13 Aralık 2021
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Fed başta olmak üzere majör merkez bankaları kararlarının izleneceği haftada küresel borsalar bu sabah pozitif bölgede seyrediyor. Enflasyondaki yüksek rakamlara karşın cuma günü %0,5 - %1,0 arasında primli kapatan ABD ana endeksleri bu sabah vadelilerde %0,4 civarında yükselişte. Çin'den gelen büyüme dostu politika sinyalleriyle MSCI Asya Pasifik endeksindeki yükseliş ise yaklaşık %0,7. Fed toplantısında, varlık alımı azaltımında hızlandırma kararı ve yayımlanacak nokta projeksiyonlarında 2022 yılında iki faiz artırımının ağırlık kazanabileceği genel olarak beklentilere girmiş durumda. Powell'ın enflasyon konusundaki şahin açıklamaları sonrasında piyasalar kendini daha şahin Fed'e hazırlamıştı. Bu kapsamda, karar sonrasında beklentilerden ötesinde şahin açıklamalar gelmedikçe piyasalarda rahatlama görülme ihtimali artıyor ki çoğunlukla aralık ayındaki Fed toplantıları sonrasında piyasalarda pozitif fiyatlamalar gözlenir. Yurtdışında Fed kaynaklı en azından sert fiyatlama ihtimalinin azalması ile birlikte TCMB faiz kararının öne çıktığı yurtiçinde Borsa İstanbul ralli havasını devam ettirmek isteyebilir. Öyle ki endeksin cuma günü yaşanan dalgalanma sonrasında psikolojik 2.000 seviyesinden hızlı alımlarla karşılaşması ve daha önce destek yaptığı 20 saatlik ortalamasının üzerinde kapatması yükseliş momentumunun sürebileceğinin önemli bir sinyali. Çin'den gelen haberlerle demir - çelik sektörü bugün ön plana çıkabilir. Diğer yandan, hafta sonu yapılan açıklamalarda Türkiye'de de tespit edilen Omikron varyantının havacılık hisselerinde yapacağı olası baskı alım fırsatı yaratabilir. İsrail'de yapılan araştırmaya göre Pfizer-BioNTech'in üçüncü dozu Omikrona karşı önemli koruma sağlıyor.
MAKROEKONOMİ
ABD'de kasım ayında TÜFE aylık %0,8 artarken, yıllık bazda 39 yılın en yükseği olan %6,8'e yükseldi. Çekirdek enflasyon ise aylık %0,5, yıllık bazda ise %4,9 yükseldi. Veride kira artışları dikkat çekti. Benzin fiyatları aylık %6,1 yükselirken, gıda fiyatları %0,7 ile göreceli düşük arttı. Enflasyona yukarı yönlü baskı yapan tedarik zincirindeki sıkıntıların önümüzdeki yıl yavaşlaması fakat yıl boyunca enflasyona etkisinin devam etmesi beklenmekte. Aralık ayı öncü Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ise 67,4'ten 70,4'e yükseldi. Omicron varyantının olası etkilerinin tartışılmasına rağmen cari durum ve beklentiler alt endeksi artmakta. 1 ve 5 yıllık enflasyonist beklentiler yatay seyrederken, yüksek seviyelerini korudu.Yurt içinde arındırılmış verilere göre iş gücüne katılım oranındaki artışa rağmen işsizlik oranları ekimde gerilemeye devam etti. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %11,4'ten %11,2'ye, arındırılmamış işsizlik oranı %11,1'den %10,7'ye geriledi. Arındırılmış verilere göre işsiz sayısı 75 bin kişi azalırken, istihdam 180 bin kişi arttı. İş gücüne katılım oranı %51,9'dan %52'ye, istihdam oranı da %46'dan %46,2'ye yükseldi.
