Anadolu Efes Bira Grubu Başkanı ve CEO Can Çaka, yılın son çeyreğinde karşılarına çıkması muhtemel zorlukların farkında olmakla beraber, dokuz ayda elde ettikleri sağlam sonuçlarla bira grubu beklentilerini iyileştirdiklerini söyledi.
Çaka Şirket'in 9 aylık finansal sonuçlarını değerlendirdi.
Çaka, "Bira grubunda, güçlü hacim ivmesi ve etkin gelir büyümesi yönetimi sayesinde yılbaşından bu yana gelir ve karlılık performansı planladığımızın çok üzerinde gerçekleşti." dedi.
Çaka şunları söyledi:
"Faaliyet ortamındaki belirsizlik ve zorluklara rağmen, marka portföyümüzün gücünü, işimizin çevikliğini ve değer odaklı büyüme stratejimizi yansıtan bu denli güçlü sonuçları art arda üç çeyrekte de elde etmek bizim için gurur verici. ÇALIŞANLARIMIZIN özverisi, çalışkanlığı ve çevikliği bu başarının yapı taşlarıdır. Yaz aylarında gerçekleştirdiğimiz başarılı pazar uygulamalarımız ve yeni lansmanlarımızla desteklenen güçlü performansımız sayesinde uzun vadeli hedeflerimize ulaşma yolunda hız kazandık ve bunun sonucunda konsolide satış hacmimiz, geçen yılın yüksek bazına rağmen bu çeyrekte de artış gösterdi. Ayrıca, güçlü gelir büyümesi, operasyonel verimlilik ve tasarrufların yanı sıra emtia ve hammadde fiyatlarındaki artışlara karşı koruma sağlayan riskten korunma mekanizmalarının etkin kullanılmasıyla üstün bir finansal performans sergiledik. Böylece, yılın dokuz ayında bugüne kadarki en yüksek seviye olan 7,1 milyar TL?lik serbest nakit akımı yaratarak bilançomuzu daha da sağlamlaştırdık.
Tüm operasyonlarımızda pazar liderliğimizi korurken, BDT ve Türkiye bira pazarlarındaki payımızı artırdık. Türkiye'de açık nokta satışlarında pandemi sonrası görülen toparlanma ve başarılı turizm sezonu bu çeyrekte bira pazarının performansına katkıda bulundu. Tüketici talebi ve harcanabilir gelirdeki düşüşe rağmen, olumlu pazar ivmesi ve geçen yılki düşük bazın etkisiyle güçlü bir hacim büyümesi elde ettik. Yeni lansmanı yapılan ?Bremen 1827? markamıza tüketici ilgisi ivme kazandı ve bu çeyrekte elde ettiğimiz güçlü hacmi büyümesi de bunun bir kanıtıdır. BDT operasyonlarındaki büyüme, özellikle Gürcistan ve Kazakistan?daki başarılı pazar uygulamalarından kaynaklandı. Kazakistan?da alkolsüz segmentteki marka lansmanları ve Gürcistan?daki meşrubat satış hacimlerindeki artış hacim performansını destekledi.
Rusya bira operasyonlarında, maliyet enflasyonunun etkilerini azaltmak amacıyla yılın ilk yarısında uygulanan fiyat artışları, Haziran ayında tüketici talebi üzerinde öncü etkilerini gösterirken, Temmuz ve Ağustos aylarındaki performans iyi hava koşullarının desteğiyle toparlanma gösterdi. Eylül ayında geçen seneye göre daha soğuk hava şartları ile birlikte fiyatlama ve promosyonlardaki rekabetin artması sebebiyle hacimlerde ivme kaybı yaşandı. Bu dönemde aynı zamanda bira pazarının da daraldığı gözlemlenirken yavaşlamanın yılın son çeyreğinde de sürmesi bekleniyor. Buna rağmen, karlılık ve hacim performansı arasında doğru dengeyi bulma konusunda uzun süredir devam eden stratejimize dayanan taahhüdümüz nedeniyle Rusya operasyonumuz karlılık açısından güçlü performansını sürdürmektedir.
Sonuç olarak, bira grubunda, güçlü hacim ivmesi ve etkin gelir büyümesi yönetimi sayesinde yılbaşından bu yana gelir ve karlılık performansı planladığımızın çok üzerinde gerçekleşti. Yılın son çeyreğinde karşımıza çıkması muhtemel zorlukların farkında olmakla beraber dokuz ayda elde ettiğimiz sağlam sonuçlarla bira grubu beklentilerimizi iyileştiriyoruz. Böylece, bira grubu gelirlerinin kur etkisinden arındırılmış olarak düşük-orta yirmili seviyelerde büyüyeceğini, FAVÖK (BMKÖ) marjının ise yaklaşık 400 baz puan artacağını öngörüyoruz.
