UYGULAMA 2020 SONUNA KADAR YÜRÜRLÜKTE
SORU-Borsaya vergi geldi mi yoksa hala eskisi gibi hisse senedi alım satımlarında vergi yok mu? Buna göre işlem yapacağım. Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Jimmy
CEVAP-Gelir Vergisi Kanununda yer alan geçici 67. maddesi menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarından elde edilen gelirlerle mevduat faizleri, repo gelirleri ve özel finans kurumlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesini düzenliyor. İlgili kanun maddesi 2020 yıl sonuna kadar yürürlükte. İlerleyen süreçte uzatılmaması ya da değişikliğe gidilmemesi halinde de 31 Aralık 2020 yılına kadar aynen devam edecek.
Söz konusu maddeye göre hisse senedi alım satımlarından elde edilen gelir mükellefiyetin türüne göre farklı uygulamaya tabi bulunuyor. Bu noktada çoğunluk tam mükellef olarak tanımlanan gruba girdiği için biz de bu gruba göre açıklamada bulunacağız. Yani burada yer alan bilgiler tam mükelleflerle ilgili. Türkiye’de ikamet edip yurt içinde ve dışında elde edilen kazançlar mevzuata göre tam mükellef sıfatıyla vergilendirmeye tabi olmakta.
Tam mükelleflerin, borsadaki menkul kıymet yatırım ortaklığı hisse senetlerinin alım satımlarından elde ettikleri kazançlarından yüzde 10 stopaj alınmakta. Diğer hisse senetlerinin alım satım kazançlarından stopaj söz konusu değil. Öte yandan bir yıldan fazla elde tutulan menkul kıymet yatırım ortaklığı hisse senetleri de stopaja tabi tutulmuyor. Stopaj bu tür yatırım enstrümanları için nihai vergi olup ayrıca bir vergi söz konusu değil.
Borsada işlem görmeyen şirketlere ait hisse senetlerin alım satımından elde edilen kazançlar ise diğer gelirler gibi beyan edilerek vergiye tabi olmakta. Ancak böylesi bir durumda alım satım zararları öncelikle alım satım kârlarına mahsup edilmekte. Öte yandan İki yıldan fazla tutulan tam mükellef şirketlere ait hisse senetlerinden elde edilen kazançlar ise vergiye tabi değil. Bu anlamıyla merkezi Türkiye’de olan hisselerin alımı bir yönüyle desteklenmek istenmekte.
Tüm bunlardan ayrı olarak hisse senedinden kaynaklanan temettü gelirleri üzerinden de yüzde 15 stopaj kesintisi yapılır. Tam mükellef şirketlerden elde edilen temettünün (stopaj öncesi) yarısı, 2016 yılı için beyanname sınırı olan 30 bin TL’yi aşması halinde yıllık beyanname ile birlikte beyan edilir. Bu halde temettüyü dağıtan firma tarafından kesilen stopajın tamamı gelir vergisinden mahsup edilir. Bakiye bir ödeme kalması halinde bu vergi olarak ödenir.
Öncelikle borsayı doğru dürüst işletsinler. yandaşları istediği gibi piyasayı sömürme operasyonu yapıyor ve kimse umuramıyor
Borsadaki şirketler zaten vergisini veriyor. Ortak olanda vergi vermiş sayılır. çalışanlarıda verg,isini erior. kar payı dağıımının vergisi saçma.
Borsadaki şirketler zaten vergisini veriyor. Ortak olanda vergi vermiş sayılır. çalışanlarıda verg,isini erior. kar payı dağıımının vergisi saçma.
Ortak olunan şirketin Kar payı dağıtımına vergi olmaz. bunun kaldırılması borsaya talebi artırır.
Borsa da temmetüye vergi ödenmesi saçma. vatandaş vergisini ödediği parayla hissse senedi alıyor. şirkete ortak şirket zaten vergisini ödüyor. hukumet her yerden vatandaşı sömürüyor
BENCE GELMELİ BANKA MEVDUATINDAN ELDE EDİLEN KAZANÇTAN VERGİ ALAN DEVLET BORSADAN DA ALMALI. ANAYASADA Kİ EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI. SIRF BU SEBEBTEN BANKAYA PARAMI YATIRMIYORUM. YASTIK ALTINDA TUTUYORUM....
Borsaya vergi getirilmesi, küçük yatırımcıyı borsadan tamamen uzaklaştıracaktır. Yerli yatırımcı ile yabancı yatırımcı arasında fark olmaması gerekiyor. Bugün yabancı yatımcı hisselerini sattığı anda dolara geçebilirken, yerli yatırımcı ise takasta (T+2) 2 gün bekledikten sonra parasını çıkarabilmektedir. Bu zaten yerli yatırımcıya verilmiş bir cezadır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:34)