12’de tutuyordu. Oysa şu an kur yeniden hızlanıyor, iç talep 3 ay öncesine göre çok daha enflasyonist ve global faizler artış trendinde. Dolayısıyla geçtiğimiz 3-5 ay önceki %12 ile şimdiki %12’nin verdiği sinyal aynı değil. Kaldı ki son yaşadığımız kur hareketinin de TCMB duruşundan bir miktar bağımsız olduğunu görmekte fayda var." dedi. Öztok Altınsaç, özetle TCMB’den bugün gelen önlemleri gerekli olarak nitelerken, 'yeterli mi?' diye bakıldığında ise bunun bir soru işareti olduğunu sözlerine ekledi.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:16)