2023 yılına doğru yaklaşırken, makroekonomik dalgalanmaların, devam eden enflasyonist ortamın ve olası tedarik zinciri darboğazlarının etkilerini azaltmak için hammadde alımlarının erken yapılması, ön alımlara bağlı olarak stok seviyesinin artırılması ve riskten korunma araçlarının kullanması gibi ön hazırlıklarımızı yapıyoruz. Faaliyet ortamı zorlu olmaya devam etse de uzun vadeli hedeflerimiz doğrultusunda kaydettiğimiz ilerleme cesaret verici olup paydaşlarımıza sürekli olarak değer sunmayı başarıyoruz."
Şirket'ten revizyonlarla ilgili KAP'a yapılan açıklamada ise şu bilgiler verildi:
"Faaliyet ortamı kolay olmamasına rağmen, üçüncü çeyrek performansımız tüm göstergelerde ilk beklentilerimizin çok üzerinde gerçekleşmiştir. Hacim / karlılık arasındaki dengeyi bulma stratejimiz ve riskten korunma araçlarının etkin kullanılması yılın en önemli çeyreğini çok sağlam sonuçlarla tamamlamamızı sağlamıştır. Türkiye bira operasyonunda, sezon boyunca beklentilerimizin üzerinde performans sergilenmiştir. Rusya'da beklenen talep baskısı ilk planlarımıza göre daha geç başlasa da baskının son çeyrekte devam etmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, 4Ç2021'nin güçlü baz oluşturması sebebiyle özellikle uluslararası bira operasyonlarımızda yılın son çeyreğinde hacim performansının zayıf olmasını bekliyoruz. Ayrıca, son çeyrekte beklenen yüksek maliyet ortamının ve operasyonel giderlerde artış sebebiyle karlılık marjları üzerinde baskı oluşturabileceğini öngörüyoruz. Bununla birlikte, üçüncü çeyrekte elde ettiğimiz güçlü sonuçlar bira grubu sene sonu beklentilerimizi daha fazla iyileştirme yapma konusunda bize cesaret verdi ve bu iyileşme aynı zaman Anadolu Efes beklentilerine de yansıdı.
Buna göre,
Konsolide Satış Hacminin düşük-orta tek haneli oranda büyümesi beklenmektedir. (önceki: düşük-tek haneli oranda büyüme)
Bira Grubu Satış Hacminin Türkiye bira satış hacminin 3Ç'de beklenenden iyi gerçekleşmesi sebebiyle raporlanan bazda düşük-onlu yüzdelerde daralması beklenmektedir. (önceki: orta-onlu yüzdelerde daralma)
Ukrayna'nın etkisi hariç tutulduğunda ise, bira grubu hacimlerinin düşük-tek haneli seviyede daralması beklenmektedir. (önceki: orta-tek haneli seviyede daralması)
Konsolide Net Satış Gelirlerinin kur çevrim farkının etkisinden arındırılmış olarak düşük-kırklı yüzdelerde artması beklenmektedir. (önceki: orta-otuzlu yüzdelerde büyüme)
Bira Grubu Net Satış Gelirlerinin Ruble'nin USD ve EUR para birimleri karşısında değer kazanması ve Türkiye bira operasyonlarında elde edilen güçlü performans sayesinde, kur çevrim farkının etkisinden arındırılmış olarak, düşük-orta yirmili yüzdelerde artması beklenmektedir. (önceki: yüksek-onlu yüzdelerde büyüme)
Konsolide FAVÖK marjının 2021 yılına göre yatay kalması ya da 100 baz puan artması beklenmektedir. (önceki: yatay)
Bira Grubu FAVÖK marjının güçlü kaldıraç etkisinin sayesinde daha iyi operasyonel karlılık elde edilmesiyle, 2021 yılındaki seviyesine göre yaklaşık 400 baz puan civarında artacağını öngörüyoruz. (önceki: 2021 yılındaki seviyesine göre yatay ya da 100 baz puan artış)
Yatırım Harcamaları: Satış gelirlerine oranı konsolide bazda yüksek tek haneli olması beklenmektedir. (öncekiyle aynı)
Serbest Nakit Akımı bir önceki yılla karşılaştırılabilir seviyede olacaktır. Operasyonel karlılık rakamında önemli bir iyileşme beklenmekle birlikte daha uzun tedarik sürelerinden ötürü yatırım harcamalarının ve ön alımlardan kaynaklı stokların yılın son çeyreğinde artacağı öngörülmektedir.
*2022 beklentileri eldeki mevcut verilere dayalı olarak yönetimin beklentilerini yansıtmaktadır. Şirket'in gerçek performansını önemli ölçüde etkileyebilecek makroekonomik, finansal, jeopolitik ve politik riskler ve bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla gelecekteki olaylar ve belirsizliklere bağlı olarak gerçek sonuçlar farklılık gösterebilir."
Foreks Haber Merkezi (
[email protected] )
http://www.foreks.com
http://www.metalsmarket.net
https://www.montelnews.com/tr
http://twitter.com/ForeksTurkey