BORSAGUNDEM.COM – ARAŞTIRMA SERVİSİ
Ekonominin barometresi olarak bilinen borsa endeksi yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 40 yükselerek dünyanın en çok artan endeksi oldu. 21 yıl aradan sonra yeniden 100 bin puanı geçen endekste sıfır atılması konusu yeniden gündeme geldi. Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.
1997’DE İKİ SIFIR ATILDI, SERMAYE AKIMLARI ENDEKSE RALLİ YAPTIRDI
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) adıyla 1986 yılında faaliyete başlayan borsada, 1997'de Tuncay Artun döneminde yılbaşındaki endeks değişikliğiyle hesaplanan değerinden iki sıfır atılmıştı. Yılın ikinci işlem günü olan 3 Ocak 1997’de 100 bini geçerek 103.500 olan endeks bir anda 1.035 olmuştu. Eğer o dönemde sıfır atılmasaydı bugün endeksin değeri 100 milyon olacaktı. Sıfır atılmasından sora piyasanın ucuz görünmesi ile artan sermaye akımları endekse ralli yaptırmıştı. 1997 yılı Ocak ayında borsa endeksi yüzde 70 prim yapmıştı. Endeks 2017 yılında yeniden 100 bin puanı geçince Borsa İstanbul'da, tarih yine tekerrür ediyor.
BÜROKRASİ VE BORSA YÖNETİMİ OLUMLU BAKIYOR, YA ARACI KURUMLAR?
Endeksten iki sıfır atılması uygulaması, borsada piyasa değerlerini ya da endeksteki hisselerin ağırlığını değiştirmeden, algı açısından olumlu etki yapıyor.
Bürokrasi ve Borsa yönetimi uygulamanın tıpkı 1997’deki gibi piyasalara olumlu yansımasını bekliyor. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Bülent Gedikli de aynı görüşte; 1997’yi hatırlatarak iki hanenin silinmesinin sıçrama yaratacağına işaret ediyor. Yatırımcılarda da heyecan büyük. Kulislerde endeksin 150 bin puanı geçmesinin mümkün olduğu ancak sıfır atılması halinde bu hedefe çok daha kısa sürede ulaşılacağı, 1000 puandan 1500 puana çok daha kolay çıkabileceği konuşuluyor.
GEDİKLİ: ENDEKSTEN 2 HANE SİLİNİRSE SIÇRAMA OLUR
Peki, aracı kurumlar bu önemli hazırlığı nasıl yorumluyor?
Endeksten iki sıfır atılması halinde gerçekleşecek psikolojik rahatlama borsayı çok daha yukarıları taşır mı? Yeni algı büyük, nitelikli halka arzların önünü açar mı? Yabancı girişinin artmasında etkili olur mu? Tasarruf sahiplerinin yeniden borsaya gelmesinin önü açılabilir mi? Sorular, sorular… Sektörün temsilcileri bu konularda ne düşünüyorlar?
Borsagundem.com’un yönelttiği sorulara verilen yanıtlara göre sektör temsilcileri Ankara ve İstinye’den farklı bakıyor. “Olumlu yansır” diyen de var etkisiz olacağını savunan da… “Algı piyasadaki talebin artmasını yani likidite ve derinliğin güçlenmesini sağlayabilir deniyor ama ‘iyimser beklentili’ olanlar azınlıkta. Bir de öneri var. “İki sıfır atılması borsanın hafızasını siler, tek sıfır atılması daha uygun olur diyoruz. “
İşte aracı kurum yöneticilerinin cevapları, ‘iki sıfır’ yorumları…
2 sıfır atılnması nasıl olacak.Hisselerden 2 sıfı atılmayacak mı.Bilen var mı .Ben hangi ilgiye sordumsa cevap alamadım
Bu günlerde borsada en doğru yatırım, şampiyon olacağını düşündüğünüz takımın hissesini almak...
iki sifir atilmasi borsamiz icin ideal cözümdür,yabancilari dahacok cezbeder.
emlak konut millete mal dağıtıp proje yapıyor
BEN NE DERSEM DİYEYİM SİZ YİNE YAPACAĞINIZI YAPACAĞINIZ İÇİN ; BLA BLA BLA...
sıfır atıp silmeye alıştık tl dende sildik bol bol kuruş bastık ama şimdi bu kuruşlar piyasada yok açıkçası kullanılmıyor.biz sıfırları çok sevdik.
2 sıfır atılması çok yanlış kimse yükseliş ve düşüşü algılayamaz tek sıfır atılması mantıklı.
emlak konut düşer tabi 110 binlik borsada yüzde 20 düşen emlak konut borsa 1100 olsa yüzde 200 düşer
1997 de borsada derinlik varmıydı, yatırımcı varmıydı, varan varmıydı, açığa satış varmıydı. buün iki sıfır atılsa endekse gömerler
borsa gümlerrrrrr
değil bir veya iki sıfır üç sıfır da atsanız böyle üç kağıtçıların olduğu borsaya kimse yatırım yapmaz.. aç köpek patronların çoğu.. küçük yatırımcıyı nasıl soysak derdindeler. sakın ha borsaya girmeyin..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:26)