GLOBAL PİYASALAR OLMASI GEREKENİ FİYATLADI MI?
EDA ÖNDER ÖZTÜRK - ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST
Geçtiğimiz haftaya başlarken Fed toplantısı öncesinde global bazda yatırımcıların risk almayı tercih etmemeleri nedeniyle yükseliş kaydeden ABD Doları, toplantı metninde Fed’in enflasyon hedefine ilişkin çekimser ifadeleri sonrası kazançlarını geri verdi. Toplantı sonrasında basın açıklamasının gerçekleşmeyecek olması ve Fed’in projeksiyonlarının yayınlanmayacağı nedeniyle toplantıya dair tansiyon oldukça sakindi. Toplantı sonrasında da görüldüğü üzere dünya genelinde Fed’in para politikasına yönelik yapılan eleştiriler ve global piyasalardaki fiyatlamalara rağmen, Fed söylemleri ile piyasadan ayrışmaya devam etmekte. Enflasyon baskılarını kontrol altında tutmak için faiz artışını gerekli görüyor.
Ancak ABD ekonomisinde büyüme tarafında vasat bir denge tutturulduğunu, enflasyon endişelerinin devam ettiğini ve ücret artışı beklentilerinin halen temelsiz olduğunu hatırlatmak gerekir. Haftanın son işlem gününde beklentileri karşılamayan ABD ekonomisinin 2.çeyrek dönemine ait büyüme verisi de söz konusu görüşün bir diğer kanıt niteliğinde. Bu durumda faiz artışı konusunda direnmenin enflasyon ve büyüme tarafındaki görünümü daha da bozabileceği ve ABD ekonomisindeki resesyonu beraberinde getirebileceği söz konusu olabilir.
Fed’in geçmişte gerçekleştirdiği üst üste faiz artışlarının ABD ekonomisini resesyona götürdüğünü hatırlayacak olursak, Fed geçmişteki hatasını yineliyor olabilir. Bununla birlikte 2016 yılında faizlerdeki yükselişe rağmen büyüme hızında görülen yavaşlama ekonomik görünüme ilişkin 2005 -2007 yıllarını anımsatmakta. Hatırlanacağı üzere ilgili zaman diliminde faiz tarafında gerçekleşen art arda yükseliş sonrasında büyüme hızında görülen yavaşlama ABD ekonomisini krize sürüklemiştir.
Fed’e ilişkin tartışmaları geride bırakırken yeni haftada global bazda veri akışının yoğun olacağı bir takvim takip edilecek. Avrupa’da enflasyon ve büyüme verileri gündemde yer alacak. EURUSD paritesinin Nisan ayında başlatmış olduğu yükseliş hareketi Fransa seçimlerinin geride bırakılması ile teyit edilmiş olup, Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasında normalleşme yolunu tercih edeceği beklentileri ile birlikte de 1,17 seviyesinin üzerini zemin edinmiştir. ABD ve Avrupa reel faiz farklarına baktığımızda Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımına gidebilmesi için alan olduğu görülürken, EURUSD paritesinde son dönemde görülen hızlı yükseliş söz konusu reel faiz farkının kapanacağına ilişkin beklentiler kaynaklıdır. Mevcut durumda Avrupa’da reel faizler ABD’ye kıyasla düşük seyrederken EURUSD paritesindeki fiyatlamaya baktığımızda global piyasaların olması gerekeni fiyatladığı söylenebilir.
Fed’in politikaları eleştirilere konu olurken, yeni haftada ABD’de Temmuz ayına ilişkin açıklanacak olan istihdam raporu ABD Doları ve Fed’in faiz artırım olasılıklarında sınırlı hareketlilik yaratabilir. Yurt içinde ise TCMB Temmuz ayı toplantısında beklentiler dahilinde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Fed’e dair beklentilerin su yüzüne çıkması ve son dönemde makro görünümdeki iyileşmenin etkisiyle TCMB’nin Temmuz ayı toplantısına ilişkin tansiyon oldukça sakindi.
Toplantı sonrası yayınlanan metinde de göze çarpan bir değişim görülmemekle birlikte, son dönemdeki Türk Lirası tarafındaki değer kazancı ve stabilizasyon ile enflasyonun zirve seviyesini görmesinin ardından düşüş trendine girmesine rağmen hala TCMB’nin orta vadeli hedefinin uzağında olması nedeniyle TCMB’nin sıkı duruşunu bir süre daha devam ettireceğini düşünmekteyiz. Enflasyon verisi TCMB’nin para politikası duruşunda belirleyici etmen olmayı sürdürürken, yeni haftada yurt içinde açıklanacak olan enflasyon verisi Türk Lirası cinsinden varlıkların seyrinde belirleyici olacaktır.
dövizin şimdi düşmesinin ülkeme faydası olmaz yerinde saysa yeter taki eylüle kadar anladı siz
patronlar 112 bin diyorsa yaparlar amma velakin tavşanmı çıkarmış olacaklar dikkat tehlike var bence
AĞUSTOS AYI ORTALAMASI EKSİDE. YANİ AĞUSTOS SONU 102 YADA 104 BİN KAPATIRIZ.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:14)