Ana SayfaPiyasa119.300 geçilirse borsada yukarı yönlü hareket başlar---

119.300 geçilirse borsada yukarı yönlü hareket başlar

4 / 4
119.300 geçilirse borsada yukarı yönlü hareket başlar
25 Mart 2018 - 11:07 www.borsaningundemi.com

DOLARDA 3.99-4.00 SEVİYELERİ İZLENEBİLİR

ENVER ERKAN – GCM / ARAŞTIRMA UZMANI 

Kur hareketi geçtiğimiz hafta son derece hızlı ve dalgalı bir şekilde gerçekleşti. Hafta ortasında Fed kararlarının akabinde “3 defa faiz artırım” beklentileri bu yıl için bozulmayınca küresel bazda dolar varlıklarında görülen gerileme ile beraber gelişen ülke kurlarında da bir rahatlama meydana geldi. Bu kapsamda Pazartesi günü 3,95 bandına varmış olan kur hareketi 3,90 seviyelerine doğru bir gerileme gösterdi. Ancak; piyasalarda Fed etkisi çok kısa sürdü diyebiliriz. Şu sıralar piyasaların önündeki en önemli tehdit Trump gibi görünüyor ve Trump’ın Çin’e karşı ek gümrük tarifeleri içeren ve bazı yatırım kısıtlamaları getiren açıklamaları neticesinde küresel sarsıntı derin oldu. Genel olarak risk iştahında bozulma söz konusu oldu. USDTRY kuru Trump’ın açıklamalarının ardından likit olmayan Asya seansında bir hızlı yükseliş yaşadı. Kurun sonrada 3,95 – 3,97 bandında dengelendiğini görüyoruz, ancak TRY değer kayıplarının tamamını geri almış değildir. Normalde kurun hemen tüm varlık sınıflarını olumsuz etkileyen (sadece güvenli varlıklar değer kazanıyor) bir habere bu kadar sert tepki vermesi çok da rasyonel sebeplerle açıklanamaz. Gelişen ülkelerde, gerek USD'ye karşı, gerekse de EUR'ya karşı olan değer kayıplarında TRY en ön sırada. USDTRY, güvercin kalan Fed açıklamalarından sonra da 3,90'lara gerilemenin ertesi gününde tekrar 3,93'lere gelmişti. Hareketin 3,95 üzerinde kalmaya devam etmesi yukarı denemelerin devam etmesine de neden olabilir. 3,99-4,00 seviyeleri yukarıda izlenebilir; geniş perspektifte 3,90 üzeri yukarıyı göstermektedir. 

Türkiye tarafından yapılan açıklamalar, FX piyasalarındaki hareketlerin yakından izlendiğini, kurdaki atakların rasyonel bir tabanı olmadığı yönünde.

Bu hafta hikaye hem ABD tarafında, hem de Türkiye tarafında; özellikle de Türkiye tarafında büyüme olarak izlenecektir. 2017 yılının %7 gibi bir büyümeyle kapatılması bekleniyor, ancak gelecek 4Q17 GSYH büyüme rakamına göre bu oran belki daha da yüksek olabilir. Piyasa açısından da, beklenenin üzerinde bir büyüme verisinin etkisi olumlu olacaktır. ABD’de açıklanacak olan GSYH, hem 3.okuma olması, hem de son dönemde açıklanan diğer majör ABD verilerine göre daha geçmiş zamanlı bir veri olması itibariyle piyasada fazla etki yaratmayabilir.

Risk barometrelerindeki yukarı hareketlenme, Wall Street’te ve Asya’daki derin satışlar ve TL’nin hızla değer kaybetmesi gibi faktörler Borsa İstanbul’un haftanın son işlem gününü negatif açmasına neden olsa da, kayıpların çok sert olmadığı görülmekte. Haliyle bu olumlu olarak bile değerlendirilebilir. TL varlıklarda elbette fiyatlama dinamikleri bozuldu ve özellikle yükselen piyasa faizleri endeks üzerinde negatif etki de yaratabilir. Ancak 115 binin korunuyor olması olumlu.