Arındırılmış verilere eylül ayına göre yavaşlama görsek de istihdam artışı devam etti. Ekim ayında sanayi ve inşaat sektörlerinde istihdam azalırken, tarım sektörü sınırlı olmak üzere hizmet sektöründe belirgin istihdam artışı görülmekte. Eylül ayında tüm sektörlerin katkı vermesiyle istihdam 439 bin kişi artmıştı. Ekim ayında ise sanayi istihdamı düşüşüyle istihdam artış hızı azaldı ve toplam istihdam artışı 180 bin kişi oldu.
İşsiz sayısı ekimde düşmeye devam etti. İşsiz sayısı eylülde 68 bin kişilik düşüş sonrası ekim ayında ise 75 bin kişi azaldı. Ekimde kadın işsizlik oranı %14,3'ten %13,8'e düşerken, erkek işsizlik oranı ise %10'dan %9,9'a geriledi. Sanayi sektöründe kadın istihdamı artarken, erkek istihdamı azaldı. Tarım dışı işsizlik oranı %13,3'ten %12,9'a, genç nüfusta işsizlik oranı %20,9'dan %20,1'e geriledi.
Aralık ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcılar, son dönemdeki döviz kuru gelişmelerini de dikkate alarak enflasyon ve kur beklentilerini yukarı yönlü revize etti. Gelecek sene cari açık beklentisinde belirgin iyileşme dikkat çekerken, bu seneye ilişkin büyüme beklentisi yukarı çekilmeye devam edildi.
Katılımcılar, bu yıl sonu TÜFE beklentisini %23,85'e çıkardı. gelecek yıl sonu için TÜFE beklentisi %21,39'a çıkarıldı. Aylık enflasyon beklentisine baktığımızda, aralıkta %3,37 artış sonrası gelecek yıl ocakta %2,99 ve şubatta ise %1,96 artış öngörülmekte. Böylece söz konusu aylık enflasyon beklentilerini dikkate aldığımızda yıllık enflasyonun aralık ayında %23,85'e, ocak ayında %25,45'e ve şubat ayında ise %26,75'e çıkması bekleniyor.
Döviz kuru beklentilerine bakıldığında ise, bu yıl sonu dolar/TL kuru beklentisi 13,77'ye ve gelecek yıl sonu beklentisi ise 15,56'ya yükseltilmiş.
Yıl sonu büyüme beklentisi iyileştirilmeye devam ediliyor ve %9,9'a yukarı yönlü revize edilmiş, bu ayarlama ile oluşan baz etkisine ve son dönemdeki döviz kuru gelişmelerine rağmen gelecek senenin büyüme beklentisinde revize sınırlı olmuş.
Bu haftaki PPK toplantısında piyasa katılımcıları ortalama 72 baz puanlık indirim bekliyorlar, anketin detaylarına baktığımızda en yüksek beklenti ise 100 baz puanlık bir faiz indirimine işaret ediyor. Diğer yandan, cuma günü yayınlanan Foreks Anketi'ne göre, beklentiler politika faizinin indirileceği yönünde şekillenmekte. Foreks Anketi'ne göre 15 katılımcının 12'si faiz indirimi beklemekte olup, katılımcıların 7'si faizin 100 baz puan, 2'si 200 baz puan, 1'i 150 baz puan, 1'i 75 baz puan ve 1'i ise 25 baz puan indirileceğini öngörmekte, bu ay faiz değişikliği beklemeyen 2 katılımcı ise ilk faiz değişikliğinin ocak ayında olacağı tahminini paylaştı.
Cari açık tahminlerinde iyileşme belirginleşerek devam ediyor. Bu sene için 15,6 milyar USD civarında bir cari açık beklentisi görülürken, gelecek sene beklentisi de belirgin bir iyileştirilmeyle 11,2 milyar USD'ye çekilmiş.
