Ana SayfaŞirket Haberleri2030'a kadar büyümeye devam---

2030'a kadar büyümeye devam

5 / 5
2030'a kadar büyümeye devam
11 Şubat 2015 - 16:26 www.borsaningundemi.com

FİYATLAR DÜŞEBİLİR AMA NE KADAR OLACAĞINI BİLEMEYİZ
-Havacılıkta en hızlı hangi pazar büyüyor?


-Kesinlikle Afrika. 2023'te Afrika'ya bir sürü mega şehir gelecek. Biz de bu yüzden Afrika'ya bu kadar sefer koyuyoruz. Onlar mega olmadan oraya yerleşmeye çalışıyoruz. Mega olmadan yerleşmemiz bize ileride daha büyük fırsatlar yaratacak.

 -Enerji fiyatlarının düşmesi bilet fiyatlarını nasıl etkileyecek?

-Hava yollarının yakıt giderleri yüzde 38-40 gibidir. Türkiye, dış hat yakıtını her zaman dünya piyasasından alır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2003'teki politikası gereği iç hat yakıtımızı da dünya piyasasından alıyoruz. Tabii bu giderler şu anda neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Tabii yakıt fiyatları düşünce giderimiz azaldığı için dolayısıyla fiyatlarımız da düşer.

-Fiyatlar ne kadar düşer?

-Fiyatlar düşebilir ama ne kadar olacağını bilemeyiz. Uçaklarımızı doldururuz, dolmazsa fiyat düşürürüz. Benim tahminime göre tüm sektörde bilet fiyatları yüzde 15-20 düşmeli. Yakıt fiyatlarında düşüş devam ederse böyle devam eder.

-Önümüzdeki 10-20 yılda havacılıkta nasıl bir değişim bekliyorsunuz?

-THY olarak 10-20 yıl sonrası için beklentimiz şu: Asya'da daha çok uçuş olacağı için herkes oraya yoğunlaşacak. Biz de öncelik olarak oraya yoğunlaştık. Afrika da büyüyeceği için yoğunlaşacak, biz de yoğunlaştık. Ne kadar önce giderseniz, o kadar kendinize yer tutmuş olursunuz. Afrika'da en iyi havayolu biz olduğumuz için Afrika ile birlikte bundan biz de yararlanmış olacağız. Trendler bunlar. Bir de İstanbul dünyada en cazibeli şehir olacak. Herkes buradan transit yapacağı ve şehre geleceği için bilet fiyatları düşecek. Dünyada bir şehre seyahat etmek istiyorsanız, aklınıza İstanbul gelecek.

-Son olarak, 10 yıl sonra nasıl bir pazar, nasıl bir Türk Hava Yolları göreceğiz?

-THY'nin 10 yıl sonrasını şu rakamlarla özetlemek istiyorum; 120 milyon yolca, 24 milyar dolar ciro, 450'den fazla uçak.

THY'NİN 2015 YILI BÜYÜME PLANI
YATIRIMA DEVAM

Bizim yıldan yıla uçakların genişliğine ve büyüklüğüne bağlı olarak 1 -2 milyar TL yatırımımız oluyor. Bunlar devam edecek.

2015 İÇİN PLANLAR

Uçak için 2 milyar doların üzerinde bir finansman sağlanacak. 30'Un üzerinde uçak alınacak. Teknikle ilgili yatırımlarımız devam edecek. Teknik, Türk Hava Yolları ve diğerlerine daha çok hizmet verecek. TGS diye bir diğer şirketimiz var. Daha çok Türk Hava Yolları ekseninde çalışıyor. Onun da daha fazla iş yapmasını bekliyoruz. Do&Co çok iyi gidiyor, ileriye dönük olarak onun da daha fazla hizmet vermesini bekliyoruz. Bunların gider merkezinden gelir merkezine dönüşmesini bekliyoruz.

YENİ HATLAR

2015 içinde San Francisco'yu, Taipe'yi ve Manila'yı açıyoruz. Biz global bir netvvork taşıyıcısıyız, açtığımız her nokta da uçuş ağımızı daha zenginleştirip bizi güçlendiriyor. Her yeni şehri eklediğimiz zaman network'ümüzdeki diğer şehirler üzerinden yolcu desteği alıyoruz.

İÇ PAZAR HEDEFLERİ

Hakkari, Ordu ve Giresun havaalanlarını bekliyoruz. Yeni bir havaalanı açıldığı zaman biz hemen uçuşlarımızı başlatıyoruz.

