Ana SayfaPiyasaAttila Köksal’dan 45 milyon dolarlık ders! ---

Attila Köksal’dan 45 milyon dolarlık ders!

8 / 10
Attila Köksal’dan 45 milyon dolarlık ders!
30 Eylül 2013 - 09:28 www.borsaningundemi.com

HALKA ARZ SEFERBERLİĞİNDE ÜZÜCÜ VE KÖTÜ SONUÇLAR ALDIK
Bugün 1 milyon açık hesap var ama bugün aktif yatırımcı sayısı 200 bin. Normal işlem yapan 10 bin liranın da üzerinde bakiyesi olan 50 bin kişi falandır. 70 milyonluk Türkiye’de böyle bir şey olabilir mi, bunu milyonlara çıkartmamız lazım. Ama ‘al-sat’çı olarak değil, yatırımcı olarak. Bireysel emeklilik vasıtasıyla, fonlar üzerinden bu rakamları milyonlara çıkarırsak, burasının güçlü bir sermaye piyasası olur. Yoksa şimdi 2/3’ü yabancıların elinde, 1/3’ü yerlilerin elinde, kaymağını yabancılar yiyor. Yabancılar 1 yıl tutuyor, yerliler 1 ay tutuyor. Sırf yabancıyı taklit etse, hiçbir şey yapmayıp İMKB-30 alıp 1 yıl ortalama tutsa ve daha uzun tutsa, bizim yatırımcı kazanacak. Ama yok bizimkiler daha iyi bildiği için ‘al-sat’ deyip, giriyor çıkıyor, o kırar mı, bu kırar mı, olmayacak halka arzlara giriyorlar. Yani bir kere bireysel yatırımcının küçük bir şirketin halka arzına girmesi kadar yanlış bir şey olamaz. Büyük halka arzlara ki onlara da alıp tutmak amacıyla girilebilir. Ona bile aslında ben sıcak bakmıyorum ama bir Halkbank, Halk GYO, Emlak GYO ne bileyim büyük şirketlerin halka arzlarına girip onlardan bir portföy yapabilirler. Ama ona bile gerek yok. Onu zaten fonlar vasıtasıyla da yapabilirler ve şansları daha da yüksek olur almak için. Ancak bu halka arz seferberliğinde neden bu kadar üzücü ve kötü sonuçlar aldık. Bir tane nedeni var. Bu halka arzlarda tek alıcı yerli bireysel alıcılardı. Büyük halka arzlar neden başarılı oluyor? Çünkü yabancı kurumsal yatırımcılar var. Yabancı kurumsal yatırımcı bu halka arzı inceliyor, şirketi inceliyor,  şirketin yönetimi ayaklarına kadar gidip onlara anlatıyor, planlarını anlatıyor. O halka arzı yapan bankalar, çok detaylı çalışmalar yapıyorlar. Değerleme çalışmaları uluslararası standartlarda oluyor. Ve gerçeği yansıtmak zorundalar. Yoksa başları büyük derde girer. O zaman da kurumsal yatırımcılar da bunları dikkatle okuyorlar, sorguluyorlar ve pahalı buluyorlarsa aşağı çekiyorlar fiyatı ve bir yerde dengeleniyor.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • EMEKLİ BROKER01 Ekim 2013 07:09

    Bir günde sisteme muhalif sesini duymadık..Vedat bey zamanında yapılan halka arzları şiddetle savunuyordu..ne oldu..neden bir gün yapmayın kardeşim bu dandik halka arzlarla halk kazıklanıyor soyuluyor demedii..bıraksınlar yaaa..

  • EMEKLİ BROKER01 Ekim 2013 07:06

    Yahu Atilla Köksal ben beni bildiğimden beri sermaye piyasaşarının çeşitli kademelerinde çalıştı..Hep piyasada oldu ve her devrin adamı oldu..her gelene evet efendimci oldu..Bıraksın şimdi günah çıkarmayı

