Ana SayfaPiyasaAracı kurumlara borsadan kaçışı sorduk---

Aracı kurumlara borsadan kaçışı sorduk

5 / 6
Aracı kurumlara borsadan kaçışı sorduk
16 Temmuz 2014 - 14:34 www.borsagundem.com

HALKA ARZLARDAKİ BAŞARISIZLIK, BORSANIN 2023 HEDEFLERİNİ ETKİLER

YELİZ KARABULUT - ALB MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ

-Şirketler borsadan niye çıkıyor?

-SPK'nın 1 Temmuz'da yürürlüğe giren ve hakim ortağa makul fiyat düzeyinden çıkma imkanı veren Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği, halka açıklık oranı yüzde 5'in altında olan şirketlere borsadan çıkmalarının yolu açılmış oldu.  Bu tebliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte ABANK, Türk Demirdöküm, POAŞ ve Mutlu Akü borsa kotundan çıkacağını bildirildi.

Bu şirketler halka açıklık oranı  düşük olduğu gibi bir çok SPK mevzuatlarına da  tabidirler. Borsada işlem görüyor olmaları şirketlere avantaj değil mevzuatsal yükümlülükleri uygulamak gibi ayrı sorumluluklar getirmesi ile birlikte bu şirketlere borsadan çıkmanın kolaylaştırılması daha uygundur.

 -Bir yanda halka arz seferberliği, bir yanda borsadan çıkışlar…

-Özellikle borsa kotundan çıkacak olan firmaların Türkiye’nin büyük firmalarından olması tabi ki olumsuz bir görünüm sergilemektedir. Yeni büyük halka arzlar için olumsuz bir görünüm sergilemektedir.  

-Bu çıkış Borsa İstanbul’da nasıl bir iz bırakır?

-Bu çıkışların olumlu bir görünüm sergilemediği kesin,  fakat borsa kotundan halka açıklık oranı düşük olan firmaların çıkıyor olması diğer taraftan  olumlu, şöyle ki: Bu şirketlerin tahtalarında hacimsizlik nedeniyle ani fiyat hareketleri olmaktadır.
Bu şirketlerin halka açıklık oranı düşük olduğu için sürekli kottan çıkacağı söylentileri sık sık gündeme gelmektedir. Söz konusu söylentiler şirketin tahtasında sert hareketlere neden olmakla birlikte bu tarz konuların gündeme gelmesi borsanın imajını zedelemektedir. 

 -2023 vizyonunu etkiler mi, imaj değişikliği yaratır mı?

-2023 de borsamızda 1000 şirketin işlem göreceği hedefi mevcut, ancak son yıllarda halka arzlarda görülen başarısızlık ve gündeme gelen bu uygulamalarla  söz konusu hedeflere ulaşmak mümkün görünmüyor.  Bu başarısız halka arzlarla hem yatırımcılar hem şirket sahipleri artık sermaye piyasalarından uzak duruyor.  Bunun örneklerini yanlış saptanan fiyat tespitler  ve başarısız talep toplamalar şeklinde bir süredir yaşıyoruz bu yüzden 2023 yılında 1000 şirket görmek yerine, 2023 yılında yatırımcıların güven duyduğu ve nitelikli şirketlerin işlem gördüğü bir borsa görmek isterim.  –

-Ekonomiye zararı nasıl ve ne kadar olur?

-Bunu ölçmek zor.. 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Akilli arastirma yapin.16 Temmuz 2014 23:01

    Bu sorulari araci kurum patronlarina ve genel mudurlerine sorun , arastirma muduru vb. gercegi net goremezler..hikaye anlatiyorlar tek kelimeyle ayip ..

  • EDO16 Temmuz 2014 15:59

    DOGRU TESPIT

  • Ufuk16 Temmuz 2014 15:56

    Gözaltı, batak şirketler, el konulanlar şimdi de SPK destekli BİST ten kelepir fırsatçı ve kendi oluşturdukları fiyattan çıkışlar. Kusura bakmayın yatırımcıyı mumla arar hale geleceksiniz. 7 liraya üç yıl önce alacakları hisseleri 4 liradan alıyorlar bu ne yolsuzlukluk.

  • bünyamin kalem16 Temmuz 2014 15:07

    Borsadaki yabancıların yapmış olduğu hareketleri günü gününe yayınlarmısınız? CİTİ ve DEUHTC yabancıların borsa hisse senedi hareketlerini anlık nereden takip edebilirim?