Foto GaleriEkonomiSuriye'den insanlığın kalbine inen bomba!

Suriye'den insanlığın kalbine inen bomba!

8 / 10 Suriye'den insanlığın kalbine inen bomba!
20 Ocak 2014 - 22:09


Özel Soruşturma Komisyonu sonuç kararı
Özel Soruşturma Komisyonu'nun detaylı raporunun sonuç bölümünde şunlar  kaydedildi:
"Soruşturma ekibi, incelemiş olduğu materyaller ışığında Suriye  hükümeti istihbarat elemanları tarafından gözaltındakilere sistematik bir  işkencede bulunulduğu ve bu insanları öldürdüğüne dair bir hukuk mahkemesince  kabul edilebilme niteliği bulunan açık deliller bulunduğu kanaatine varmıştır.
Bu deliller, halihazırdaki Suriye rejimine karşı insanlığa karşı suç  bulgularını destekleyecektir.
Bu deliller, aynı zamanda halihazırdaki Suriye rejimine karşı savaş  suçları bulgularını destekleyecektir."
Suriye ordusu tarafından  gerçekleştirilen infazların "sistematik biçimde" yapıldığını kanıtlayan Özel  Soruşturma Komisyonu'nda, Birleşmiş Milletler'in geçmişte bazı davalarda görev  verdiği uluslararası hukukçular yer aldı.
İç savaşın başlamasının ardından gözaltı merkezlerinde işkenceyle  öldürülen yaklaşık 11 bin kişinin cesetlerinin 55 bin kare fotoğrafını çeken  askeri polis ile Suriye dışına kaçtıktan sonra görüşme yapan Komisyon'un başında  İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in danışmanlarından Sir Desmond de Silva  bulunuyor.
Kökenleri Sri Lanka'ya dayanan ünlü avukat, 2002'de dönemin Birleşmiş  Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından Sierra Leone'de işlenen savaş  suçlarının soruşturulması için kurulan Özel Mahkeme'nin başsavcısı olarak  atanmıştı.
De Silva, 2011 yılında Lahey'de savaş suçları işlemekten suçlu bulunan  eski Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor'ın tutuklanmasını da sağlamıştı.
Kraliçe II. Elizabeth'in danışmanlarından Prof. Sir Geoffrey Nice de  Soruşturma Komisyonu'nda yer alan bir diğer isim. Eski Yugoslavya'da işlenen  suçlar için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde çalışan Nice, Yugoslavya  Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in yargılandığı davada savcı yardımcısı olarak  görev yapmıştı. Nice, Bosnalı Hırvat siyasetçi ve Hırvat Savunma Konseyi'nin  komutanlarından Dario Kordiç ile "Sırp Adolf" adıyla tanınan Bosnalı Sırp Goran  Jelisiç'in yargılanmasına da savcı olarak  katılmıştı.
Özel Soruşturma Komisyonu'nun bir diğer üyesi ise Sierra Leone için  kurulan Özel Mahkeme'nin ilk başsavcısı Prof. David M. Crane. BM Genel Sekreteri  Annan tarafından Crane, Özel Mahkeme'nin başsavcısı olarak görevlendirilmişti.  Daha sonra görevini De Silva'ya devreden Crane, eski Liberya Devlet Başkanı  Taylor hakkındaki iddianameyi hazırlamıştı.
İnsan hakları ihlallerinin tüm dünyaya duyurulması için Impunity  Watch'ı kuran Crane, 2013'te ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ne  olası bir Suriye Savaş Suçları Mahkemesi'nin kurulması ile ilgili bilgi vermişti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)