Ana SayfaPiyasa10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?---

10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?

5 / 11
10 Ağustos sonrası piyasalar ne olur?
08 Ağustos 2014 - 08:42 www.borsaningundemi.com

GCMFOREX Menkul Kıymetler Araştırma Direktörü Erdoğan Turan

BİRİNCİ SENARYO

Başbakan Erdoğan 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı seçilirse;

-Piyasalara nasıl yansır?

Erdoğan Turan: Cumhurbaşkanlığı seçimi piyasalarda risk unsuru olarak görülmüyor. İkinci tura kalmadan, ilk turda sonucun alınacağı görüşü hakim. Bu durumda piyasaların bir miktar pozitif etkilenmesi mümkün.

-Borsada hedef ne olur?

Erdoğan Turan: Borsada yeni hedefi cumhurbaşkanlığı seçiminden ziyade içeride Merkez Bankası’nın faiz indirim beklentileri, dışarıda Fed’in faiz artırım dönemine dair sinyalleri belirleyecek. Ama yine kısa vadede seçimin ilk turda sonuçlanması endekste pozitif etki doğurabilir.

- Döviz nereye gider?

Erdoğan Turan: Dövizde de gidişatı cumhurbaşkanlığı seçimine bağlamak çok doğru olmayabilir. Doların sahibi olan Fed önümüzdeki dönemde ne yapacak ona bakmak gerek. ABD ekonomisine dair veriler iyi geldikçe doların değerli olması kaçınılmaz olacak. Kur için uzun bir süredir tavsiye ettiğimiz “2.10 seviyesi altına inilmesi alım fırsatıdır” fikrini koruyoruz. Jeopolitik risklerdeki artış, son gelen, beklentilerden yüksek gelen ABD büyümesi vs. kurun 2.15 seviyesi üzerinde kalıcı olmasına yetmedi. Bir süredir 2.12-2.15 bandına sıkışan Dolar/TL yurt içine sermaye akımlarının devamıyla 2.0860 seviyesine kadar geriledi. 2.15 seviyesi üzerine ABD’den ekonomik verilerde toparlanma sinyalinin güçlenmesi ile çıkılabilir. İçerinden kurun yükselmesi için ciddi bir tetikleyici kısa vadede görülmüyor. Burada 21 Ağustos’ta Jackson Hole toplantısında Fed başkanı Yellen‘ın açıklamaları piyasaların odağında olacaktır.

-Faizler nasıl etkilenir?

Erdoğan Turan: Gösterge tahvil Mart ayı sonundaki 11.40 seviyesinden 8 seviyesine kadar geriledi. Burada cumhurbaşkanlığı seçiminin risk olarak görülmemesinden ziyade Merkez Bankası’nın ölçülü faiz indirimi politikasının etkilerini gördük. TCMB faiz indirimini likidite koşullarına ve enflasyonda düşüş beklentilerine bağlamıştı. Temmuz ayı enflasyonun ise beklentilerin aksine yüksek çıktığını gördük. Bu durum Merkez’in faiz indirim beklentilerini de törpüledi. 27 Ağustos’taki Merkez Bankası toplantısında faiz indirimi gelmeyebilir veya 25 baz puanlık indirimle karşılaşabiliriz.

-Erdoğan’ın yerine Başbakanlığa gelecek isme piyasalar nasıl yaklaşır?

Erdoğan Turan: Sayın Başbakan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda piyasalar, ‘Başbakan kim olacak?’ sorusundan ziyade ‘Ekonomi yönetiminde değişiklik olacak mı?’ sorusunu soruyor. Uzun yıllardır ekonominin dümeninde olan, yurt içi ve yurt dışında yüksek kredibiliteye sahip isimlerin görevi devretmeleri endişe kaynağı olarak görülüyor. Fakat devlet kademelerinde devamlılık esastır, isimlere bağlı olmak elbette anlaşılabilir, bugüne kadar gelen idare şeklinde büyük değişiklik olmayacağı beklentisi yatırımcıları rahatlatabilir ama ekonomiyi şahıslara bağlamayı da çok sağlıklı bulmuyoruz. Eğer ekonomi yönetiminde bir değişiklik olacaksa, yeni isimler piyasalarda bir süre merak uyandırabilir ama genel ekonomi politikasında büyük değişiklik beklemek için henüz erken olabilir.

-Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye bakışı ne olur?

