2018’DE BU ÜLKELER YAKINDAN İZLENECEK
Çin’de tüm sıkıntılara rağmen müthiş bir boğa piyasası var. Şanghay Endeksi, 2017’de yüzde 48 tırmandı. Ancak şirketlerin üzerinde müthiş bir borç yükü var. Borçlanma maliyetleri artıyor, enflasyon yükselişte... Parasal sıkılaştırma faiz oranlarını yukarı çekmeye devam ederken, gayrimenkul satış hızının yavaşlaması da bekleniyor. Başkan Şi Jinping’in borçları azaltmak, sistemik riskleri azaltmak için attığı adımlar ilgiyle izleniyor. Para politikasını sıklaştırdı, sermaye kontrollerini gevşetiyor ve finans sektöründe yabancı sermayenin payını artırmayı hedefliyor.
*Çin’de ekonomiye İlişkin riskler, Hong Kong’un ekonomik büyümesini de ciddi biçimde baskılıyor. Deutsche Bank, Çin’de geçen yıl yüzde 6,8 olan büyümenin 2018’de 6,3’e, ABN-Amro Bankası ise yüzde 6,5’e düşeceğini tahmin ediyor.
*Hindistan’da Başbakan Narendra Modi reformları sürdürüyor. Hantal vergi sisteminde önemli reform yapıldı. Moody's 14 yıl aradan sonra İlk kez Hindistan’ın kredi notunu artırdı. Hükümet, ekonomiyi hızlandırmak için kamu bankalarına 32 milyar dolar enjekte edeceğini açıkladı. Geçen yılki yüzde 6,3’ün ardından bu yıl beklenen yüzde 7,5 büyümeye rağmen aşırı ısınma endişeleri şimdilik gündemde değil. Hindistan’dan son iki ayda bir para çıkışı gerçekleşmiş olabilir ancak yıllık bazda para girişi hala güçlü.
*Kore yarımadası ise bir başka endişe kaynağı... "Roket Adam” Kim Jong Un, füze testleriyle dünyayı hoplatmaya devam ediyor. Pyongyang, nükleer gücünün tamamlandığını açıkladı. Tansiyon bu yıl da yükselecek.
*Mısır, bu yıl yüzde 4.5, 2019’da yüzde 4.9 olarak beklenen yüksek büyüme ve 2018 sonunda yüzde 14’e kadar çıkması beklenen faiz oranı ile yatırımcılara tavsiye edilen bir ülke.
*2018’in Türkiye ve Güney Afrika İçin zor bir yıl olacağı belirtiliyor. Özellikle Türkiye için siyasi ve jeopolitik risklerin ön plana çıktığı, canlanma belirtileri gösteren Rusya’da ise yaptırımların
etkileri ve geleceği izlenecek. Deutsche Bank, 2018’de Türkiye için yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranları ile zayıflayacak para birimiyle desteklenecek yüksek büyümeye dikkat çekiyor.
*Latin Amerika, 2018’de en dikkat çeken bölgelerden olacak. Deutsche Bank, resesyonun ardından geçen yıl 1,1 büyüme gösteren Brezilya’nın bu yıl 2,6, 2019’da ise 3,2 büyümesini bekliyor. Tüketim ve yatırımlardaki canlılığın büyümeye yansıması ve emeklilik reformu gibi olumlu gelişmelerin Ekim ayındaki seçimlerin sonuçları ile bozulma ihtimali var. Sadece Brezilya değil, Peru’da yüzde 4, Şili’de yüzde 3,4, Arjantin’de de yüzde 3,3 büyüme bekleniyor. (LEVENT GÜRSES/FORBES TÜRKİYE DERGİSİ)
borsa bitti 118 bin son the end
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:47)