Ana SayfaKulis5 milyar dolar İMKB için az, artmalı---

5 milyar dolar İMKB için az, artmalı

2 / 4
5 milyar dolar İMKB için az, artmalı
14 Kasım 2012 - 05:27 www.borsagundem.com

·        İMKB’nin özelleştirilmesinde sizce zamanlama doğru mu? Biraz daha değerlenmesini beklemek gerekir mi?
İMKB, Borsa İstanbul AŞ olacak. Dünyada hisse senedi piyasalarındaki toplam işlem hacminin yüzde 85’i 6-7 büyük borsa üzerinden geçiyor. Şimdi Japonya’da ki orada irili ufaklı birçok borsa var, hepsi tek çatı altında birleşecek, Kore zaten öyle, Rusya bu yönde gidiyor, Brezilya bunu yaptı. Hem yatırımcı açısından birim maliyetler düşüyor böylece, hem gözetim daha kolay oluyor, hem de uluslararası rekabette güç kazanıyorsunuz. Yoksa silip-süpürecekler küçük borsaları. Şu anda tüm dünya talip bize. Fakat şu anda yazan 4-5 milyar dolarlık rakamlar olmaz. Değerini bulacaktır. Önce şirketleşsin, kar edebilir hale gelsin, kamunun etkisi kalksın üzerinden, ondan sonra gerçekleşir. Şu anda yapılabilir hale getiriliyor borsanın yapısı. Ayrıca Türkiye’de de tek Pazar yapmayı planlıyoruz. SİP, GİP, 1. Ulusal, 2. Ulusal Pazarı tek çatı altına almayı planlıyoruz. Yani borsada artık tek Pazar olacak, 2’nci, 1’inci Ulusal Pazar olmayacak. Tek Pazar içinde kategoriler olabilir.
·        Bu süreçte özellikle aracı kurumlardan da başka teşkilatlanmış yapılardan da eleştiriler oluyor. Aracı kurumlar çok memnun gözükmüyor, özellikle yeni borsadan alacakları pay açısından. Kendi paraları ile kurulmuş bir yapı ellerinden alınıyor. Ne düşünüyorsunuz?
Eleştirilerin hiçbirinin maddi zemini yok. Borsaya üyelik parası veriliyor. Üye olmayan işlem yapamıyor. Bu parayı ödeyen de bir hizmet satın alıyor aslında. Rakamlara baktık. Borsa kurulduğundan bu yana verilen aidatlar bugüne getirilmiş değerler ile 40 bin lira ile 1 milyon 400 bin lira arasında değişiyor. En az veren 40 bin lira vermiş, en çok veren de 1 milyon 400 bin lira. 1 milyon 400 bin lira veren kurum sayısı da çok çok az. Bir kerelik verilmiş bu para. Şu anda tüm borsa üyesi aracı kurumların her birine verilen hissenin değeri ödenmiş olan üyelik paralarının üzerinde. Vermek de geriyor. Onlar sahip çıkacak ki bu iş büyüsün. Bu bir hediyedir, ama yerinde bir hediyedir. Altın Borsası için de VOB içinde verilecek paylar da değerleri oranında olacak. Hem çok kârlı bir iş, hem de ileride potansiyeli çok yüksek olan bir borsaya ortak oluyorlar. Sonuçta özel şirketlere bir de kamu payı veriyoruz. Birkaç yıl sonra, Türkiye böyle büyümeye devam ederse değer daha da katlanacak. Vedat Akgiray olarak İstanbul Borsası’nın 10 milyar dolardan aşağı bir rakama konu olmasını içime sindiremem. Halka açık firma sayısı da 2020’lere kalmadan 1000’leri bulur.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)