’’SATIN ALMA YOK'' BÖYLE KARAR YOK

Şu anda yönetimde satın almayla ilgili bir karar yok. Ancak yine de bir yorum yapmam gerekirse biz şu anda uçtuğumuz nokta sayısında dünyada birinciyiz. Günde bin 200 gibi bir sefer sayımız var.

ORGANİK BÜYÜME

Normalde bizim gibi bir havayolunun günde 2 bin sefer yapması lazım. Bu nedenle önceliğimiz daha çok sefer yapmak. Bunun için de organik büyüme gerekiyor. Bu nedenle bir satın alma bizim için şu an çok mantıklı değil.

SEFER SAYISI ARTACAK

Bizim elimizde dünya pazarının yüzde 2'si var. Ancak biz bunu daha da artırmakta kararlıyız. Biz en çok havalimanına uçuyoruz ama halen birinci değiliz, 2 bin seferi bugün yapmamız gerekiyor. 10 yıldır kapasite problemimiz yok. Çünkü kurduğumuz ağ çok güçlü ve daha fazlasını istiyor.
 
TALEP ARTINCA FİYATLAR UCUZLAYACAK"
İSTANBUL AVANTAJLI


Avrupa'yı Ortadoğu'ya bağlarsanız yolunuz yüzde 6 uzuyor. Maliyet de yüzde 6 artmış oluyor. İstanbul'a yolcuyu getirip İstanbul'dan herhangi bir noktaya devam ettirdiğiniz zaman ucuz oluyor. Frankfurt'a ya da Paris'e getirip dağıtırsan pahalı oluyor. Dünya trafiğinin ağırlıklı payına sadece 3 saat mesafeyle nüfuz edebiliyoruz.

ARADAKİ FARK YÜZDE 15

Dolayısıyla diğer havayollarının sadece geniş gövdeli uçaklarla kurabileceği hub&spoke (topla&dağıt) sistemini dar gövdeli uçaklarımızla kurabiliyoruz. Bu korkunç bir avantaj. Diğer havayollarına göre coğrafi konumumuz bize yüzde 15 avantaj sağlıyor. Onun için diyoruz ki İstanbul dünyanın doğal olarak merkezidir.

YENİ HAVALİMANI

Yeni havalimanıyla birlikte İstanbul doğal bir merkez olacak. Ancak önemli olan sadece Türk Hava Yolları'nın değil, başka havayollarının da İstanbul'a gelmesi, bu durum şehre turistik olarak büyük avantaj sağlayacak. Bilet fiyatları da doğal olarak düşecek.
 
'KRİZ TECRÜBEMİZ VAR "2009'DA ETKİLENMEDİK"

Bilet fiyatı düşüşleri kârımızı etkilemez. 2009 yılındaki ekonomik krizden dolayı yakıt tiyatları düştüğünde biz yine operasyonel kârda 6'ncıydık. Uçaklarımız yeni olduğu için o zaman iyi idare etmiştik. Herhangi bir dış etkinin değişmesini çok iyi yönetebiliyoruz.

"ESNEK YAPIMIZ VAR"

Krizleri çok iyi yönetmemizin nedeni yeni filoya sahip olmamızdan, maliyet tasarrufundan, çok çalışma ve işimizi çok sevmemizden kaynaklanıyor. Ayrıca çok esnek bir yapımız var. Büyüdüğümüz için personel politikasında verimliliği çok iyi yönetebiliyoruz. Bütün yazılımlarımız yeni. Bunların hepsini koyduğumuzda çok daha kıvrak davranabiliyoruz.

"KÂR EDİYORUZ"

Yakıt fiyatlarının düşmesi karma bir etki yapıyor. Şu anda Euro'nun zayıf olması Avrupalı havayolu şirketlerini bayağı etkiledi. Ancak her şirketin doğal bir büyüklüğü var, ondan daha fazla büyürsen kâr edemezsin. Biz doğal büyüklüğümüzde olmadığımız için kâr edebiliyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • n'hat11 Şubat 2015 17:26

    ist ataturk den ankaraya tekel ucuyorlar tabiki rekabet icin yeni firma istemez

  • Pilot11 Şubat 2015 17:02

    Sermaye tavanını 5 miyara çıkardılar. Buyuk bir bedelli gelebilir. Finans borç yuku göz önüne alındığınd bedeliyle sermyenin 4 milyara çıkması olağan bir durum