KALDIRAÇLI İŞLEMLER.. YELLEN.. TRUMP.. VE TABİ Kİ DOLAR..
BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL DİREKTÖR
Geçtiğimiz haftada;
Dolar, sakin veri akışı, yurtiçi ve yurtdışından gelen açıklamalar ile dalgalı bir seyir izledi. Dolar endeksindeki artış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandum tarihinin belirlenmesi konusundaki açıklamaları sonrasında 3,76 sınırına kadar yükselen dolar/TL, bölgesel FED başkanlarının faiz artırımı için güvercin açıklamaları sonrasında 3,66’lı seviyelere kadar geriledi.
Haftanın son işlem gününde, referandum tarihinin 16 Nisan olarak netleşmesi ve dolar endeksinin 101.000’li seviyelere çıkması ile dolar/TL’de 3,71 seviyeleri görüldü.
Altın, hafta başında ABD Başkanı Trump’ın özellikle Çin hakkında yapmış olduğu açıklamalar sonrası geleceğe dair tedirginliklerin yeniden gündeme gelmesi ve Avrupa’da artık daha yüksek sesle dile getirilen ‘Frexit’ belirsizlikleri sonrasında yükseliş eğilimine girdi.
Perşembe günü 1244,57 seviyesine tırmanan ons altın, Trump’ın Çin’e mektup göndermesi ve Çin Devlet Başkanı Şi ile yaptığı telefon görüşmesinde söylediği ‘Tek Çin’ politikasına saygı duyacağı haberleri sonrasında haftanın son işlem gününde 1224 dolar seviyelerine geriledi.
Yurtiçinde ise, doların 3,68’li seviyelere gerilemesi sonrasında gram altın hafta içindeki zirvesi olan 149 TL’den 145 TL’ye kadar geriledi.
Petrol, yukarı yönlü fiyat hareketlerini hafta boyunca sürdürdü. Çarşamba günü açıklanan ABD ham petrol stokları verisinin beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen petrol, Goldman Sachs’ın yılın ilk yarısında petrol arzının açık vereceği beklentisini açıklaması ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın Cuma günü yayınladığı aylık raporda arz kesintilerinin %90 oranında sağlandığına dair açıklamalarıyla yükselişine devam etti.
Bu hafta en çok Yellen’ı, ondan biraz daha çok Trump’ı ve belki de bunların önüne geçecek asıl konu olan dolar ve doların ezici gücünü konuşacağız.
Bir yandan iç gündemde referandum süreci ve sınır ötesi harekâttaki yaşanan gelişmeler, öte yandan Türkiye-Rusya-ABD arasında yaşanan ziyaret ve diplomasi trafiği var. Rusya’nın kazara vurduğu ve şehit olan askerlerimiz sonrasında, koordinatların Türkiye tarafından verildiğine dair yaptığı şaşırtıcı açıklamalar ve de bu açıklamalarına karşılık TSK’dan “Uçakla vurulan unsurlarımız o günden beri aynı noktada bulunmakta” şekildeki çarpıcı açıklamalar; bu gelişmeler öncesinde SPK’nın kaldıraçlı işlemlerle ilgili gerek kaldıraç rasyosu gerekse başlangıç teminatı konusunda atmış olduğu beklenmedik adım bu hafta içerisinde yankı bulacaktır.
SPK tebliğinde alınan bu kararla ilişkin olarak, “Kaldıraç oranını 1:10 ve başlangıç teminatı 50.000 TL veya muadili döviz” uygulamasının yeni hesaplar için 45 günlük sürede geçerli olacağı ve tebliğ tarihi dolduktan sonra açılacak tüm hesaplar istisna göstermeksizin bu kriterleri gözetmek zorunda olduğu açıklandı.
45 günlük süre içerisinde bu kriterlerin altındaki işlemler devam edecek, ancak süre dolduktan sonra bu kriterleri taşımayan hiçbir hesap ve yatırımcı işlem yapamayacak.
Bu şok gelişme sonrasında, Hükümet kanadından gelen açıklamalara baktığımızda, yatırımcıların korunmasına yönelik atılan bir adım olduğu vurgusu yer alırken; bir başka bakış açısı ise, doların bu denli spekülatif hareketlerinin forex kaynaklı olup olmadığını ölçmek amaçlı böyle bir adım atıldığı oldu.
Yeni hafta bu gelişmelerle başlarken, ilerleyen günlerinde Yellen’ın konuşması, Trump’ın yapacağı her türlü açıklama ve G-7 zirvesine çağırılmayan Rusya’nın bu konuya ilişkin nasıl bir tavır içerisinde olacağı konusundaki gelişmeler etkili olacaktır.
Gelecek haftanın veri ajandasına baktığımızda;
Pazartesi;
• Japonya 4. çeyrek büyüme (Yıllık bazda beklenti %1,1),
• OPEC aylık raporu,
Salı;
• Türkiye Aralık ayı cari denge,
• Çin, Almanya ve İngiltere Ocak ayı TÜFE,
• Almanya ve Avrupa 4. çeyrek büyüme,
• ABD’de FED Başkanı Janet Yellen konuşması,
Çarşamba;
• Türkiye Ocak ayı bütçe dengesi,
• ABD’de Ocak ayı TÜFE ve Yellen konuşmaları Borsa İstanbul ve döviz kurlarına yön verebilecek kritik veriler olacaktır.
Cuma günü, Uluslararası Enerji Ajansı’nın petrol arzındaki kısıtlamaya, tüm OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin %90 oranında uyduğunu; talebin 2017 yılında arzı geçeceğini açıklamasının ardından yükseliş eğilimine giren petrol; pazartesi günü OPEC raporunda arz kesintisinin uygulanması konusunda yapacağı olumlu açıklamalarla, yükselişine devam edebilir.
ABD’de ise, FED Başkanı Yellen’ın 14-15 Şubatta Bankacılık Komitesi’nde yapacağı konuşmalar, dolar endeksine ve dolar/TL’ye yön verecektir.
Cuma günü, 89.300-87.400 aralığında hareket eden BIST100’de, dolar yukarı-borsa yukarı öngörüsü yavaş yavaş sona ererken, endekste geri çekilmelerde 86.100, 85.700 ve 85.300 dikkatle takip edeceğimiz seviyeler olacaktır.
Yukarı yönlü hareketlenmelerde 89.500 ve 90.300 hedef değerler olacaktır. Öte yandan, yeni haftanın rehberleri dolar, yeniden 100.000’in üstünde olan ve 101.000’in üzerine ataklar yapan dolar endeksi ve gram altın olacaktır.
ne olacak bu adelin hali
BORSA NE DİNİ NE VİJDANİ NUDE HUKUKU OLAN BİR VURGUN YERİ OLUP IŞIKLAR GURUBU HİSSELERİ İNCELEYİNCE AÇIKÇA BİR VURGUNCUNUN OYUN YERİ OLDUGUNU GÖRÜRSÜNÜZ .
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:29)