Kurdaki yükseliş piyasaların başlıca gündem maddesini oluştururken, yatırımcıların kafasındaki soru TL'nin zayıfladığı bu ortamda hangi şirket ve sektörlerin ön plana çıkacağı olarak gözükmektedir. Her ne kadar zayıf kur ortamından yararlanan şirketler olsa da, işlem gören şirketlerin büyük çoğunluğunun özellikle net kar anlamında kur farkı giderleri dolayısıyla zayıf TL'den olumsuz etkilendiğni 1Q tahminlerinde gözlemlemiş olduk. Bugünkü kur ortamını anlamak için 2002 yılına bakmak gerektiğini düşünüyoruz. 2002'de Euro'nun Dolar'a karşı 0.80 seviyesinden başladığı yükselişi 2008 sonlarına kadar sürdü. Uzun bir süre yatay seyir sonrası geçen yıl ortasından bu yana Euro'nun Dolar'a karşı %30 gerilemesinin olumsuz etkisini emtia fiyatlarındaki %36'lık düşüş telafi etti. İhracat gelirlerinin ağırlıklı kısmının Euro olması nedeniyle, Euro'nun değer kaybı sıkıntı yaratırken, öte yandan geleneksel olarak Dolar bazlı ihracat yaptığımız Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta Doğu ülkelerindeki sorunlu döneme rastladı. BDT ve Orta Doğu ülkeleri sırasıyla ihracatımızda %10 ve %28 pay almaktadır.
Ekonominin güçlü taraflarına bakıldığında ise bütçe dengesi ön plana çıkmaktadır. Buna rağmen, KDV ve ithalat vergileri dolayısıyla, vergi gelirleri tüketim ve ithalata ciddi anlamda bağımlıdır. KDV ve ithalat vergileri, vergi gelirlerinin sırasıyla %35 ve %18'ini oluşturmaktadır. %3 civarında bir ekonomik büyüme ve düşük enerji maliyetlerine rağmen cari açığın gayrisafi milli hasılaya oranının 2015 yılında %4.7'de kalmasını bekliyoruz. Kurun %15 geçişkenliğini düşününce enflasyonun %6.5 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. 2015 enflasyon beklentimiz %7.5 seviyesinde bulunmaktadır. Bu noktada hükümetin kur artışına müdahale etme eğiliminin düşük olduğunu gözlemliyoruz. TL'nin değer kaybının ekonomi yönetiminde rahatsızlık yaratmaması, gelişmekte olan ülke para birimlerine önümüzdeki dönemde daha ciddi ataklar geldiğinde ve seçim yılı olması dolayısıyla TCMB'nin faiz arttırma olasılığının düşük olması nedeniyle TL'deki değer kaybının nasıl yönetileceğini sorguluyoruz.
Sonuç olarak Fed'in faiz artışını ertelemesi, TL'nin Dolara karşı 2.85'lerin üstüne çıkmaması, reel kurun 95 seviyesinin altına düşmemesi ya da TCMB'nin faiz artışı sinyalleri vermesi senaryosunda yatırımcıların diğer ülkelere göre geride kalmış hisselere ilgisinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda beğendiğimiz hisseleri daha defansif isimler etrafında topladık.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:28)