Erdoğan Turan: Bir ülkede fırsat varsa yabancı yatırımcı ne konjonktüre ne iç siyasete ne dış siyasete bakıyor. Elbette bütün bu saydıklarımız çok önemli başlıklar. Ama bu başlıklara bir de likiditeyi ve kazanç fırsatlarını eklememiz gerek. Likidite yüksek kaldığı sürece özelinde Türkiye’ye, genelinde gelişen ülke piyasalarına bakışta radikal değişiklikler beklemek doğru olmayabilir. Bu noktada likiditenin nereye gittiğine bakacaksak, likiditenin ana kaynağı Fed varlık alım programını sonbaharda sonlandıracak ama bu hemen likiditenin kısılması anlamına gelmeyecek. Daha sonra paranın maliyeti, faiz artırımı konusu devreye girecek. Faiz artırım sürecinin başlaması elbette gelişen ülkeleri ilk anda negatif etkileyebilir. Ama piyasaların normale dönmesi için bu sürecin yaşanması kaçınılmaz. Daha sağlıklı bir yol alabilmek için faiz artırımı belirsizliğinin ortadan kalkmasına ihtiyaç var. Uzun vadede ise gelişen ülkeler gelişmiş ülkelerden çok daha yüksek fırsatlar barındırıyor.

İKİNCİ SENARYO

Başbakan Erdoğan ilk turda seçilemez, seçim ikinci turu kalırsa…

-Piyasalar, 15 gün sonra yapılacak ikinci tur seçime kadar nasıl bir tepki verir?

Erdoğan Turan: Piyasalar bir miktar negatif etkilenebilir. Son dönemde gelen verilerle birlikte moraller biraz bozulabilir ama kırılma beklemiyoruz. Borsada sıkışma, hafif aşağı yönlü hareketler, kurda ve faizde ufak yükselişler görülebilir.

- Endeks ne olur?

Erdoğan Turan: ABD verileri ile 80.915 seviyesine kadar gerileyen Borsa İstanbul, düşemeyen enflasyon ve seçimin 2. tura kalması ihtimalinin birleşmesiyle tekrar 80 bine doğru geri çekilebilir.

-Döviz ne yapar?

Erdoğan Turan: Kurda bir miktar yükseliş yaşanır ama yükselişin kalıcı olması sorgulanacaktır. Bu noktada önümüzdeki dönem Fed faiz artırımı konusunda ne yapacak sorusu daha önemli olacaktır.

-Faizler nasıl etkilenir?

Erdoğan Turan: Gösterge tahvildeki hızlı geri çekilmede 8 seviyesi şimdilik dip seviye gibi görünüyor. Seçimin 2. tura kalması, son gelen enflasyon rakamının yüksek, dolayısıyla Merkez’in faiz indirim olasılığı düşük düşünülüyorsa 9.5 seviyesine yakınsayabilir.

-Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye bakışı ne olur?

Erdoğan Turan: Seçimin 2. tura kalması büyük risk artışı olarak değerlendirilmekten ziyade kısa vadeli belirsizlik olarak düşünülebilir. Dünya borsalarının ne tarafa gittiği, doların değeri, içeride fırsat değerlendirmeleri cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tura kalmasından daha yüksek etkiye sahip olacaktır. Tek başına seçim etkisi kalıcı olmaz diye düşünüyoruz…

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kazım10 Ağustos 2014 09:45

    moody'sin notumuzu indirdiği yetkili ağızlarla dolaylı dillendirilmişti.belli ki seçimi bekliyecekler.üstüne üstlük seçimler ikinci tura kalırsa piyasada gergin günler yaşanacağa benziyor.

  • aha buraya yazıyorum10 Ağustos 2014 08:45

    Turgut özal seçilince demirel seçilince partiye ne olduysa buna da o olacak. yeni daha beter bir parti gelecek biz adı halk olanlar daha fakir ve kendimizle daha fazla kavga eder halde süratle yeni yapılan kaymak gibi otoyol ve hızlı trenlerle karanlığa yolculuğa devam edeceğiz.

  • misafir09 Ağustos 2014 16:16

    ağustosta bi ceksın hole bakalım ,ardından ekimdeki son 15 milyarlık kesintiyide görelim sonra mevzuyu konuşuruz bi mevzu kalırsa

  • dan le mond09 Ağustos 2014 16:11

    mudis not indermez ve tek seferde cb seçilirse borsa 81-82 zorlayabilir jeksın hol toplantısında yellen olumlu mesajlar verirse daha yukarı da gidebilir tersi gelişmeler de ise 72-73 e kadar aşamalılı iner ytd

  • dlbyz08 Ağustos 2014 23:51

    modys RTE seçilirse piyasayla oynamaz 1 ay sonra yeni başbakan seçiminde gerginlik olursa notu düşürür borsa bu RTE cumhur başkanlığına 7000 puan artış arkasından çöküş gelir. RTE BAŞBAKAN KALIRSA modys korkudan değişim yapmaz RTE fırçalar diye susar

  • Mehmet08 Ağustos 2014 15:25

    85.000 lerden bahsediliyor.Sanırım araştırma önce yapılmış (borsa 80.000 ler de iken) Modys ve seçim sonrası olumlu olursa maksium 80.500 ler olur. Sonra yine satış gelir.

  • muhammet canoglu08 Ağustos 2014 12:46

    seçim den sonra ne olur brsa piyasası

  • Yener08 Ağustos 2014 10:47

    Borsa için 80.000 ler bahsediliyor. Şu anda 78.000 lerdeyiz.