1-Türk Lirası
2016 yılında Dolar’a karşı en çok kayıp yaşayan ürün olarak Türk Lirası karşımıza çıkıyor. Yılın genelinde FED ve Trump etkisinin yanında yurtiçinde TL’yi negatif ayrıştıran hikayeler mevcuttu. Yılın başında başbakan değişikliği, 15 Temmuzda yaşanan darbe girişimi, kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkenin kredi notunu düşürmesi ve AB üyeliği ilgili yaşanan gelişmelerin yanında, içeride yaşanan terör olayları gibi olumsuz süreçler TL varlıklarını emsallerine oranla daha fazla zayıflattı. Bu sebeple tabloda gördüğümüz üzere TL, yılın başından bu yana Dolar’a karşı yaklaşık %20 ile en çok kayıp yaşayan ürün olarak ön plana çıktı.
2-Meksika Pezosu
Geride bıraktığımız yılda FED’ in faiz artırım süreci tüm gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı kurarken, Meksika Para birimi daha çok ABD seçimleri sonrası değer kaybına uğradı. ABD yeni başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyalarında göçmen politikalarıyla ilgili keskin söylemleri ve bu konuyla ilgili başa geldiğinde ciddi değişikliklere gideceğini belirtmesi, Meksika para biriminde sert değer kayıplarını beraberinde getirdi. ABD’ye en çok göç veren ülke konumundaki Meksika’nın Trump sonrası nasıl bir süreç yaşayacağı belirsizliğini koruyor. Fakat Meksika para birimi, ABD seçimleri sonrası en çok kayıp yaşayan para birimi olarak ön plana çıkarken, 2016 yılının genelinde ise en zayıf ikinci gelişmekte olan para birimi olma özelliği taşıyor.
3-Polonya Zlotisi
AB’nin en büyük altıncı ekonomisi konumundaki Polonya’nın para birimi Zloti, 2016 yılının en çok kayıp yaşayan para birimleri arasında yer alıyor. Para birimini zayıflatan FED’in faiz artırım süreci olarak bilinirken, 2016 yılında en çok Brexit ve Trump etkisinin para birimini vurduğunu görüyoruz. İngiltere referandumundan AB üyeliğine ‘’Hayır’’ kararının çıkması, İngiltere’nin önemli bir ticari partneri konumundan Polonya’yı da olumsuz etkiledi. Polonya Zlotisi İngiltere referandumu sonrasındaki iki işlem gününde %8 değer kaybetti. Kayıplarının önemli bir kısmını telafi etmesine karşın, Kasım ayına gelindiğinde ABD seçimleri sonrası ikinci satış dalgası görüldü ve Trump zaferinin ardından Polonya Zlotisi tekrardan değer kaybetti. Gelişmelerin ardından Dolar/Polonya Zlotisi’nin yıllık yükselişi %7’i aştı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:30)