1-Brezilya Reali
Latin Amerika’nın en büyük ekonomisi konumundaki Brezilya’nın para birimi Real, 2015 yılının en çok kaybeden para birimleri arasında yer alıyor. FED’ in faiz artırımına gideceği beklentisiyle Real, 2015 yılında dolara karşı yaklaşık %40 üzerinde kayıp yaşadı. Bunun üzerine Brezilya Merkez Bankası, sert faiz artırımlarına giderek kura müdahale etti ve politika faizini ortalama iki yılda neredeyse iki katına çıkarttı. Politika faizi iki yılda %7’lerden .25’e yükseltti ve uzun bir süre piyasaları bu faizden fonladı. Bunun karşılığında büyüme tarafında feragat eden ülke, uzun süredir resesyondan çıkmaya çalışıyor. Fakat yüksek faiz ve FED tedirginliğinin 2016 yılında nispeten azalması Brezilya Real’ ni yükseltti. Yüksek faizden kaynaklı değer kazanan Real, 2016 yılında Dolara karşı en çok yükselen gelişmekte olan para birimi oldu. Fakat bunun sonucunda uzun süredir resesyon yaşayan bir ülke konumunda yer alıyor.
2-Rus Rublesi
Dünyanın en büyük petrol üreticileri konumundaki Rusya’da petrolün seyri ülke ekonomisi açısından oldukça kritik bir önem taşıyor. 2015 yılında petrol fiyatlarının ilk dip yaptığı dönemlerde Avrupa Birliği ve Rusya ilişkilerinin bozulması, aynı zamanda AB’nin Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların etkisiyle Ruble rekor düzeyde değer kaybetmişti. 2015 yılında Dolara karşı %50’lere varan kayıp yaşayan Ruble, 2016 yılına gelindiğinde bu kayıpları telafi etti ve Dolara karşı ’ün üzerinde değer kazandı. Hem geçtiğimiz yılın bir düzeltmesi, hem de OPEC ülkelerinin anlaşması sonrası yükselen petrol fiyatları Ruble’ ye olumlu yansıdı. Ruble 2016 yılında Dolara karşı en çok değer kazanan para birimi konumunda yer alıyor.
3-Güney Afrika Randı
Güney Afrika Randı ise diğer gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Dolar karşısında güçlü performans gösteren para birimleri arasında yer alıyor. Bu ülkeyi ayrıştıran konular arasında ise Güney Afrika Maliye Bakanı ile ilgili gelişmeler oldu. Uzun bir süredir Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan’a yönelik yolsuzluk iddialarıyla ilgili suçlamalar söz konusuydu. Ülkeden artan siyasi belirsizlik ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not değerlendirmeleri para birimini negatif ayrıştırmıştı. Fakat son gelişmelerle Maliye Bakanı Pravin’e yönelik suçlamaların geri çekildiğinin açıklanması para birimine olumlu yansıdı. 2015 yılında Dolara karşı %30’a yakın değer kaybeden Güney Afrika Randı, 2016 yılında azalan siyasi tansiyon ile birlikte kayıplarının bir kısmını telafi etti ve en çok yükselen gelişmekte olan para birimleri arasında yer aldı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:04)