Ana SayfaPiyasaAltında, dolarda, borsada neler olur?---

Altında, dolarda, borsada neler olur?

2 / 8
Altında, dolarda, borsada neler olur?
05 Kasım 2013 - 07:40 www.borsaningundemi.com

YATIRIMCI “NE ALAYIM” DİYE SORUYOR, “NE SATAYIM” DEĞİL

Borsagundem.com-Araştırma servisleri yatırımcıya nasıl yön veriyor? Küçük yatırımcıların ilgisi ne düzeyde?

Baki Atılal: Araştırma servisleri net olarak orta ölçekli yatırımcıya yön veriyor diyebilirim. Küçük ölçekli yatırımcıya yön veriyor mu? Bence hiçbir kurumunki yön vermiyor. Yön verme orta ölçekli ve büyük kurumsal yatırımcıda oluyor. Kurumsal yatırımcıya net bir şekilde yön verebiliyorsunuz, çünkü raporunuzdaki bütün detayları sorguluyorlar. Siz de cevabını rahat bir şekilde verebiliyorsanız “Tamam biz buna yatırım yaparız” diyorlar.
Orta ölçekli yatırımcı ise zaten seni önce hep haftalık portföy önerilerinle tartıyor. Sonra aylığında ne var, kısmi raporlarında ne var, nerelere çıkıyorsun, orada hangi hisseleri öğrendin gibi unsurlara bakıyor. Belli bir background oluşturduktan sonra da “Tamam. Buraya güvenilebilir, buradan alırız” diyor. Çünkü başını belaya sokmadan, derinliği olan ve rahat bir şekilde çıkacağı kağıtlar önemli. Biz araştırmacılar için endeks seviyesi değil, hangi hissede olduğun önemlidir. Yatırımcılar önce hisseyi biz inceliyoruz diye portföycüler üzerinden bir dağılım yapıyor. Bize ilk geldiğinde mesela biz “O hissede bir şey yok, mali tablosuna baktık, uğraşmaya değmez” diyoruz.
Sonuçta “sat” raporu çıkarmak için araştırma bölümleri yok. Yatırımcı “Ne alayım” diye soruyor. “Ne satayım” değil. Biz de “al” ve “tut” çıkarırız; sat raporu çıkarmaya gerek yok. Sorduğu anda direkt cevap veririz. Yani biz yorumda bulunmayız. Zaten bu net bir cevaptır. Biz “sat” yerine “tut”u kullanıyoruz. Eğer elinde malın varsa tut. Eğer yeni almak istiyorsan sadece “tut” önerdiysek almayacaksınız onu. Bekleyeceksiniz. “Al” kısmını söylüyoruz zaten; onunla bir derdimiz yok.
Haftalık portföy önerilerinde de net bir şekilde diyoruz ki “teknik olarak bu seviyeler var, yukarıdaki sana kalmış, ben yüzde 3 üzerinden satmaya başlarım, o yüzden sen burada istediğini dene”...
Genelde yatırımcı 1 veya 1.5 yıllık seçim dönemini kapsayan ve sonrasını kapsayan hisse istiyor. Biz de mesela diyoruz ki “Bu dönem çok volatil (dalgalı), en kötü ihtimal 3 ayda bir bizimle konuşman gerekiyor. Bunun bilançosu ne oldu? Bu ara dönemde bırakmamı gerektirecek bir şey oldu mu? Dolayısıyla bu ay Pegasus öneririm ama bir dahaki ay önermeyebilirim. Bir de yeni kırılımda da volatiliteden dolayı araştırma birimleri biraz teknik analize de ağırlık vermeye başladılar. Normalde ne oluyor? Biz bir şirkete değerleme yapıyoruz. Bu değerlemede eğer şirketle görüşmeye gidiyorsak -ki bu 3 hafta kadar sürer ve bu süreyi geçmez- ama sadece onların data üzerinden telefon trafiğiyle yapıyorsak 2-3 gün içinde çıkıyor. Önemli olan modülünü oturtmak. Modülü oturttun mu 3 gün içinde çıkıyor. 1 aylık vadede hedefimiz bu. Ben modüle 1 aylık bir şey koyamam. Dolayısıyla ne oluyor? Buradaki yön tekniğe kayıyor. Teknik olarak piyasa şartları olumlu, bu hisse olumlu, temel olarak da biz bunu beğeniyoruz ve destek veriyorsun çıkıyor.
Toparlayacak olursak, mevduat yapanlar bireysel emekliliğe girmemiş ama girmeye niyetli olanlara ve üzerine tamamen vizyon verebiliyoruz. Onun altındakilerine yön veremiyorsunuz. Kim “veriyoruz” derse de tebrik ediyorum onu.
 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)