Bu haftanın veri gündemine baktığımızda,
ABD tarafında bu hafta Fed toplantısı odak noktasında olacak. Powell'ın son açıklamalarında enflasyonun geçici olduğu ifadesinin terk edileceği sinyali verilmişti. Bu açıdan Fed'den daha şahin bir duruş beklenmekte. Geçen hafta enflasyonda beklentilere yakın bir rakamın gelmesiyle Fed varlık alımları azaltımını hızlandırma kararını alabilir. Bu da beklenen faiz artırım sürecini daha öne çekebilir. Ayrıca bu toplantıda Omicron varyantına ilişkin Fed'in görüşleri önemli olacaktır ve noktasal grafik de gelecekteki para politikasına ilişkin ipucu verecektir. Veri gündemi ise oldukça yoğun. Salı günü kasım ayı ÜFE verisi izlenecek. Ekim ayında ÜFE aylık bazda %0,6 oranında artarken, yıllık bazda ise %8,6 gerçekleşmişti. Aralık ayında ekonomik aktivitenin seyrine yönelik fikir vermesi açısından çarşamba New York Fed imalat sanayi endeksi, perşembe günü Philadelphia iş dünyası endeksi, Kansas Fed imalat sanayi endeksi ve IHS Markit öncü PMI verileri takip edilecek. Kasım ayında imalat PMI 58,3'e, hizmet PMI ise 58'e gerilemiş, buna karşın güçlü büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmüşlerdi. Çarşamba günü tüketim harcamalarının kasım ayındaki seyrine yönelik perakende satışlar verisi izlenecek. Ekimde perakende satışlar aylık bazda artış hızı %1,7'e hızlanarak beklentileri belirgin şekilde aşmıştı ve iç talebe ilişkin güçlü sinyal vermişti. Bu dönemde özellikle "Black Friday" nedeniyle veride artış görmemiz olası. Perşembe günü ise kasım sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak. Sanayi üretimi ekim ayında toparlanarak aylık %1,6 artmıştı. Kapasite kullanım oranı ekimde %76,4'e yükselmişti. Ayrıca perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. ABD'de 4 Aralık haftasında haftalık işsizlik maaşı başvuruları son 52 senenin en düşük seviyesi olan 184 bin kişiye gerilemişti ve iş gücü piyasasında toparlanmanın devam ettiğine işaret etmişti.
Avrupa tarafında, gündem merkez bankaları toplantıları olacak. Bu kapsamda perşembe günü ECB toplantısı, BoE toplantısı, Norveç ve İsviçre Merkez Bankaları toplantıları izlenecek. Daha önceki beklentiler aralık ayında Norveç Merkez Bankası'nın faizleri 25 baz puan artırması yönündeydi fakat Omicron varyantı bu durumu değiştirmiş olabilir. BoE'nin özellikle artan kısıtlamalar ve Omicron varyantı nedeniyle faiz artırım ihtimali azaldı. ECB'nin salgında 4. dalgaya ve ekonomideki yavaşlamaya rağmen bu ay PEPP'in sonlandırılması kararını alması beklenmekte. ECB'nin ayrıca enflasyon ve büyüme tahminleri de izlenecek. Enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revize yapılması beklenmekte. Veri gündeminde ise salı günü Euro Bölgesi ekim ayı sanayi üretimi, çarşamba günü İngiltere kasım ayı TÜFE, perşembe günü aralık öncü PMI verileri ve cuma günü Almanya aralık ayı IFO endeksi ve kasım ayı ÜFE ile Euro Bölgesi kasım ayı TÜFE verileri olacak. Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin iki aylık daralmanın sonrası ekim ayında %1,3 büyümesi bekleniyor. Almanya'nın ekimde sanayi üretiminin otomobil üretimindeki belirgin artışın katkısıyla aylık %2,8 arttığını görmüştük. İngiltere'de TÜFE'nin gıda fiyatlarındaki artışla yıllık bazda %5'e yakınsaması beklenmekte. Kasımda Avrupa genelinde imalat ve hizmet PMI'lar büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmüşlerdi. Euro Bölgesi'nde TÜFE öncü verilere göre enerji fiyatlarındaki yıllık %27,4'lük artışla yıllık %4,1'den %4,9'a yükselirken, çekirdek enflasyon ise %2,6'ya yükselmişti.
