Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, sıkılaşmada beklenen sert adımın simetrik faiz koridoru korunarak gerçekleştiğini vurguladı.
Banu Kıvcı Tokalı yaptığı açıklamada, TCMB'nin bugünkü PPK toplantısında, 300-500 baz puan arasında yoğunlaşan artış beklentilerinin üzerinde, politika faiz göstergelerinde 625 baz puanlık artışlar gerçekleştirdiğini kaydederek, "Hatırlanacağı üzere Temmuz toplantısında, 75-100 baz puan arasındaki ortalama faiz artış beklentisine karşılık, faiz göstergelerinde herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Böylece son kararla, ana politika faizi olan bir haftalık repo ihale faiz oranı %17,75'ten %24'e, faiz koridoru da %16,25-19,25 bandından %22,50-25,50 seviyesine yükseltilmiş oldu. Olağanüstü durumlarda başvurulabilecek politika aracı durumuna geri getirilen geç likidite penceresi (GLP) faiz oranı da %20,75'ten %27'e çıkarıldı."
Kıvcı Tokalı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Bu yıl içinde yapılan parasal sıkılaşma adımlarını hatırlayacak olursak, TCMB sadeleşme öncesinde ana politika aracı haline gelen GLP'de, önceden belirlenmiş 25 Nisan toplantısında 75 baz puanlık ölçülü, 23 Mayıs'taki olağanüstü toplantısında ise 300 baz puanlık sert faiz artırımına gitmiş 28 Mayıs'ta açıkladığı kararıyla da sadeleşmenin son adımını tamamlayarak, politika faizini tekrar bir haftalık repo ihale faiz oranı haline getirmiş ve %8'den %16,50'ye çekmişti. GLP'yi ise, eski dönemde olduğu gibi, olağanüstü durumlarda başvurulacak araç haline getirerek %19,50'ye yükseltmişti. 7 Haziran'daki PPK toplantısında da politika faiz göstergelerinde 125 baz puanlık artışlar gerçekleştirmişti. Böylece, yılbaşından beri GLP'de toplam 1425 baz puan, bir haftalık repo ihale faiz oranında da 1600 baz puanlık artışlar gerçekleştirilerek güçlü bir sıkılaşma süreci yürütmüş oldu.
TCMB'nin bugünkü toplantısında açıkladığı sert faiz artırımı kararının arkasında, enflasyonun genele yayılan bir yükselişle ulaştığı yüksek seviyeler ve enflasyon beklentilerinde kötüleşmenin etkili olduğunu görüyoruz. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar da sıkı duruşu sürdürme konusunda kararlılığın korunduğunu izliyoruz.
Diğer taraftan, sıkılaşma adımlarının gecikmeli etkisi, ekonomide yeniden dengelenme çerçevesinde iç talepte gözlenen yavaşlama, maliye politikasında disiplin yaklaşımının belirginleştirilmesi gibi etkenler doğrultusunda, enflasyon görünümünde iyileşmenin de gözlenmesi halinde, 2019 yılında parasal sıkılaşmada geri adımların gündeme gelmesinin de mümkün olabileceğini düşünüyoruz.
Bu noktada, kurda gözlenen iyileşme eğilimi, küresel koşulların dalgalanmalarla birlikte gelişen piyasaları destekleyici yönde kalması, petrol fiyatlarının yükselişlerle birlikte belli bantta hareketi gibi unsurları tekrar dezenflasyon sürecine dönüş açısından destekleyici buluyoruz. Ancak, yıllık enflasyonun özellikle gelecek yılın ilk yarı sonuna kadar yüksek seviyelerde kalabileceğinden dolayı, kısa vadede sıkı duruşta bir değişiklik beklemiyoruz."
aman ne büyük başarı.24 faizle piyasada ruzgar oynamaz.ayrıca 625 puana sadece 20 krş düşebildi dolar.mb başkanı acilen değişmeli.temmuz ayında 150 puanlık artış yapsaydı dolar şuan 5 liralardaydı.
yıllarca dusuk faızle borclan faız yukselınce stop.emeklı asgarı ucretlı ne yapacakkkkk.
Herhalde dolar 4,50 altını gördü de ben kaçırdım, başarılı oldu dediğinize göre!
basarılımı oldu.ya guldurmeyın lutfen adam uretımı yuzde 50 ylemı yapacak.
syn cumhurbaşkanı konuşmasaydı dolar 6 tl nin altına inerdi...
uzun vadede başarılı olamadı günü kurtardı sadece köklü değişim gerekiyor malesef bu sistemle bu hükümet ile gemi ilerlemiyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:35)