Ana SayfaPiyasaBilici Yatırım ve Erbosan sorusu---

Bilici Yatırım ve Erbosan sorusu

2 / 2
Bilici Yatırım ve Erbosan sorusu
31 Ocak 2017 - 10:36 www.borsaningundemi.com

EN SON 2002 YILINDA SERMAYESİNİ ARTIRDI

SORU(2) - Erbos’un sermaye artırma yükümlülüğü 2017 yılı olarak var mı? Sizce ne zaman sermaye arttırır?

Ahmet Şüyün

CEVAP - Şirketlerin nakit ihtiyacının gündeme gelmesi halinde her zaman bedeli sermaye artırımına gitmeleri mümkündür. Nakit ihtiyacıysa daha ziyade gerçekleştirilecek bir yatırıma kaynak yaratma amacı taşıyabileceği gibi artan borçların ödenmesi gayesini de taşıyabilir. Erbosan ise güçlü bir kârlılığa sahip olmasa da zarar eden bir yanının da olmadığını hatırlatmak isteriz. Bu anlamıyla nakit sermaye artırımı için normal şartlarda bir nedeni bulunmuyor. Ancak şirketin ticari hacmi göz önüne alındığında mevcut sermayesinin az olduğu düşünülebilir. Bu itibarla yatırımcıların sermaye artışı beklemesinin anlaşılır bir tarafı bulunuyor. Bununla birlikte firmalar en düşük sermaye ile en yüksek ticari hacme ulaşmayı tercih etmeleri de ticari bir tercih olabileceğini kabul etmek gerekiyor. Öte yandan firmanın son olarak 2002 yılında sermaye artırımına gittiği gözleniyor. Şirket, Mayıs 2002’de yüzde 350 oranında bedelsiz sermaye artırımına giderken sermayesini 5 milyon 220 bin TL’ye çıkardı. Arada geçen süre zarfında da bir daha sermaye artırımı gerçekleştirilmedi. Tüm bunlardan ayrı olarak yakın tarihli açıklamalar arasında şirketin sermaye artırımında bulunacağına dair bir bilgi bulunmuyor.

Erbosan’ın mali yapısı incelendiğinde ise bir yıl kârını artırırken ertesi yıl düşürdüğü gözleniyor. Son olarak geçtiğimiz yıl kârını düşüren firmanın bu yıl rutine uygun olarak kârını artırması beklenmeli. 2016 yılı dokuz aylık bilançosuna göre kârda gözlenen yüzde 24,68 oranındaki artış yıl sonunda da rutinin devam edeceğine dair bir işaret olarak algılanmalı. Hissenin fiyat seyri takip edildiğindeyse aralık ayının ilk haftasından başlayarak sert bir çıkış sergilediğini ve 17 Ocak 2017 günü en yüksek 47,48 TL’ye kadar yükseldiğini görmekteyiz. Sonrasındaysa gelen satışlarla birlikte geriledi ve 30 Ocak 2017 günü kapanışını 43,20 TL’den gerçekleştirdi. Hissenin çıkışını sürdürebilmesi için alıcıların güçlenmesi gerekiyor.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aliveli01 Şubat 2017 08:55

    enerji üretimi yapan firmalardan birşey beklemeyin. uzun yatırım amortisman ve dolar borçları firmaları zora sokuyor. Hele Doğalgaz ile üretim yapıyorsa yandı. bir sürü borcu olur.

  • emekli borsacı01 Şubat 2017 01:42

    akenerjiden halka arz fiatının çok altında