Ayrıca cuma günü Rusya Merkez Bankası faiz kararı izlenecek. Enflasyonist baskıların artmasıyla faiz artırım döngüsüne devam etmesi beklenmekte.
Asya tarafında ise bu hafta BOJ toplantısı odak noktasında olacak ve Çin'in kasım ayı aylık ekonomik aktivite verileri izlenecek. Bu kapsamda çarşamba günü Çin'de sanayi üretimi, sabit sermaye yatırımları, perakende satışlar ve işsizlik oranı verileri açıklanacak. Çin'de son zamanlarda ekonomik toparlanmada salgının seyri, ham madde fiyatlarındaki artışlar, elektrik kısıntıları ve konut sektöründeki sıkıntılar nedeniyle yavaşlama görülmüştü. Kasımda bu faktörlerdeki kısmi rahatlama ile resmi imalat PMI 49,2'den, 50,1'e yükselmişti. Ayrıca kasım ayındaki "Bekarlar günü" nedeniyle artan harcamaların perakende satış verisini desteklemesi beklenmekte fakat TÜFE'deki artışın sınırlayıcı olması beklenmekte. Bu görünümle verilerde kısmi iyileşme beklentisi mevcut. Perşembe günü ise Japonya'nın kasım ayı dış ticaret verileri açıklanacak. Özellikle zayıf yen ve arz tedarik zincirindeki kısmi rahatlama ile ihracatın ithalattan daha fazla artması beklenmekte. Cuma günkü BOJ toplantısı izlenecek. Kısa bir süre önce Hükümet devasa bir teşvik planı açıklamıştı. Geçen hafta BOJ üyesi Amamiya büyük firmaların desteğe daha az ihtiyaç duyduğunu vurgulamıştı. Omicron varyantının da yarattığı belirsizlikle BOJ'dan herhangi bir politika değişikliği beklenmiyor.
Yurt içinde ise bugün ekim ayı sanayi üretimi ve cari denge, yarın kasım ayı konut satışları, çarşamba günü merkezi yönetim bütçe dengesi, perşembe günü ekim ayı konut fiyat endeksi ve özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu ve cuma günü ise kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklanacak. Ayrıca Hazine ihraçları ve perşembe günü TCMB PPK toplantısı izlenecek.
Cari işlemler dengesi, eylül ayında Ekim 2019'dan bu yana en yüksek fazlayı vererek 1,65 milyar USD gerçekleşmişti. 12 aylık kümülatif cari açık 22,4 milyar USD'den 18,4 milyar USD'ye gerilerken, cari açık/GSYH oranı, ağustostaki %2,8 seviyesinden %2,3'e iyileşmişti. Ekimde ihracat güçlü bir performans sergiledi, turizm gelirleri hız kesse de önceki ekim aylarına nazaran daha iyi bir resme işaret ediyor. Dolayısıyla ekimde eylül ayındakinin üzerinde bir cari fazla görebileceğimizi değerlendiriyoruz. Foreks Anketi'ne göre ekimde aylık bazda cari fazlanın 2,50 milyar USD seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor, bu kapsamda geçmiş aylara ilişkin verilerde revizeye gidilmediği durumda cari işlemler açığının ekimde yıllık bazda 16 milyar USD'ye gerilemesi ve cari açık/GSYH oranının %2'ye iyileşmesi beklenmekte.
Eylülde sanayi üretimi aylık %1,5 düşerken, yıllık bazda da %8,9 artmıştı. Ekim ayında imalat PMI 51,2'ye gerilerken, ihracat rekor seviyesini yenilemiş, elektrik tüketimi tarihi ortalamasına yakın seyretmiş, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ise sınırlı düşmüştü. Ekimde yıllık bazda ise büyüme momentumunun devam etmesi olası. Foreks Anketi'ne göre beklenti sanayi üretiminin takvim etkisinden arındırılmış veride %8, arındırılmamış veride ise %7,8 artması yönünde.
