Ana SayfaPiyasaAksa Enerji ve Derimod sorusu---

Aksa Enerji ve Derimod sorusu

2 / 2
Aksa Enerji ve Derimod sorusu
15 Mayıs 2017 - 11:04 www.borsaningundemi.com

BÜYÜYEN FİRMALARI TAKİP EDİN

SORU - Elimde uzun yıllardır Derimod hissesi var. Aldığım gün bittiğim gün oldu. Ama kader dedim bekledim. Endeks 100 bine dayandı hissede hiçbir hareket yok. Ne temettü var ne de bir haber. Ben şirketin iyi yönetilmediğini düşünüyorum. Bu benim şahsi görüşümdür. Benim asıl merak ettiğim 2 ya da 3 yıl önce şirket mahkemelik olmuştu. Aradım mahkeme sonucunu söylemiyorlar. Şirketin hisselerinde içeriden baskı uygulandığını düşünüyorum. Mahkeme sonucuyla ilgili bir bağlantı kuruyorum. Yine benim düşüncem tabi. Derimod şirketi uzun yıllardır araştırılmıyor. Yıllardır dergileri de takip ederim. Bir satır yazı yok. Cevabını sabırsızlıkla bekliyorum.  

Mehmet Amca

CEVAP - Borsada uzun vadeli yatırımda bulunmak önemlidir. Ancak tek başına uzun vadeli yatırımın yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Zira tercih edilen şirketin aynı zamanda büyüyen bir yapıya sahip olup olmadığı da önemlidir. Eğer şirket uzun vadede gelir ve kârlılığını istikrarlı şekilde artırabiliyorsa gerçekleştirilecek yatırımın semeresinin alınma olasılığı da söz konusu olabilecektir. Bunun dışında zarar eden ya da gelir ve kârlılığı azalan veya rutin bir döngü sergileyen şirketlerin uzun vadede de olsa yatırımcısına kazandırma şansı bulunmuyor. Şüphesiz borsadaki her hisse gibi zarar eden ya da rutin bir seyir içinde olan firmalara ait hisselerin piyasadaki genel seyre bağlı olarak zaman zaman yukarı çıkışlarda bulunduğu gözlenmektedir. Ancak uzun vadede kazanç elde edebilmek için yatırımda bulunulan şirketin aynı zamanda büyüdüğünü görebilmek şarttır. Aksi takdirde arada çıkışlar sergilense de bu tür yükselişler sınırlı kalacaktır. Derimod’u değerlendirirken de bu bakış açısını göz ardı etmemeli.

  Şirketin geçmiş yıl mali performansı takip edildiğinde satış gelirini yükselmesine rağmen kârlılık noktasında zayıf kaldığını görmekteyiz. Yıllar içinde geçekleşen kâr rakamı yetersiz kalmakta ve istikrarlı büyüme gözlenememekte. Son olarak geçtiğimiz 2016 faaliyet döneminde kârını düşüren firmanın açıkladığı 2017 ilk çeyrek bilançosunda da kârdaki düşüş sürüyor. Aynı ivmenin devam etmesi halinde bu yıl sonunda da kârda düşüş yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır. Bu da ister istemez hissenin fiyatına baskı olarak yansıyacaktır. 

  Şirketin üç aylık faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre alınan krediler nedeniyle Aralık 2016’da şirket aktifleriyle ortaklarının şahsi mülkleri üzerinde toplamda 31,8 milyon TL tutarında ipotek verildi. Faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre kredi sözleşmesinde temettü ödemesi, yeni kredi kullanımı, garantiler, şirket birleşmeleri, aktiflerin alımı ve satışı ve belirli ödemelere ilişkin sınırlayıcı hükümler bulunuyor. Sınırlamanın detayları hakkında bilgiye yer verilmemekte. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin kamuya yaptığı açıklamaları geriye dönük incelediğimizde aleyhine açılmış ya da firmanın açmış olduğu herhangi bir davaya ilişkin bilgi bulunmuyor.   

Sonuç olarak tüm bilgiler bir arada değerlendirildiğinde rutin döngü içerisinde hareket eden firmalar yerinde gelir ve kârlılığını istikrarlı şekilde artıran firmaların takip edilmesi daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)