Diğer taraftan merkez bankalarının altın alımları da fiyatların yükselmesine destek oluyor. 2001’de altının onsu 255 dolara düştüğünde İngiltere Merkez Bankası altın rezervlerinin yarısını satmıştı. Bu seviye altın için dip noktası oldu, 2008’de ilk kez bin doların üzerine çıkarken 2011’de bin 920 dolar ile zirvesine ulaştı. 2014-2019 arası bin 46 bin 377 dolar arasında dalgalandı. Bu yılın haziran ayında bu kanalı kırarak bin 400 doların üzerine çıktı ve 23 Ağustos’ta bin 537 dolara çıktı. Sarı metalin yükseliş nedenlerinden biri de teknik olarak bu seviyeyi kırması ve önünün açılması. Altın bin 377 doların üzerine çıktığı 23 Ağustos itibarıyla son üç ayda yüzde 11,5 getiri sağlarken yılbaşından bu yana yüzde 20’ye yakın değer kazandı. Ancak altın halen bin 920 dolardaki zirvesine göre yüzde 20 daha düşük.
Aslında altının en önemli yükseliş nedenlerinden biri de ABD-Çin arasındaki Ticaret Savaşı. 23 Ağustos’ta Çin’in 75 milyar dolarlık ithal ABD malına ek gümrük vergisi koyduğunu açıklaması, Başkan Trump’ın da buna misilleme olarak Çin’de üretim yapan Amerikan şirketlerine acilen Çin’e alternatif aramaları çağrısı yapması altında yeni bir dalgayı başlattı. Temmuz’un ikinci yarısından ağustosun ilk yarısına kadar olan bir aylık dönemde bin 426 dolardan bin 531 dolara kadar çıkan altın, daha sonraki günlerde bir dinlenme dönemine girdi ve 22 Ağustos’ta bin 508 dolara kadar indi. Ancak Ticaret Savaşı’nın yeniden kötüleşmesi altına olan talebi hızlandırdı ve bir günde 30 dolarlık yüzde 1,9 yükselişle bin 537 dolara yükseldi. Altının son üç haftanın en büyük rallisini yapmasında aynı gün Fed Başkanı Powell’ın yaptığı konuşma etkili oldu.
ÇOK BAKILAN GALERİLER
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:57)