Ana SayfaŞirket Haberleri2013’te çifte büyük hedef---

2013’te çifte büyük hedef

4 / 8
2013’te çifte büyük hedef
28 Kasım 2012 - 12:21 www.borsaningundemi.com

RHEA GİRİŞİM’İ 25 KAT BÜYÜTTÜK
-RHEA Girişim’den bahseder misiniz? Gerçekleştirdiğiniz ortaklıklarda hangi noktaya gelindi?

RHEA Girişim bizim göz bebeğimiz. Önümüzdeki haftalarda RHEA Girişim’i devralışımızın 3. yılı olacak. Bu süre içerisinde 4.2 milyon TL olan bir yapıya ulaştık. Bugün RHEA Girişim portföy büyüklüğü itibariyle nedeyse 25 kat büyüttüğümüz bir şirket haline geldi. Bugün baktığımızda NETAŞ’ın yüzde 10’u, Dentistanbul’un yüzde 100’ü, Seta’nın yüzde 90’ı , Netsafe’in yüzde 70’i derken portföyünde oldukça büyük potansiyeller var.
Hisse senedi yatırımcılarına önemli bir mesaj vermek bunların altını çizmek istiyorum. Biz RHEA Girişim’i aldığımız zaman içinde 4 milyon TL olan bir şirketti. Bu değerin üzerine sermaye artırımlarıyla, tahsisli sermaye artışlarıyla içine kaynak alabileceğimizi düşünerek bir portföy oluşturmaya çalıştık. Bu da bizi iki alanda yatırım yapmaya zorladı. Bir tanesi çok küçük şirketler. Yani ürününü ispatlamış, bizim teknolojik olarak inandığımız çok küçük şirketler. Bu şirketlere kaynak sağlayarak ticarileşme süreçlerini hızlandırmalarını ve büyümelerini sağladık. İkincisi de bizim küçük paralarla büyük hisseler alabileceğimiz ve zaman içerisinde RHEA Girişim’e kaynak sağladıkça daha büyük ilave kaynakları içine koyduğumuzda gelişeceğine inandığımız, herhangi bir sebepten dolayı stres içine düşmüş şirketler. Bu iki alan yani küçük şirketler ve stresli şirketlerin dönüştürülmesi girişim sermayesindeki en zor işlerdir. Çok büyük zaman isterler, çok büyük emek isterler ve bunların hem küçük şirketlerin büyütülmesi hem de stresli şirketlerin sağlıklı bir yapıya ulaştırılarak karlı bir noktaya getirilmesi oldukça riskli ve zordur. Geçtiğimiz üç yıla baktığımızda çok zor olan işleri başardığımız görülüyor.
Bunlar içinde başlatıp durdurduğumuz, kısa bir süre içerisinde bir gelecek görmeyip kestiğimiz yatırımlarımız da oldu. Lojistik alanında bir yatırım yapmak istedik. Hem Türkiye’de hem yurt dışında. Türkiye’de olan yatırımımızda zaten mesafe kat edemedik. Yurt dışında ise Yunanistan’dan Türk ticaretini İtalya ya taşıyan çok önemli bir deniz yatırımı yaptık. Oradaki markamız hala durmakla birlikte Yunanistan’daki finansal sistem durduğu için oradaki işletmemizi yürütemez hale geldik.
-Bu alanda ne kadarlık yatırım yaptınız? Kaybınız nedir?
3-4 milyon euroluk bir yatırımımız oldu. Bunu durdurduk ama bu bir kayıp değil. Oradaki markamız ekibimiz her şeyimiz duruyor. Finansal sistem tekrar Yunanistan’da çalışmaya başladığında tekrar hayata geçireceğiz. Girişim sermayesi alanında yapılan bütün yatırımları 10’a katladık demek mümkün değil. Bunun içerisinde Netaş gibi 29 TL’den alıp 200 TL’nin üzerinde yüzde 10’unu sattığımız çok başarılı yatırımlar olduğu gibi nispeten yavaş giden veya durdurmak zorunda olduğumuz yatırımlar da oldu. Örneğin Seta stresli bir şirketti. Oradaki dönüşüm çok hızlı oldu ancak geçtiğimiz sene Seta’nın en yüksek para kazandığı piyasalar Arap Baharı yüzünden etkilenince biz bir sene kaybetmek zorunda kaldık. Ve o hızlı çıkışlar bir sene sekteye uğrattı Seta’yı. Girişim sermayesi olarak şirketlere geleceğe dönük yatırımlar yapıyoruz. Ne zamanki yatırım yaptığımız şirketler kar etmeye başlıyor o zaman ürettiğimiz karın 10 katı kadar şirket değeri ortaya çıkıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)