Bu noktada faiz hareketinin kaçınılmaz bir şekilde yukarı yönlü olarak gerçekleştiği görülmektedir. Bu hafta büyüme, ondan sonraki hafta enflasyon verileri açıklanıyor. Tahvil ihalelerine gelen talep iyi, dolayısıyla ihaleler ekstra bir faiz baskısı piyasada yaratmadı. Ancak ticaret savaşları endişeleri, portföylerde bulunan Türk tahvillerinin, benzer gelişen ülke varlıklarıyla beraber herhangi bir Trump kaynaklı, Çin kaynaklı veya başka bir şey kaynaklı bir küresel piyasa sarsıntısından olumsuz etkilenmesi beklenebilir. Bu da faizin yükselmesi demek olacaktır. Enflasyon bacağında da; içeride çekirdek enflasyondaki gerçekleşme ve beklentileri yukarı yönlü baskının devamı beklenebilir. Şimdilik oturup, TL’deki değer kaybının sürekli hale gelip gelmeyeceğine bakmak gerekir. TL negatif eğilimini korursa faiz hareketine de yukarı doğru baskı yapacağını düşünebiliriz. Bu bakımdan gösterge faizde hafta içinde %14 üzeri seyrin kalıcı olup olmayacağına bakacağız. Borsa İstanbul için de, hikayenin bu hafta açıklanacak büyümeden gelme olasılığı var ve yukarı sapma ihtimalini de göz önünde tutarak %7 civarında bir 2017 büyümesi gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Endeks hareketinde 117 – 117 bin 500 bandına doğru olan yer tepki bölgesi, önümüzdeki hafta bu bandın aşılması halinde endeks hareketi tekrar pozitife evrilebilir. Bu durumda da 118 bin 400 ve 119 bin 300 izlenecektir. 115 binin altında ise endekste satışlar ağırlık kazanabilir. Büyüme verilerinin bu bağlamda belirleyici olabileceğini düşünüyoruz.

EURUSD hareketi stabil, ancak Trump’ın açıklamaları USD açısından da olumsuz olarak değerlendirilmeli. Bu yüzden pariteyi 1,22 - 1,23 gibi seviyeler üzerinde tutan görünmez el devrede gibi görünüyor. Ancak Trump, Almanya’nın da peşine düşerse işin rengi değişebilir. Fed daha şahin olur mu algısı geride kalırken yeni normal olarak devreye giren ve önem derecesi Fed faktöründen bile yüksek olan Trump faktörü risk algısını negatif etkilemeye devam etmektedir. Zayıf Dolar temasını destekleyen ve bu yönde aksiyon alan Trump, ticaret savaşlarını devam ettirerek Amerikan ruhunu sorgulatmaktadır. Korumacı politika yaklaşımı ve sonra yenilerinin olacağına ilişkin güçlü beklentiler USD’yi zayıflatsa da, Trump’ın Avrupa ile de bu konuda ters düşebileceği durumu EUR hareketine de çok güvenilememesine neden olabilir. Ancak ECB’den beklenen politika sıkılaşması hamleleri EUR’nun gücünü şu anda USD karşısında koruyan etmen olarak gösterilebilir. Majör dövizler arasında USD’den ziyade biraz daha diğer dövizleri yani EUR ve GBP’yi daha ön plana çıkarıyoruz. Yakın vadede 1,23 üzerini pozitif görmekte, 1,2450, 12550 seviyelerini üstte direnç olarak izlemekteyiz. 1,22 ve 1,2090 seviyelerini ise haftalık bazda destek olarak izleyeceğiz.

