PETROLDE 50 DOLAR HEM ÜRETİCİYİ HEM TÜKETİCİYİ MUTLU EDECEKTİR
*İran-Suudi Arabistan krizinde, İslam dünyasında Tahran’a karşı büyüyen cepheyi ve İran-Rusya ittifakını göz önüne alırsak, petrol bölgesinde neler değişebilir, gerginlik petrol üzerindeki etkisini sizce nasıl hissettirir?
Ateşan Aybars: Petrol meselesi 1970’lere kadar dayanmakta. Ondan sonra daha da önemli olmaya başladı. Hatta Churchill’in “Bir damla kan, bir damla petrolden daha ucuzdur” lafına kadar geldi. Petrol artık giderek kaynakların tükenmesi endişesiyle bütün üreticiler tarafından ‘ne yapalım?’ sürecinde.
Ne oldu da petrol 30 dolarlara kadar geriledi? İşin özünde ABD’nin enerji bağımsızlığı politikasından dolayı kaya gazı üretimine yüklenmesi ve neredeyse Suudi Arabistan kadar petrol üretmesi oldu. Bunun dışında bir de Arap dünyasının rüyasında dahi göremeyeceği yüksek teknolojiyi de eklersek ABD kıyıda köşede kalmış petrolleri de çıkarır hale geldi. Tabi burada müthiş bir üretim meydana geldi ve doğal olarak arz-talep anlamında bir fazlalık yarattı. Ama şöyle de bakmak lazım, 10-20 sene önce petrol 8-9 dolardı. O zaman dünya üretimi ve tüketimi arasında bir denge vardı. Yani 85 milyon varil tüketime 85 milyon varil üretim vardı. Şimdi ise tabi ki dünya büyüdü, demografisi arttı bu rakamlar 96 milyon varile kadar çıktı. Bugün dünya 96 milyon varil petrol tüketiyor. Ama üretimde yine 96 milyon varil civarı. O zaman 8 liraydı şimdi 108 lira. Nasıl oluyor bu iş? Burada çok ciddi bir spekülasyon var. Son zamanlarda ABD’nin hem kapitalist üretim artıklarını pazarlama hem de dünyayı kontrol etme anlamına küreselleşme dediği olguyla, finansal piyasalar da özgürleştirildi ve bugün hiç hesapta olmayan harcama alışkanlığı oluştu. Dolayısıyla ABD bunu başardı ve finansal enstrümanlar müthiş bir değer kattı petrole. Bu genel manzara.
Şimdi ise rakip enerji konuşuluyor. Elektrikli arabalar, yenilenebilir kaynaklar, hidrokarbonun zararları, çevre derken artık yeni rakipler gelmeye başladı. O yüzden de OPEC’in sonunun geldiği söyleniyor.
Petroldeki arz ve buna karşı krizden dolayı küresel endişeler ve talebin daralması petrol fiyatlarını ciddi olarak düşürdü. Petrol fiyatlarının düşmesi çok ciddi problemler yarattı. Mesela petrol üreten ülkelerden Venezuela’da bütçeler yetmediğinden sosyal kavgalar başladı. Suudi Arabistan ki en babaları, ‘ben istediğim zaman üretirim’ diyen ülke Aramco’yu halka açmaya kalktı. Bunun arkasındaki neden şu? Çünkü Suudi Arabistan pazar payını kaptırmak istemiyor. Yani vanaları açıp kısan ve petrol fiyatlarını modüle eden bir ülke olarak Suudi Arabistan her zaman feragat gösteriyordu. “Ben kısarım, fiyatları artırırım” diye. Ama bu sefer, “Ben kısmayacağım, giden gider” dedi.
Onun ötesinde bir de Rusya var. Petrol fiyatları düşüyor ve onlar da zordalar.
Şimdi de İran çıktı. İran ambargodan kurtulunca günde 3 milyon varil petrol üretebilir. Yani OPEC’in en fazla petrol üreten ikinci ülkesi ya da Irak’tan sonra üçüncü ülkesi olabilir. İran’ın devreye girmesiyle birlikte ki Suudi Arabistan’la İran azılı düşman, Suudi Arabistan İran’a meydan vermemek için vanaları hala kısmıyor. Dolayısıyla petrol fiyatları düşüyor da düşüyor. 30 dolarlara kadar geldi. Bu da işin büyük resmi.
“Kısa vadeden ziyade uzun vadede ne olur?” derseniz, petrol fiyatları bu seviyede çok düşük ve üreticilerde sosyal çatırtılar başladı. 2016 için küresel ekonominin biraz toparlanacağı bekleniyor. Bu beklenti çerçevesinde biraz talebin artması ve yanı sıra petrol fiyatlarını buraya kadar düşüren aşırı yüksek stokların (özelikle ABD’deki stoklar) biraz erimesi gerekir. Muhtemelen de önümüzdeki 3-6 aylık süreçte, ekonomik kriz endişelerinin azalması piyasalarda talebi artırabilir. Bu talebin artmasıyla yeni bir denge oluşabilir ve petrol fiyatları 40-50 dolara doğru bir seyir yapabilir. Bu fiyatları analistler 2016’nın ortalarında doğru bekliyordu. Ancak şimdilerde bu 2016’nın sonlarına sarkabilir. Ben, ‘50 dolar hem üreticiyi hem tüketiciyi mutlu edecektir’ diye düşünüyorum.
uyananlar kapanışta sattı gaza gelenlerin elinde kaldı.
imf'nin son raporunda dünya çapında 2 yıl için büyümeleri düşürdüğü açıklamsı borsalar için uyarıdır aslında.
tüm emtialar, çinin durmasıyla dipliyor emtia alıp ta batacağına bizde faizler 11'lerde yani iyi getiri varken ne iş var emtialarda borsalarda??
her satırını okudum ve adamın kafası çalıştığı fikri oluştu altın döviz ve hisse senetlerim var bunlara gümüşüde eklemem gerektiği fikri oluştu
yeni açıklanan alman zew endksindeki önemli düşüşe dikkat etmeli bu avrupanın önemli ekonomik kriz belirtisi olabilir ki borsalarda önemli gerilemeleri başlatabilir yakında.
çok beyefendi bir adam kendisi.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:32)