Ana SayfaPiyasaBu hafta borsa ve dolar ne olur?---

Bu hafta borsa ve dolar ne olur?

3 / 4
Bu hafta borsa ve dolar ne olur?
11 Haziran 2017 - 11:21 www.borsagundem.com

FED DOĞRU MU YAPTI?

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST

Haziran ayının yoğun ilk haftasını geride bırakırken, hafta içerisinde küresel piyasaları şaşırtan etmen İngiltere tarafından geldi. İngiltere başbakanlık seçimlerinde hiçbir parti çoğunluk sağlayamazken, parlamentodaki çoğunluğunu kaybeden Theresa May ilk günden yeni bir hükümet kurmak için girişimde bulunmaya başladı. Ancak Brexit müzakerelerine seçim kazanmış dolayısıyla hem partisi içindeki konumunu güçlendirerek hem de parlamentodaki sayısını artıran bir Başbakan olarak oturmak isteyen Theresa May için kartlar yeniden dağıtılacak olup; mevcut durumda İngiltere’de hem Brexit sürecine hem de siyasi istikrara ilişkin soru işaretleri sterlinin değer kaybetmesinde etkili olmakta.

Söz konusu atmosferde sterlinde görülen değer kayıpları haftanın son işlem gününde gün sonuna doğru sakinleşirken, orta ve uzun vadede sterlinin değerindeki seyri Euro Bölgesi belirleyecektir. İngiltere’nin dış ticaret dengesini incelediğimizde Avrupa Birliği’ne karşı önemli derece dış ticaret açığı verdiğini görmekteyiz. 2016 yılı verileri ile değerlendirdiğimizde; İngiltere 2016 yılında toplam 415 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, toplam 635 milyar dolar ithalat yapmıştır. 220 milyar dolar dış ticaret açığı veren İngiltere önemli ölçüde Avrupa Birliği’ne karşı ticaret açığı vermekle birlikte; Avrupa Birliği’ne karşı vermiş olduğu ticaret açığı toplam dış ticaret açığının %85’ini oluşturmaktadır. Aralarındaki ticari ilişkilerin sıklığı nedeniyle Sterlin’in Euro’ya karşı bağımlılığı oldukça fazladır. Özetle Sterlin’in orta ve uzun vadede seyrini Avrupa piyasalarıyla yapacağı ortak ticaret anlayışı ve sıklığı belirleyecektir.

Yoğun haftada bir diğer önemli gündem maddesi ise Avrupa Merkez Bankası cephesindeydi. Merakla beklenilen toplantıda Avrupa Merkez Bankası’ndan çıkan sonuçlar piyasa beklentisinin daha fazlasını vermedi. Para politikası duruşunda temkini elde bırakmayan Draghi, bizleri bekleyen haftada açıklanacak ve düşüş beklentisi olan bölgenin Mayıs ayı enflasyonu verileri için piyasalarında olumsuz bir reaksiyon göstermemesi adına enflasyon beklentisi 2017 yılı için %1.7'den %1.5'e, 2018 yılı için %1.6'dan %1.3'e ve 2019 yılı için %1.7'den %1.6'ya aşağı revize etti. Söz konusu revizyonda Mayıs ayında düşük seyreden petrol fiyatları neden olarak gösterildi. Büyümeye yönelik risk değerlendirmesinin dengeliye yükseltildiği toplantı sonrasında EURUSD paritesinde kar satışları görülürken, bundan sonraki süreçte EURUSD paritesinin yükselişi için yeni bir hikaye gerekmekte.

ABD’de ise ekonomi gündeminden ziyade siyasi gündem ön plandaydı. ABD’de eski FBI Başkanı Comey’in Senato’da gerçekleşen savunması merakla beklenilirken, küresel piyasalarda korkulduğu kadar sert fiyat hareketlerine neden olmadı. Hatta söz konusu savunmada soru cevap bölümünde ABD iç siyaseti için risk algısını artıracak bir olayın yaşanmaması ABD Doları’nın sınırlı da olsa değer kazanmasına yardımcı oldu. Bizleri bekleyen haftada ABD’de enflasyon verileri ve 14 Haziran 2017 tarihli FED toplantısı gündemde ön planda yer almakta. Avrupa’ya paralel olarak petrol fiyatlarındaki zayıf seyir kaynaklı ABD’de Mayıs ayı enflasyonu için de gerileme beklentisi mevcut. ABD’de bir süredir enflasyon görünümüne ilişkin endişeler devam ederken, istihdam tarafında son dönemdeki zayıflamayı da göz önünde bulundurursak FED faiz artırmalı mı tartışmaları hakim. 14 Haziran 2017 tarihli FED toplantısına ilişkin faiz artırım olasılıkları %95 seviyesinin üzerine yerleşmiş olsa da, FED üyelerinin ifadelerinden yola çıkarak kurul içerisinde görüş ayrılıkları mevcut. Piyasa dinamiklerine baktığımızda da FED’in geçtiğimiz dönem faiz artırdığı süreçlerden farklı bir süreç yaşamaktayız. %2,20 seviyelerini zemin edinen ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve 98 seviyesini aşmakta zorlanan dolar endeksinden yola çıkarak hem piyasa fiyatlamaları hem de makro dinamikler faiz artışı gerekli senaryoyu oluşturamamakta. Dolayısıyla FED’in söz konusu toplantıda faiz artırması durumunda piyasanın göstereceği reaksiyon merak konusu. Toplantı sonrası “FED doğru mu yaptı?” başlıklarını görebiliriz.

Yurt içinde ise Türk Lirası cinsinden varlıklar yükselen Avrupa piyasaları, gerileyen döviz kurları ve güçlü gelen Nisan ayı sanayi üretimi ile birlikte moral buldu. Nisan ayı sanayi üretimi, daha önce açıklanan öncü göstergelerden markit PMI ve kapasite kullanım oranlarındaki yükselişe işaret ettiği şekilde beklentilerin üzerinde geldi. Söz konusu veri akışının ardından bu hafta açıklanacak olan 1. çeyrek büyüme verisi yurt içi piyasaların seyri için önem arz etmekte. İlgili haftada yurt içi gündemde TCMB’nin Haziran ayı toplantısı öne çıkmakta. FED’e dair beklentilerin su yüzüne çıkması ve son dönemde makro görünümdeki iyileşmenin etkisiyle TCMB’nin Haziran ayında faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapması beklenmemekte. Haziran ayı toplantısı için para politikası duruşunda değişiklik beklenmiyor olsa da, önümüzdeki aylarda enflasyondaki gerileme beklentisi ve döviz kurlarındaki sakin seyrin etkisiyle TCMB’nin faiz indirimi yapacağı beklentisi yurt içi piyasalarda yer edinebilir görüşündeyiz. 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ11 Haziran 2017 23:58

    GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTEMEZ BORSADA KARLAR CEBE KONMALI SATIŞLARA YAKALANMADAN ÇIKMAK LAZIM NAKİT YADA MEVDUAT İYİDİR.

  • yatırımcı11 Haziran 2017 21:31

    bunlar sürekli düşecek diyor atı alan üsküdarı geçti düştüğü zamanda biz demedikmi derler arkadaş siz 60binden beri düşecek diyosunuz bozuk saat bile bi kere doğruyu gösterir...