Ana SayfaPiyasaAlan Yatırım’ın ziyaret raporundan çıkan hisseler---

Alan Yatırım’ın ziyaret raporundan çıkan hisseler

5 / 7
Alan Yatırım’ın ziyaret raporundan çıkan hisseler
14 Şubat 2017 - 08:12 www.borsagundem.com

“EURO SORUNU ÇÖZÜLMEDEN AVRUPA’DAN UMUDUM YOK”

-Avrupa da durumlar nasıl? Bir kriz var mı?

Seyfullah Esen: Biliyorsunuz bu sene Mart ayında Hollanda, Nisan/Mayıs ayında iki turlu Fransa ve Eylül ayında Almanya’da seçimler var. Ve Avrupa’da belirsizlik o anlamda devam edecek.

Bakın bizim ithalatımız dolar ağırlıklı, ihracatımız da euro ve Avrupa bölgesine. Onun için doların dünyada değer kazanması bizim için negatif. Büyüme üstünde baskı kuruyor. Bu trendi kısa vadede değiştirmek bizim elimizde değil. Dolar dünyada güçlenmeye muhtemelen devam edecekse bizim için baskı unsuru olarak kalmaya da devam edecek.

Bir de Avrupa Merkez Bankası’nda (ECB) sistem tıkanmış durumda. Bu Trump yüzünden enflasyonist dalga Avrupa’ya da geldiği için Avrupa’da da tahvil faizleri ve enflasyon yükseliyor. Ama Almanya tarafında daha hızlı yükseliyor. Şimdi ECB, euro içindeki ülkelere bakarak karar veriyor. Tabi mecburen faizi düşük tutuyor çünkü büyüme zayıf. Ama öbür taraftan Almanya Euro’nun zayıflığından ciddi derecede faydalanıyor. Ama bu da enflasyon yaratıyor. Ama diğer ülkeler bakarsanız ki İtalya’da büyüme ve enflasyon da düşük. Şimdi ECB kime bakarak karar versin? Almanya’ya bakarak karar verirse şimdiye kadar faizi artırması gerekirdi ki bunu yaparsa diğer ülkeler zor durumda kalacak. Eğer İtalya’ya bakarak genişlemeyi tercih ederse, enflasyon daha da yukarı gider ve Euro daha da düşer. Ortada durursa, trendi yine değiştiremez. Sonuçta ECB’nin bir şey yapıp yapmaması arasında bir fark yok ve her durumda euro açısından negatif durum. AB dağılır mı bilemem ama oradaki mekanizma işlemiyor. Belki de baştan yanlıştı.

Bakın bizim dış ticarette yüzde 50’miz Avrupa’ya bağlı. Oradaki siyasi belirsizlik, ECB’nin karar alamaması ve Euro üstündeki bu negatif etkiler bizi de olumsuz etkiliyor. Euro sorunu çözülmeden Avrupa’dan umudum yok.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ14 Şubat 2017 14:53

    VURGUN AMACIYLA BORSADA VARLIGINI SÜRDÜREN IŞIKLAR GURUBU HAKKINDAKİ DÜŞÜNCENİZ ALABİLİRSEM SEVİNRİM.

  • adel mağduru14 Şubat 2017 08:45

    sayın seyfullah bey adel için bir ön görünüz varmı? mağdur olarak can çekişiyoruz.