Hazine geçtiğimiz haftaki ihalelerle yaklaşık 3,4 milyar TL (1,3 milyar TL sabit+2,1 milyar TL değişken) borçlandı. Strateji dokümanında borçlanma hedefi 10 milyar TL idi. Takvime göre Hazine bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili, yarın ise 2 yıl vadeli kira sertifikası ve 9 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli devlet tahvili ihraç ederek aralık ayı borçlanma programını tamamlayacak.
ŞİRKET HABERLERİ Aksigorta (AKGRT, Nötr): Şirket'in 2021 Kasım ayındaki toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %18 oranında artarak 638,9mn TL'ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %8 artarak 401,1mn TL olmuştur. Diğer yandan, kasım ayı prim üretimi ile beraber Şirket'in 2021 Ocak - Kasım dönemi prim üretimi yıllık %28 oranında artarak 5.728mn TL'ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim de yıllık olarak %26 oranında yükselmiş ve 3.752mn TL olmuştur.Alkim Alkali Kimya (ALKIM, Nötr): Şirketin, Afyon Dazkırı'da yatırımını tamamlayıp devreye aldığı Potasyum Sülfat Gübresi Tesisi, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 872 Numaralı Üretim Lisans Belgesine 6 Aralık 2021 tarihinde dahil edilmiştir.Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Şirket arasında imzalanan "Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü" çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi 3464/2-3 Parsel İnşaatı İşi'nin sözleşmesi, Yüklenici Kuzu Toplu Konut İnş. A.Ş. ile 08.12.2021 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 394,6mn TL+KDV 'dir.Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şirket Kasım 2021 dönemine ilişkin trafik sonuçları açıklamıştır. Buna göre Kasım 2019 döneminde 5,7mn olan toplam yolcu sayısı, 2021 yılının aynı döneminde 4,2mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı Kasım 2021 döneminde %70,1 olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Kasım 2019 döneminde 145bin ton iken, 2021 yılının aynı döneminde %7,8'lik artışla 156bin tona ulaşmıştır.10 aylık trafik sonuçlarına göre ise Ocak - Kasım 2019 döneminde 68,8mn olan toplam yolcu sayısı, 2021 yılının aynı döneminde 40,5mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı 2019 yılının aynı dönemine göre 14,2 puanlık azalma ile %67,5 olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Ocak - Kasım 2019 döneminde 1,41mn ton iken, 2021 yılının aynı döneminde %22,8'lik artışla 1,73mn ton olarak gerçekleşmiştir. 2021 Kasım ayı sonunda filodaki uçak sayısı 373 olmuştur.Türk Telekomünikasyon A.Ş. (TTKOM, Nötr): JCR Avrasya Rating, Türk Telekomünikasyon A.Ş.'yi ulusal düzeyde en yüksek yatırım yapılabilir kategorisinde değerlendirerek, Uzun Vadeli Ulusal Notunu "AAA (Trk)", Kısa Vadeli Ulusal Notunu "A-1+ (Trk)", görünümlerini "Stabil" olarak teyit etmiştir.Şirketin Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notunu ''BB'', Kısa Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notunu "B" görünümlerini "Stabil" olarak belirlemiştir.SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv: Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak-Kasım 2021 üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, otomotiv üretimi, bu yılın 11 ayında 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 0,3 azalarak 1 milyon 144 bin 356 adet, otomobil üretimi de yüzde 7 düşerek 706 bin 265 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 1 milyon 195 bin 232 adet oldu. Söz konusu dönemde otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 64 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda yüzde 63, ağır ticari araçlarda yüzde 63 ve traktörde yüzde 74 olarak belirlendi. Ticari araç üretimi, bu yılın 11 ayında 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 14 artış gösterdi. Bu