  • YILMAZZ30 Eylül 2013 23:02

    Bu tavsiyeler Amerikanın yeniden keşfi gibi olmuş,bazı tespitler yanlışlıklarla dolu.!Türkiyenin geçmişinde güvenilir olmayan işadamları var,devletin içine sızmış kan emici vampirlerle işadamlarının işbirlikçiliği yüzünden mağdur olmuş ve birikimlerini kaptırmış binlerce insan var.!!Geçmişte batan bankalar,,spk mevzuatına aykırı yapılanmalar neticesinde insanlardan toplanan paralarla kurulan imparatorlukların attığı kazıklar var.!!isimlerini yazmama gerek yok.!,borsayla ilgili olan çoğu yatırımcının bildiği bu şirketler, borsada işlem görüyor ve aynı stratejileride devam ediyor.!!Sayın Atilla Köksal matematiksel hesapları ortaya koymuş ama 2001 krizinde Türkiye insanı bu hesapları herkesten çok daha iyi bildiğini, cumhuriyet tarihinin en büyük krizini, alınan katı kararlara rağmen büyük sosyal patlamalara neden olmadan atlatarak ispatlamıştır.!!Bir zamanlar merkez bankası başkanı eline aldığı sivri biberle enflasyon ile ilgili açıklamalar yapardı,gemi battıktan sonra,şaibeli şekilde gemiyi terketti gitti.!!Atilla beyin bileşik faizin gücü sözüde benzer bir durumu arzediyor.!!mesela altını özenle çizdiği konu ekonomimiz şahlandı,borsa rekor kırdı ama türk yatırımcısı her yerde kaybetti demiş.peki neden kaybetti??insanlar birikimlerini yatıracakları bütün alanlarda kaybetmişse sorğulanması gereken nedir???halka arz seferberliğinden üzücü sonuçlar alındığını bizzat kendisi söylüyor ,bu sonuçlar ortadayken uzun vadeli yatırıma teşvik etmek için söz yeterlimidir??üstüne üstlük IMKB 30 alıp bir yıl beklese güzel kazanç sağlar diyerek sistemin eksikliğini bizzat kendisi söylüyor.!!peki o zaman..!!30 hisseleri haricindeki hisseler yatırıma uygun değilse bunların işlem yapmasını uygun görenler kimler??BIST endeks 30 dan ibaretse diğer hisselerin orda ne işi var??..Tavsiyeleri okuyunca sistemin eksiklikleri kendiliğinden ortaya çıkıyor!!ve bu eksikliklerden bahsetmek yerine klasik tavsiyelerden sözediliyor.!!halka arz seferberliğinde sorğulayan olmadığından bahsedilmiş!! bireysel yatırımcı birikimlerini değerlendirmek anlamında kime güvenecek??birikimi olan insanların tamamı iktisat profosörü olmak zorundamı???SPK nın görevi ne?bu şirketler halka açılırken tüm bilgilerini spk ya sunuyor ve spk onayıyla işlem görmeye başlıyorlar.!!sonrasında verilen bilgilerin çoğunun yanlış bilgiler olduğu ortaya çıkıyor.!!denetim yetersizliğinden kaynaklanan bilgi kirliliği varken, finansal okur yazarlığın ne gibi bir faydası olabilir??..bir iki yıllık borsa geçmişi olanların bile daha fazlasını bildiği şeyleri çok özel söylevler gibi sunmanın anlamı yok.!,,güven veren sistemi oluşturmadıktan sonra Türk yatırımcısının ekonomik anlayışını değiştirmek çokta kolay değil.!!az laf çok iş prensibini gösterip, bu doğrultuda güzel örnekler sunmanın haricindeki sözlü tavsiyeler nafile gayretlerdir.!!Atilla bey tüm iyiniyetiyle birşeyler ifade etmeye çalışmış,,şahlanan ekonomiden söz edildiği bir dönemde güven bunalımı oluşmuşsa bu sözler işe yaramaz.!!

  • hope30 Eylül 2013 11:53

    siz onu G.Saray'a sorun bakalım

  • HSN30 Eylül 2013 10:39

    ÇOK GÜZEL BİR SÖYLEŞİ DERS ÇIKARMAK LAZIM.AMA EN GÜZEL OLLANI BORSA ÇIKARKKENN DÖVİZ DÜŞERKEN VATANDAŞIN SEVİNİNEBİLMİŞ OLMASI DİYECEĞİM AMA HALKIMIZ TASARRUFTAN ÇOK UZAK..