KÂRLAR YÜZDE 29 ARTTI
Borsa İstanbul’da 2012 yılı bilançosunu açıklayan şirketlere bakıldığında bankacılık sektörü şirketlerinde kâr artışı yüzde 16 iken, mali sektör hariç tutulduğunda sanayi şirketlerinin ağırlıkta olduğu diğer sektörlerde kâr artışı yüzde 29 seviyesinde gerçekleşti.
Sanayi sektöründe 2012’de net kâr artışına karşın faaliyet kârı yüzde 2 geriledi. Faaliyet kârı artmamasına karşın net kâr artışının nedeni 2011 yılında TL’nin değer kaybına olarak oluşan kur farkı zararlarının 2012’de TL’de değer kazancına bağlı olarak bu sefer kur farkı kârı elde edilmesiydi.
Mali dışı kesimin toplam satış gelirleri ise 2012 nominal bazda yüzde 10 arttı.
Kârlılığını 2012 yılında en çok yükselten sektörler telekom, petrol ürünleri, bankacılık ve perakende sektörü oldu. 2012’de büyüme yavaşladığı için genelde en çok kâr artışı sağlayan sektörlerin defansif karakterde olan ekonomide büyümeye bağımlılığı daha az olan sektörlerin olduğu görüldü.
Hisse bazında ise büyük şirketler içinde 2011’de 19 milyon TL olan kârını 2012’de 1.1 milyar TL’ye yükselten Türk Hava Yolları (THY) dikkat çekti. Söz konusu performansın hisse fiyatına yansıması ise bir yıllık süreçte yüzde 200 seviyelerinde değer artışı şeklinde oldu. Otomotiv sektöründe Doğuş Otomotiv ise kârını yüzde 80 artırarak ve yüksek oranda temettü ödemeye başlayarak yüzde 200’e yakın oranda yükseldi.
İLK ÇEYREK NASIL OLACAK?
Peki ilk çeyrekte hangi şirketlerin güçlü bilançolarıyla öne çıkması bekleniyor? Genel olarak sanayi sektöründe havacılık, alan hizmetleri, otomotiv, beyaz eşya hisselerinin iyi bilançolar açıklamasını bekleyen uzmanlar, bilançolar açıklanmadan önce pozisyon alınması gerektiği için geçmiş performansların bu açıdan önem kazandığına dikkat çekiyor.
Yine bankacılık sektörü üzerine vurgu yapılıyor. Çünkü Global Menkul Stratejisti Gökhan Uskuay’ın verdiği bilgilere göre en büyük beş banka, halka açık kısmın piyasa değerinin yüzde 34.30’unu, net kârın yüzde 36’sını oluşturuyor. Endeks hesaplanmasının ise yüzde 37 pay alıyor.
Değişken para politikalarının özellikle bankacılık sektörü üzerindeki etkisini dikkate aldıklarını söyleyen İş Portföy Kıdemli Portföy Yöneticisi Murat Nermin sözlerine şöyle devam ediyor:
“2013 yılı kâr beklentilerini ve benzer ülke çarpanları ile karşılaştırdığımızda bankacılık sektörü hala cazip. Bu açıdan bankacılık hisselerinin 2013’te iyi performans göstermesini bekliyoruz. Bankacılık sektör hisseleri için temel risk sıcak para girişlerine ve kredi genişlemesine otoritelerin alacağı karar ve adımlar olarak görülüyor.”
Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin üretim modelini öne çıkarıp, daha sürdürülebilir büyüme sağlayacağını anlatan Murat Nermin, ekonominin geçici iç talep artışlarına bağımlı kalmaktan kurtularak bankacılık sektörünü daha da kuvvetlendireceğini belirtiyor.
REEL SEKTÖRDE NE OLUYOR?
Reel sektördeki beklentilerin de olumluya dönmeye başladığı görülüyor. “Çimento sektöründe ilk çeyrek sonuçlarının olumlu olmasını bekliyoruz. Erdemir ve Trakya Cam da ilk çeyrek sonuçlarının iyi olacağını tahmin ettiğimiz şirketler arasında” diyen Burgan Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, bilanço beklentilerinin yatırım kararı verirken önemli bir kriter olduğunu söylüyor. Ancak Kasabalı, çoğu zaman açıklanana kadar beklentiler satın alınmış olduğu için yatırımcıların gerçekleşmiş bilançoların yanı sıra ve bir sonraki dönem için tahminleri takip etmelerini öneriyor.
Merkez Bankası politikaları ve hükümet teşviklerinin reel sektör şirketlerine hem pazarlarını, hem de marjlarını artırma açısından olanak tanıdığını anlatan Murat Nermin, “Reel sektör hisselerinde ağırlığımızı cirosunu ve kârlılığını artırabilen Türkiye’nin dengeli büyüme sürecindeki öne çıkacak sektörlerine ve şirketlerine ağırlıklı pay vermekteyiz” diyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:17)