Ana SayfaPiyasaAracı kurumlara borsadan kaçışı sorduk---

Aracı kurumlara borsadan kaçışı sorduk

4 / 6
Aracı kurumlara borsadan kaçışı sorduk
16 Temmuz 2014 - 14:34 www.borsagundem.com

HALKA AÇILMAK KADAR KAPANMAK TA ŞİRKETLERİN İNİSİYATİFİNDE

ONUR MUTLU - GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ

-Şirketler borsadan niye çıkıyor?

-Borsadan çıkışlar genellikle halka açıklık oranlarının, çeşitli nedenlerle çok düşük seviyelere inmesi nedeniyle olmaktadır. Bu nedenlerin başında ise Şirket hissedarlarının yönetim oy çoğunluğunu devreden blok hisse satışları yapması gelmektedir. Yeni ortak, bazen Şirket’in kalan hisselerini çağrı yoluyla toplamakta ve geriye cüzi bir oranda halka açık hisse kaldığı için, halka açık olmak anlamını yitirdiği bu durumda borsadan çıkış yolu seçilmektedir.

 -Bir yanda halka arz seferberliği, bir yanda borsadan çıkışlar…

-Borsadan çıkışlara baktığımızda, nadiren görülen, süreklilik arz etmeyen ve haklı nedenlere dayalı çıkışlar görmekteyiz. Dolayısıyla bunu yeni halka arzlarla karşılaştırmak doğru olmayacaktır. Borsa İstanbul’da son 5 yılda 98 şirket halka arz olurken, borsadan çıkan şirket sayısı bunun onda biri bile değildir. Bu halka arzlarda şirketler toplam 7.3 milyar TL gibi potansiyelin altında olmakla birlikte azımsanmayacak fon girişi sağlamışlardır. Öte yandan, 2023 hedeflerinde halka açık şirket sayısının 1000 düzeyinde olduğunu düşünüldüğünde bu hedefe ulaşmanın mevcut tempo ile oldukça zor olduğunu görülmektedir. Sermaye piyasalarının gelişip yeterli derinliğe ulaşmasında bireysel yatırımların bu yöne kanalize edilmesinin yanında kurumsal yatırımcı tabanının genişletilmesi konusu da oldukça önemli olup, bu anlamda hisse senedine de yatırım yapan nitelikli yatırımcı hacminin artırılmasına da bağlı bulunmaktadır.  

-Devamı gelir mi? Gelirse nasıl önlem alınmalı?

Borsadan çıkışlar geçerli nedenlere bağlı olduğu ve sayısının oldukça sınırlı olduğu göz önüne alındığında önlem alınmayı gerektirecek bir durum olmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca serbest piyasa ekonomisinde halka açılmak kadar kapanmak ta şirketlerin inisiyatifinde bir konudur.

 -Bu çıkış Borsa İstanbul’da nasıl bir iz bırakır?

-Borsadan çıkışların herhangi bir etki ya da iz bırakması beklenmez diye düşünüyoruz. Çünkü arızi olduğunu düşündüğümüz girişimlerdir ve süreklilik arz etmezler.

 -2023 vizyonunu etkiler mi, imaj değişikliği yaratır mı?

-Borsadan çıkışların şirketler açısından bir olumsuzluk gerekçesiyle olmadığı için imaj değişikliği ya da 2023 vizyonunu etkilemesi söz konusu olmayacaktır.

 -Ekonomiye zararı nasıl ve ne kadar olur?

Borsadan çıkışların ekonomiye herhangi bir zararından bahsetmek mümkün değildir. Öte yandan, borsada halka açılmak genel olarak şirketlerin tercih ettiği bir finansman yöntemi olup, hem düşük maliyeti hem de şirkete kattığı kurumsallaşma ve imaj açısından oldukça önemli avantajları olan bir yöntemdir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Akilli arastirma yapin.16 Temmuz 2014 23:01

    Bu sorulari araci kurum patronlarina ve genel mudurlerine sorun , arastirma muduru vb. gercegi net goremezler..hikaye anlatiyorlar tek kelimeyle ayip ..

  • EDO16 Temmuz 2014 15:59

    DOGRU TESPIT

  • Ufuk16 Temmuz 2014 15:56

    Gözaltı, batak şirketler, el konulanlar şimdi de SPK destekli BİST ten kelepir fırsatçı ve kendi oluşturdukları fiyattan çıkışlar. Kusura bakmayın yatırımcıyı mumla arar hale geleceksiniz. 7 liraya üç yıl önce alacakları hisseleri 4 liradan alıyorlar bu ne yolsuzlukluk.

  • bünyamin kalem16 Temmuz 2014 15:07

    Borsadaki yabancıların yapmış olduğu hareketleri günü gününe yayınlarmısınız? CİTİ ve DEUHTC yabancıların borsa hisse senedi hareketlerini anlık nereden takip edebilirim?