Trump’ın ticaret savaşlarını körükleyen açıklamalarında günün kazananlarından biri de “güvenli liman” etkisiyle altın oldu. Hafta ortasında Fed’in faiz beklentilerini 2018 için 3’te tutması ve güvercin olarak algılanmasının akabinde yükselişe geçen altın fiyatları 1340 USD bandının üzerini gördü. Altın, hem dikkatlerin Trump ve ticaret konusuna dönmesinin USD tarafına baskı yapması, hem de güvenli varlıkların öne çıkmasından istifade edebilir. 1300 USD bandı geniş resimde alta bariyerdi, şimdi 1350 USD bandı da aşılırsa, özellikle 1320 – 1315 USD bandından gelen teknik desteğin momentumuyla, daha üst seviyeleri test edebilir. Dolayısıyla, ABD’de hem para politikası hem de gündeme ilişkin haber akışı çok önemlidir, özellikle de global anlamda yansıma bulması ve büyümesi çok olası olan ticaret savaşları, aynı zamanda Trump’ın kabinesinde meydana gelen değişikliklerin yansımaları izlenmeli. Trump’ın Tillerson ve McMaster yerine getirdiği Pompeo ve Bolton İran ve Kuzey Kore konusunda sertlik yanlısı ve ilerideki politik aksiyonlar piyasaları rahatsız edebilir.

1300 – 1315 USD bölgesi üzerinde ana pozitif görünümün devam ettiği Ons Altın’da trend içi tepki satışı düşüncesi tekrar gündemde yer alır mı sorusunun cevabında 1360 dolar bariyeri takip edilebilir. Özellikle 1360 USD üzerinde hareketlerde 1380 USD ve 1430 USD geniş resimde dikkate alınacak bariyerler olabilirler. Aksi takdirde yani Altın fiyatının 1360 dolar bariyerini geçememesi durumunda ise trend içi tepki düşüncesi tekrar dikkat çekebilir. 1300 – 1315 bölgesi öncesindeki olası tepki seviyesi ise 1330 olarak kaydedilmiştir.

ABD’de ham petrol stoklarının sürpriz şekilde azaldığını gösteren rakamlar hafta içerisinde fiyatları destekleyen ana faktör olarak karşımıza çıktı. Öte yandan Fed ve Trump başlıkları altında değer kaybı yaşayan Dolar endeksi de enerji fiyatlarını önemli ölçüde destekledi. Bu tablo ile birlikte ham petrol fiyatı hafta içerisinde 65 Doları aşarak Şubat ayı başından bu yana en yüksek bölgeye ulaşmış oldu. Önümüzdeki hafta özellikle Trump yönetiminin aldığı kararlar ardından Dolar endeksindeki seyrin takibi sürebilir. Fakat bu aşamada ABD Enerji Bilgi Dairesi ve Amerikan Petrol Enstitüsü’nün açıklayacağı stok rakamlarının da çok etkili olduğu unutulmamalıdır.

Brent petrol tarafında önümüzdeki süreçte fiyatlamalar 65,80 – 67,10 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi ön planda olabilir. Genel görünümdeki olumluluk 63,50 – 64,50 bölgesinin sağladığı destekle pekişmiştir. Yükseliş isteğinin sağlıklı bir trend haline gelebilmesi açısından 71,20 ve 72,50 seviyelerinin hedeflenmesi önem kazanabilir. Olası düşüşler 65,80 – 67,10 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir.

WTI petrolde ise önümüzdeki süreçte fiyatlamalar 61,50 – 63,25 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi ön planda olabilir. Teknik görünümdeki pozitiflik 60,25 desteği ile pekişmiştir. Yükseliş isteğinin sağlıklı bir trend haline gelebilmesi açısından 66,50 ve 68,65 seviyelerinin hedeflenmesi önem kazanabilir. Olası düşüşler 61,50 – 62,25 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir.


YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaktust25 Mart 2018 23:31

    dolar grafiklerine bir bakın dolar nereyi test etmişse,kısa bir süreligine geri çekilsede , mutlaka o tepeyi geçip yeni bir zirve yapıyor

  • geçareyi25 Mart 2018 18:27

    sen demedin mi dolar 3,60 a gelecek..şimdi diyorsun 3,85 e gelmez.....millete zarar ettiriyorsun..belgin..

  • melih25 Mart 2018 14:57

    özellikle sarkuysana ve batı çimentoya çok dikkat edin.yöneticilerin servet artışına**ve batı çimentonuın tarihi zararı sanko bulaştıktan sonra sankoda neler oluyor...batı çimentoda neler dönüypor izle ***

  • mzd25 Mart 2018 11:20

    döviz artışı durduktan sonra 130 u geçer keşke zamanlamasını tahmin edebilsem (M) (M) (M)