Ana SayfaPiyasaAlan Yatırım’ı başarıya götüren raporların sırrı---

Alan Yatırım’ı başarıya götüren raporların sırrı

5 / 8
Alan Yatırım’ı başarıya götüren raporların sırrı
09 Ağustos 2017 - 08:28 www.borsaningundemi.com

“EURO YUKARI OLDUĞU SÜRECE TÜRKİYE DE YUKARI”

-Borsa 120 binin üzerine çıkar mı?

Seyfullah Esen: Aslında çıkabilir. Ama endeksi şöyle tanımlamak lazım. Biliyorsunuz yılbaşında BIST 100 endeksinde en düşük 75 bin seviyelerini gördük. Onun arkasından 90 binli seviyelere kadar yükseldik. Bu aradaki yükseliş, endeksin dolar bazında oldukça ucuzlamasından geldi. 90 binli seviyelerden sonra da yeni gelişmeler oldu. Neler oldu? Bir, referandum piyasa beklentisi doğrultusunda sonuçlandı. İki, euro güçlendi. Aslında Amerika beklendiği kadar iyi değil, Avrupa’da da fiyatlandığı kadar kötü değilin getirdiği normalleşmeye dönüş oldu. Otomatik olarak euro/dolar yükselmeye başladı. Dolayısıyla ikinci çeyreğin hikâyesi buydu. Tamamen euro hareketi. Eğer içeride bir şey yoksa ve dışarıda euro hareketi varsa o zaman ne olur? Var olan potansiyel şartlar da uygun hale gelince o potansiyel ortaya çıktı ve o da hisse piyasalarında yükselişe sebep oldu. Dolayısıyla 110 bine kadar geldik. Ama hala kendi iskontomuza göre yüzde 10 iskontoluyuz. Eğer olağanüstü bir durum olmazsa endeks 115-120 bine doğru gider.

Bakın bizim makroekonomik dengelerimiz euroya oldukça bağımlı. Bildiğiniz gibi ithalatımız ağırlıklı olarak dolar, ihracatımız ise ağırlıklı olarak euro. Dolayısıyla euro/dolar yükselişi otomatik olarak Türkiye’nin makro açıdan lehine bir sonuç doğuruyor. Çünkü ithalatımız ve fonlamamız dolar ağırlıklı olduğu için hem ithalat maliyeti düşüyor hem de fonlama maliyeti düşüyor. Tabi euro yükseldiği için de sattığınız ürünün değeri yükseliyor. Bu da makro bir çerçeve oluşturuyor. Onun için de euro yukarı olduğu sürece Türkiye de yukarı. Bunda sonuna kadar netim.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • altın madenleri.09 Ağustos 2017 13:12

    Fetö madencilik himmetini KOZA şirketlerinden aldı. Koza sadece bergame ve mastradaki madenlerin parasını ödeyerek aldı. Himmetdede, çukuralan v.b. şu an altın üretilen tüm maden sahaları FETÖ örgüt gücü ile devletten gasp edilen sahalar. Buradan çıkarılan altınların gelirlerinin tamamı devletin hazinesine gitmeli. Tesis kurulmuş olsa bile, başka bir taşeron o tesisi çalıştırsa idi, % kaç kar marjı ile üretim yapardı şeklinde teklif alınıp muhasebeleştirilmeli. Ülkenin FETÖ örgüt gücü ile gasp edilmiş madenlerinin gelirleri şirkette hak ettiği meblağmış gibi gözterilip de, yabancı fonlara (o fonler da fetö anlaşmalı fonlar) peşkeş çekilmemeli. Devlet acilen tedir almalı. Hazineye gelir kaydetmeli. FETÖ örgütü olmasa idi, o madenler o şirketlere verilmeyecekti.. Devlet hırsızlık/gasp suçunda ortaya çıakrdığı maddi kayanağı gasp eden şirket ve ortakalrına gelir mi bırakıyor, yoksa ilk sahibine mi veriyor.