dönemde üretim ağır ticari araç grubunda yüzde 41 ve hafif ticari araç grubunda yüzde 11 arttı. Yılın 11 ayında ticari araç pazarı yüzde 18, hafif ticari araç pazarı yüzde 13 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 57 artış gösterdi. (Kaynak: Bloomberght)S&P: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin Döviz cinsinden kredi notunun "B+" ve yerel para birimi cinsinden kredi notunun "BB-" olarak teyit edildiği bildirildi. Türkiye'nin kredi notu görünümü ise "durağan"dan "negatif"e çevrildi. Açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminin yüzde 8,6'dan yüzde 9,8'e yükseltildiği bildirildi.DİĞER ŞİRKET HABERLERİMia Teknoloji (MIATK): 10.12.2021 tarihinde, firma ile Türkiye temelli bir finansal kuruluş arasında 276bin USD bedelle ''Biyometrik Kişi Tanıma Sistemleri'' proje siparişi alınmıştır. İlgili proje ve ürünlerin teslimatının 2022 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanmıştır.Başkent Doğalgaz (BASGZ): Şirketin 2021 yılı yatırım programına dahil edilmiş olan Ankara'nın Güdül ilçesine CNG yöntemiyle 09.12.2021 tarihinde doğal gaz arzı sağlanmıştır. Bunun için yaklaşık 5,7 milyon TL'lik yatırım yapılarak, 25,5 km'lik ana hat yapımı gerçekleştirilmiştir. Böylece lisans bölgesinde doğal gaz arzı sağlanan ilçe sayısı 21'e çıkmıştır. Kalan son ilçe olan Çamlıdere'ye doğal gaz arzı için yatırım faaliyetleri devam etmekte olup, 15 Aralık 2021'de doğal gaz arzı sağlanması hedeflenmektedir.Rta Laboratuvarları (RTALB): Şirket'in Bağlı Ortaklığı A1 Yaşam Bilimleri, Biosystems Inc. unvanlı şirketin sepsis tanısında kullanılan cihaz ve kitlerinin Türkiye distribütörü olmuştur. T2 Biosystems'ın ürünleri, hastanelerdeki ölümcül risklerden biri olan sepsisin tanısı için sağlık hizmetlerindeki ihtiyacın giderilmesine destek olacaktır. Turcas Petrol (TRCAS): Şirket varlıklarından en yüksek faydanın elde edilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir portföy değerlendirmesi kapsamında %100 oranında paylarına sahip olunan ve Aydın İli Kuyucak İlçesi'nde bulunan 18 MW kurulu gücündeki Jeotermal Enerji Santralinin sahibi ve işletmecisi konumundaki Turcas Kuyucak Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş.'de, Şirket'in sahip olduğu paylara ilişkin (%100'e kadar payların satışı da dahil olmak üzere) stratejik opsiyonların değerlendirilmesine karar verilmiştir.Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (KLNMA): Banka'nın %100 iştiraki olan Kalkınma Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş.'nin yöneticisi olduğu, Türkiye Kalkınma Fonu altında kurulan "TKYB Sermaye Fonu"na 50mn TL olan Banka yatırım taahhüdünün 150mn TL artırılarak toplam fon taahhüt büyüklüğünün % 100'üne karşılık gelmek üzere 200mn TL'ye çıkarılmasına karar verilmiştir. FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 91 milyar TL'lik (%15'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo kaynaklı olarak 354 milyar TL oldu.ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,50 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,45-%1,52 bandında hareketin ardından %1,48 seviyesinden günü kapattı. Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta sınırlı yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise sınırlı düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 10 baz puana varan düşüşler görüldü. Göstege kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 30 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 15 baz puana varan düşüşler görüldü. GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Foreks Haber Merkezi (
[email protected] )
http://www.foreks.com
http://www.metalsmarket.net
https://www.montelnews.com/tr
http://twitter.com/ForeksTurkey
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.