UCUZLAMA ALGISI LİKİDİTE VE DERİNLİĞİN ARTMASINI DA BERABERİNDE GETİRİR
Endeksten 0 atılırsa ne değişecek?
Borsanın endeks olarak ifade ediliyor olmasından dolayı, endeks rakamından “0” atılması teorik açıdan çok bir anlam ifade etmemekte olup yalnızca psikolojik açıdan etkisi olabilmektedir. Bundan dolayı bu konuya dair pek akademik çalışma bulunmamaktadır. Endeksten sıfır atılması ihtiyacı sadeleşmeye yönelik teknik bir ayarlama olarak değerlendirilebilir.
Endeksten 0 atılması, hisse senetlerinde gözlenen bedelsiz sermaye artırımına benzetilebilir. Teorik olarak anlamlı bir değişim olmasa da, fiyat seviyesinin daha düşük rakamlarla ifade ediliyor olması psikolojik açıdan “ucuzladı” algısı yaratmaktadır.
Bu durumun daha net anlaşılabilmesi açısından rakamlar üzerinden bir örnekle açıklamaya çalışalım:
Yüzde değişim bazında endeksin 100.000’den 110.000’e çıkması ile 1.000’den 1.100’e çıkması arasında fark bulunmamaktadır. Her iki durumdaki artış da % 10 seviyesindedir. Ancak, algı açısından bakıldığında, zihnimiz, endeksin 1.000 puan seviyesinden 1.100 puan seviyesine (100 puanlık artış görülmesi) yükselmesinin, 100.000 seviyesinden 110.000 seviyesine yükselmesinden (10.000 puanlık artış) daha hızlı ve kolay gerçekleşeceğini düşünecektir.
Biraz daha farklı bir bakış açısıyla yaklaşmak gerekirse; herhangi bir hisse için toplam piyasa değeri eşit olsa dahi, 1 lot fiyatının 100 TL olması ile 1 TL olması arasında ucuzluk – pahalılık algısı açısından farklılık olacaktır. Bu durumun bedelsiz potansiyeli çok yüksek olan ve bundan dolayı fiyatı yüksek seyreden bir hissenin yatırımcı psikolojisi üzerinde yarattığı pahalılık algısı ile bu hissenin bedelsiz sermaye artırımına gitmesiyle bölünen fiyatın daha düşük seviyelere geldiğinde oluşturduğu ucuzlama algısından hemen hemen hiçbir farkı yoktur diyebiliriz. Bu ucuzlama algısı beraberinde talebin artmasını yani likidite ve derinliğin artmasını da beraberinde getirecektir.
-BİST 100 haricinde 6 haneli başka endeks var mı?
-Dünya genelindeki 95 ülkeye ait ana endekslere bakıldığında, son durum itibariyle 3 endeksin 6 haneli seviyelerde olduğu görülüyor:
• Jamaika JSE Market: 267,126
• Venezuela: 273334
• Türkiye BİST-100: 109743
Ana endeksler genel olarak 4 veya 5 haneli seviyelerde bulunmakta. 5 haneli endekslere bakıldığında ise en yüksek rakamların 70 binli seviyelerde olan Brezilya Bovespa ile 60 binli rakamlarda olan Polonya Wig olduğu görülüyor. Tarihsel olarak bakıldığında yüksek endeks rakamlarına sahip olan ülkelerin ağırlıklı olarak yüksek enflasyona sahip ülkelerde olduğu görülmekte. Bu durum temel olarak yüksek enflasyonun görüldüğü ülkelerde satış ve kâr rakamlarının nominal bazda yüksek seyretmesinin sonucu olarak değerlemeler üzerinde yaptığı şişirici etkiden kaynaklandığını söyleyebiliriz.
2 sıfır atılnması nasıl olacak.Hisselerden 2 sıfı atılmayacak mı.Bilen var mı .Ben hangi ilgiye sordumsa cevap alamadım
Bu günlerde borsada en doğru yatırım, şampiyon olacağını düşündüğünüz takımın hissesini almak...
iki sifir atilmasi borsamiz icin ideal cözümdür,yabancilari dahacok cezbeder.
emlak konut millete mal dağıtıp proje yapıyor
BEN NE DERSEM DİYEYİM SİZ YİNE YAPACAĞINIZI YAPACAĞINIZ İÇİN ; BLA BLA BLA...
sıfır atıp silmeye alıştık tl dende sildik bol bol kuruş bastık ama şimdi bu kuruşlar piyasada yok açıkçası kullanılmıyor.biz sıfırları çok sevdik.
2 sıfır atılması çok yanlış kimse yükseliş ve düşüşü algılayamaz tek sıfır atılması mantıklı.
emlak konut düşer tabi 110 binlik borsada yüzde 20 düşen emlak konut borsa 1100 olsa yüzde 200 düşer
1997 de borsada derinlik varmıydı, yatırımcı varmıydı, varan varmıydı, açığa satış varmıydı. buün iki sıfır atılsa endekse gömerler
borsa gümlerrrrrr
değil bir veya iki sıfır üç sıfır da atsanız böyle üç kağıtçıların olduğu borsaya kimse yatırım yapmaz.. aç köpek patronların çoğu.. küçük yatırımcıyı nasıl soysak derdindeler. sakın ha borsaya girmeyin..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:47)