Foto GaleriEkonomiSuriye bizi etkilemeyecek!

Suriye bizi etkilemeyecek!

3 / 4 Suriye bizi etkilemeyecek!
29 Ağustos 2013 - 10:19

Göktan: Fed hesapları bozdu
Fed piyasayı nasıl etkileyecek?

Dünya son dört beş yıldır ekonomik krizle boğuşuyor. Önceleri gelişmekte olan ülkelerden korkulurdu, sonra gelişen ülkelerden endişe duyulmaya başlandı. Ancak bu krizler yaşanırken dünya farklı bir metod uyguladı. Bize 2001 krizinde tavsiye ettiklerini kendilerine uygulamadılar.
Bize ‘Aman hemen parayı kısın, sıkı tedbir alın, zor durama düşenleri tasfiye edin, birleştirin” derken kendileri için ‘Ne yapalım bu batılamayacak kadar büyük, birden bire sıkarsak kriz daha derinleşir, 1930’lara gider, daha kötü olur piyasaya likidite verelim” dediler.
Tabii şansları da var, ABD, doları kendisi bastığı için bol bol para basarak piyasayı rahatlattı. Nitekim bir kaç dip noktasından sonra Amerikan ekonomisi canlanmaya başladı.
Avrupa da para bastı. Avrupa henüz canlanmaya başlamadı ama İngiltere biraz canlanmaya başladı. Çünkü İngiltere’de Araplar ve Ruslar konut alıyorlar. Bir de İngiltere’nin kendine özgü bir yaşam tarzı ve ekonomisi var.
Çok büyük kültür ve turizm ihracatları var. Bundan ciddi para kazanıyorlar. Bu ülkelerde para bollaşınca bizim gibi ülkeler bundan istifade etti. Ancak Amerika sonsuza kadar para basamazdı.
Bu ekonomik bir kuraldır, parasal taban denen bir olay var.
Bunu bir şekilde geriye çekeceklerdi, beklenen bir şeydi ama zamanlamasında bir hata oldu. Söylenen şuydu, beş yıldan önce bu parayı piyasadan çekmezler deniyordu ancak beş yıl değil iki yıl sonra başladı. Böyle olunca da hesaplar bozuldu.
Burada bir kasıt var mıydı?
Bu ekonomik bir zorunluluk. Biraz da şundan endişe etmiş olabilirler; Amerika’nın ekonomisinin de paraya ihtiyacı var.
Onlar da cari açık veriyor, borçlanıyor. Çok fazla miktarda ithalat yapıyorlar.
Baktılar ki para dağılıyor, önce uzun vadeli tahvillerden başlayarak parayı toplamaya başladılar. Dünyanın lider parası olma durumunu korumak istediler.
Piyasaya bol dolar vermeye devam etselerdi belki de doların dünya ticaretindeki yerini koruyamayacaklardı. Bundan endişe ettiler. Ancak şu da bir gerçek ki bu kararı verirken gelişmekte olan ülkelerde bu kadar sert bir tepki yaratacağını tahmin edemediler.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)